Vežbe empatije za učenike – IDEJE za igru na času, pitanja za diskusiju, teme za razgovor

30 avgusta, 2023

Često razmišljamo o empatiji kao o urođenoj karakteristici, odnosno kao o nečemu sa čim se rodimo ili ne. Međutim, empatija se može naučiti i razvijati od malih nogu.

U svojoj suštini, empatija je sposobnost da razumemo kako se druga osoba oseća. Bez ove veštine nemoguće je stvoriti čvrsta prijateljstva niti izgraditi osećaj zajedništva i povezanosti kod učenika.

Baš u prvoj nedelji ove školske godine temom empatije intenzivno će se baviti i škole u celoj Srbiji. To će, prema smernicama koje je poslalo Ministarstvo prosvete, biti najvažnija tema u prvim danima škole.

Na sreću, podučavanje empatije ne mora biti previše komplikovano ili ozbiljno. Nastavnici mogu pomoći učenicima tako što će ih podučavati putem empatičnih aktivnosti i igara.

Delimo nekoliko ideja koje bi mogle da funkcionišu u vašoj učionici.

Igranje uloga

Ulazak u karakter je jedna od najzabavnijih i najpoučnijih vrsta empatičnih igara. Omogućava učenicima da primene svoje razumevanje sadržaja u stvarnom svetu. Bilo da se radi o liku iz knjige ili istorijskoj ličnosti, ako zamolite svoje učenike da uđu u cipele druge osobe, pomoći će im da razviju snažan osećaj empatije.

Neka učenici napišu kratku priču iz perspektive nekog lika.

Zamolite grupu učenika da zajedno odglume scenu iz romana ili predstave.

Odredite dan „obucite se kao svoj omiljeni lik“ i neka učenici pokažu zašto su izabrali određenu osobu/lik.

Poenta igranja uloga je da zamislite život iz perspektive druge osobe. Obavezno postavite pitanja koja izazivaju razmišljanje poput: „Šta ovu osobu čini srećnom?“ ili „Koji su njeni izazovi?“ Navođenje učenika da kritičnije razmišljaju o liku može im pomoći da promene perspektivu.

Identifikovanje emocija

Ako su vaši učenici u osnovnoj ili srednjoj školi, počnite od nečeg jednostavnog. Identifikovanje i modelovanje različitih emocija može biti osnovni, ali zabavan uvod u empatiju. Evo nekoliko ideja za učenje mladih učenika o različitim emocijama:

Napišite listu emocija na tabli i zamolite učenike da izraze tu emociju na svojim licima.

Igrajte igru u kojoj jedna osoba odglumi emocije, a ostali moraju da pogode o kojim emocijama je reč.

Predstavite učenicima scenu ili scenario i zamolite ih da odglume kako bi se osećali u toj situaciji.

Odličan uvod u emocije i empatiju može da bude ako pitate svoje učenike: „Kako biste se osećali da…“.

Proveravajte učenike

Stavljanje sebe u cipele druge osobe odličan je način da naučite empatiju. Možete naučiti da cenite osećanja druge osobe, čak i ako još ne razumete svoja.

Zato je dobra ideja da redovno proveravate svoje učenike. Budite spremni da postavite pitanja relevantna za uzrast i okolnosti učenika. Evo nekih primera:

Pitanja o empatiji za osnovce:

 • Šta te čini srećnim, uznemirenim, ljutim ili tužnim?
 • Kako znaš da te neko sluša?
 • Šta biste rekli drugarici iz razreda koja je bila tužna?
 • Kakav je osećaj kada vas neko prekida ili ne sluša šta govorite?

Ta pitanja mogu biti malo previše laka ako podučavate stariju decu. Razmotrite ova pitanja o empatiji za učenike srednjih škola:

 • Šta znači staviti se u nečiju kožu?
 • Možete li da se setite iskustva u kome biste želeli da neko razume kako se osećate?
 • Kako možete pokazati bolju empatiju prema drugim ljudima?

Pitanja o empatiji za srednjoškolce:

 • Kako se empatija razlikuje od simpatije?
 • Zašto mislite da je nekim ljudima lakše da saosećaju sa drugima?
 • Šta mislite kako društveni mediji utiču na našu sposobnost da osećamo empatiju?
 • Ko je neko ko dobro pokazuje empatiju? Zbog čega se tako osećaš?

Ovo su primeri pitanja koja će pomoći vašim učenicima da kritički razmisle o empatiji i o tome kako se ona može prirodno razviti u veštinu.

Intervju i umetnički projekti

Ako vaši učenici vole da rade svojim rukama, intervju/umetnički projekat može biti odličan metod podučavanja empatije. Zadatak počinje tako što učenici odaberu osobu iz škole koju žele bolje da upoznaju.

Nakon što obave seriju intervjua, dozvolite im da kreiraju vizuelni prikaz osobe. To može biti skulptura, portret, kolaž ili bilo koji drugi umetnički medij. Razmišljanje o životnom iskustvu te osobe i pretvaranje onoga što znaju u umetničko delo pomoći će u negovanju empatije.

Kolaž emocija

Ako tražite aktivnosti podučavanja empatije koje uključuju umetnička dela, evo još jedne ideje: dozvolite svojim učenicima da naprave „kolaž osećanja“ koji predstavlja različite emocije koje osećaju s vremena na vreme.

Donesite gomilu časopisa i novina, zajedno sa drugim zanatskim potrepštinama u učionicu. Neka vaši učenici iskoriste svoju maštu da izaberu slike i tekst. Ne zaboravite da svaki učenik objasni razredu svoje izbore za svoj „kolaž osećanja“ i metod razmišljanja na kraju aktivnosti.

Zašto je empatija važna

Imajte na umu, igre empatije su više od vežbe izgradnje tima ili načina da se ubije vreme. Kada izgradite empatiju u učionici, negujete okruženje bezbednosti, zajednice i razumevanja. Na kraju, ovo će pomoći svakom učeniku i nastavniku da stvore dublje i značajnije odnose.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vežbe empatije za učenike – IDEJE za igru na času, pitanja za diskusiju, teme za razgovor"

 1. Velja kaže:

  Za dva casa razgovora da se promeni ponasanje ucenika nije moguce. Ponasanje se stice od rodjenja u porodici, vrticu i skoli. Sticanje ponasanju je proces pa stalnim razgovorima i praćenjem ponasanju ucenika moze da se poboljša njihovo ponasanje.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama