Vaspitanje deteta: Nakon sedme godine kasno je bilo šta promeniti

7 februara, 2017

Za svakog roditelja najveći ispit u odgajanju dece je upravo njihovo vaspitavanje – da li će sutra biti ponosni ili će se stideti?
Vaspitavanje dece počinje još od ranih dana njihovog života, to je period od šestog meseca do sedme godine života. Taj predškolski period je glavni za vaspitavanje i vaspitne mere će u tom periodu imati najveći uticaj.

Nakon sedme godine kasno je bilo šta promeniti!
Fizički metod vaspitavanja:
Svi smo mi nekada “šljepnuli” naše dete po guzi i nadali se uspehu. Naprotiv, to je bio veliki neuspeh! Kada se odlučite za batine kao vaspitni metod, znajte da je to samo jos jedan način da ga razmazite. Manipulacija deteta će odglumeti bol i iscenirati plač na koji nećete biti imuni.

Kazna kao vaspitni metod:
Kazna je nakon razgovora jedan od najuticajnijih metoda. Period kažnjavanja deteta treba trajati u periodu od 5 do 7 dana da bi sama kazna imala uticaj. U ovoj sferi vaspitne metode to obicno moze biti zabrana izlaska u park, zabrana gledanja crtanih filmova …. itd. Kod kažnjavanja deteta ključno je da ostanete dosledni kazne. Svako popuštanje je stepen niže od uspeha.

Nagrade i pohvale kao vaspitne metode:
Iako roditelji smatraju da ovo nije način vaspitavanja dece itekako greše. Svako od nas voli biti nagrađen za uspešan rad, pa tako i mališani. Za dobro odrađen zadatak potrebno je stimulisati svoju decu. To može biti neka igračka, odlazak u bioskop ili čak neka poslastica.

Za bilo koji metod da se odlučite nikako ne zaboravite da to radite uz konstantni razgovor. Objasnite svom mališanu zašto je loše ili dobro ono što radi. Imajte dosta strpljenja i krajnji ishod će biti na zavidnom nivou.

Psiholog Ana Stevanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Vaspitanje deteta: Nakon sedme godine kasno je bilo šta promeniti"

  1. Mama kaže:

    “Nakon sedme godine kasno je bilo šta promeniti!”
    Kako jedan ozbiljan psiholog može da izjavi ovako nešto? Zar se čovek ne razvija i uči celog života?
    ” da li će sutra biti ponosni ili će se stideti?” – zašto tako crno-belo? Čemu služe ovakve tvrdnje osim da zbune i obeshrabre i onako uplašene roditelje?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama