Весна Војводић: За 30 минута не може се урадити ништа, наставници се устручавају да то кажу

18 септембра, 2020

У условима организације наставе у време пандемије коронавируса нико нема информације шта се стварно дешава зато што директори школа ресорном министарству шаљу извештаје онакве како оно жели, што није добро, упозорио је психолог Александар Бауцал на трибини “Образовање у доба короне – ко пише програме?”, у организацији невладине организације Друштво за одрживу будућност – Кораци и Филозофског факултета.

Foto: Canva

Он је оценио да је још од пролетос, када је почела епидемија, била сјајна прилика да се живот и образовање повежу, да се не ради стриктно по наставним плановима, него да се наставницима да већа аутономија, на пример да они који предају биологију доста времена посвете причи о корони и другим вирусима.

Бауцал је нагласио како је искуство из прошлог полугодишта показало да је настава на даљину лоша, јер наставник не види ученике, па се наставом баве и родитељи, а деца се не друже, немају социјални контакт, попут игре на одмору, и зато није ни чудно што се веома мали број родитеља определио за тај модел наставе, а убедљива већима за одлазак у школу.

Представница синдиката “Независност” Весна Војводић указала је да се за 30 минута, колико сада траје час, не може направити ништа, јер jе немогуће обични иницијални тест реализовати за 27 минута, пошто се најмање три минута губи на поделу тестова. Пробајте да организујете смислен тест за 23 минута, рекла је Војводић и оценила како се наставници устручавају да кажу да је то бесмислено.

Она је указала да су препоруке Министарства просвете обавезујуће, али да је од 1.700 школа у Србији само педесетак добило домен edu.rs, који омогућује пакете за коришћење Гугл учионица и других модела учења.

“Неки директори то не знају, нити им из Министарства долази подршка”, рекла је Војводић.

Више на: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Весна Војводић: За 30 минута не може се урадити ништа, наставници се устручавају да то кажу

  1. Ja каже:

    Naravno da normalan, savestan roditelj neće činiti medveđu uslugu detetu, pa da mu radi domaći. U školi za 30 min ništa se ne postiže zato je bolje raditi od kuće.

  2. Radoje каже:

    SLAZEM SE U POTPUNOSTI SA VESNOM VOJVODIC!

  3. Снежана Марковић каже:

    Prosto ne znam jel ovo novinar izlupetao ili osoba koju je citirao! Pa edu.rs domen se ne “dobija”! Zakupi se regularno kod bilo kog ovlašćenog registra za par hiljada dinara godišnje. Mi imamo edu od 2002. Za G-Suite treba edu (mada kažu da su neki uspeli da ga dobiju i bez edu domena), a može i kod Gugla da se kupi domen za 12$ ako je škola baš toliko van svih tokova da do 2020. nije sebi zakupila edu. Školski sajt je već nekoliko godina zakonska obaveza i najlogičnije je da bude na edu domenu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама