“За завршни испит вратити критеријуме који су важили пре пандемије”

Након две школске године у којима је ковид пандемија променила много тога, ове године се матуранти спремају за завршни испит у редовним околностима. Претходна два испита била су, како су и из Министарства просвете објашњавали, у складу са ситуацијом и могућностима које су тадашњи осмаци имали, да се припреме. Ишло се ка већем броју питања отвореног типа, што је објективно за ђаке била олакшавајућа околност.

Неколико наставника и директора београдских гимназија говорило је за Блиц о предстојећим завршним испитима и томе да ли критеријуме треба мењати.

– Када је у питању тежина завршних тестова, мислим да не треба ићи линијом мањег отпора и не треба спуштати критеријум. Сумњам да ће сада доћи до тога, тако да верујем да ће се ове године применити исти принцип који је важио пре пандемије – каже за “Блиц” Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Сличног мишљења је и директорка Четрнаесте гимназије у Београду, која сматра да су ђаци имали довољно времена да се врате из режима пандемије те да нема потребе смањивати критеријум.

– Мислим да су ђаци довољно ишли у школу да могу да одговоре на све захтеве теста. Колеге су дале свој максимум и деца су имала сасвим довољно времена, тако да мислим да нема потребе за олакшаним тестовима ове године, али нисам ја ко одлучује о томе, тако да ћемо видети како одлуче у Заводу – каже за “Блиц” Марија Милетић.

Иако је за рано закључити у којим школама ће бити највише ђачких пријава, предвиђања су да ће и ове године заинтересованост ученика за гимназије бити рекордна, а томе у прилог иде и један нови разлог – државна матура.

Максимални број бодова који ученици могу понети је као и до сада 100, и то 60 на постигнутом успеху и 40 на завршном испиту.

Колико је бодова потребно за упис у београдским гимназијама

Београдске гимназије већ годинама у назад важе за најтраженије школе, а на највећа навала до сада била је на оне које се воде као “елитне”, смештене у строгом центру града, попут Прве, Треће, Четрнаесте, а па и Десета гимназија на Новом Београду.

Према прошлогодишњим резултатима за природни смер у овим гимназијама је било потребно да ученик сакупи барем 97,08 поена у Трећој, односно 94,33 у Четрнаестој, што би значило да потренционални кандидат мора да има скоро максималан број бодова, пише Блиц.

Иначе, шаци из основне школе могу максимално да “пренесу” 60 бодова, а рачуна се само успех остварен у шестом, седмом и осмом разреду основне школе. Рачунање је једноставно, збраја се просек оцена на крају сва три разреда и множи се са четири.

За упис ученика у први разред средње школе у Републици Србији за школску 2022/2023. годину планирано је укупно 74.982 места, од чега је 56.750 места у средњем стручном образовању, док је 18.232 места обезбеђено за ученике који желе да упишу гимназију.

Завршни испит 2022 – важни датуми