Vrlo dobar ili vrlodobar?

26 aprila, 2015

Zakonski akti u najvećem broju slučajeva ne prolaze kroz ruke stručnjaka za jezik, pa tako neretko bivaju, blago rečeno, nepismeni. Sve to ne bi bio problem da se ne dešavaju situacije da ljudi kojima je srpski jezik posao budu kažnjeni upravo zbog svoje pismenosti

U Srbiji zakon mora da se poštuje, ali ne i pravopis!

Verovali ili ne, ako je u pravnim aktima napisano da neka uredba mora da se piše na određeni način, pa čak i ako je u neskladu s važećim pravopisnim normama, to mora da se poštuje.

Tako je, na primer, prema Pravopisu srpskoga jezika Matice srpske iz 2010. (što je poslednja revidirana verzija ovog priručnika) jedan đak koji u školi ima sve četvorke – “vrlodobar”, što se piše kao jedna reč.
matica-670x217
Međutim, zakonski podakt pod nazivom Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju (“Sl. glasnik RS”, br. 67/2013), kojeg Republička prosvetna inspekcija poštuje, tvrdi da se u đačke knjižice mora pisati “vrlo dobar”, odnosno kao dve reči.
pravilnik-670x161
Paradoks je to što nastavnik ili profesor koji se ogluši o ovo pravilo može da bude kažnjen, pa čak i ako deci na časovima srpskog jezika i književnosti predaje onako kako piše u Pravopisu!

– U Pravopisu piše da treba spojeno, ali u Pravilniku o ocenjivanju stoji da treba odvojeno. Inspekcija traži da se poštuje Pravilnik, jer je on pravno regulisan, a pravopis nije. Zakon mora da se poštuje, pravopis ne mora! – požalila se direktorka jedne osnovne škole u Beogradu.

Neki lingvisti možda će stati na stranu Prosvete, pošto poslednji Pravopis još uvek nije verifikovan od naše najviše naučne institucije, odnosno Srpske akademije nauka i umetnosti i Instituta za srpski jezik, tako da neće pogrešiti ako kažu da zapravo i ne postoji zvanična norma da se piše “vrlodobar”.

No, činjenica je da običan prosvetni radnik, koji sve ovo gore navedeno ne zna, može da bude ne samo zbunjen zbog nesklada svog obrazovanja i zakonskih regulativa, već i da trpi penale, podrazumeva se, na račun svoje mizerne nastavničke plate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Vrlo dobar ili vrlodobar?

 1. zare kaže:

  Hvala bogu.Ne radim više u prosveti.Koliko se sećam vremena kad sam radio pisalo se odvojeno vrlo dobar.Po mom shvatanju, bilo je ispravno.Jer da nije tako onda bi se i vrlo loš moralo pisati sastavljeno, msada takva ocena ne postoji, ali postoji sintagma – vrlo loš, vrlo lep, vrlo zadovoljan. Ne može jedno pravilo važiti samo za ocene , pa makar tako pravopis propisivao.

  1. Djurdjica kaže:

   Slažem se

  2. Ruza kaže:

   Bas me zanima sta cete reci za “nedovoljan ” , po Vama bi se to trebalo pisati “ne dovoljan” ???

   1. Sanja kaže:

    Primer Vam nije na mestu, nedovoljan se ni u kom slučaju ne piše odvojeno.

 2. Gordana kaže:

  Upravo u tome i jeste stvar! Sintagma ‘vrlo dobar’ (kao i sintagma ‘vrlo los’) pise se, naravno, odvojeno. Ali za ocenu je mnogo logicnije da je ‘vrlodobra’. Ne znam sta ste u skoli predavali, ali da ste jezicar znali biste da je jezik ziv organizam, da se menja i prilagodjava.

  1. Kolega kaže:

   Tako je, Gordana!

  2. Zorica kaže:

   Nije ocena vrlo dobra, nego uspeh vrlo dobar. Naravno da ne može zajedno.

 3. Vitomir kaže:

  Gledao sam u moja svedocanstva pisalo je; “vrlo dobar” , zajedno; vrlodobar–4 ……..—————————————jos od 1956 te godine …

 4. ZoranM kaže:

  Ovo je primer kada pravopis nije u pravu. Sintagma vrlo dobar nikako ne može biti složenica jer obe reči imaju svoj akcenat.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama