Zabavne igre za jačanje timskog duha i poverenja među učenicima

7 februara, 2020

Srećni učenici bolje uče. To je svima jasno. Ako stvorite prijatno okruženje tako što ćete navesti učenike da rade zajedno poštujući jedni druge, imate veće šanse da ih motivišete da postignu i bolje akademske rezultate.

Aktivnosti izgradnje zajedništva (ili kako se to sad popularno kaže “tim bildinga”) savršeni su za jačanje ovih veština. Predstavljamo vam primere aktivnosti koje je lako sprovesti u učionici ili na hodniku. A možete ih praktikovati i u školskom dvorištu.

Preko električne ograde

Ovo je dobro poznata aktivnost za izgradnju zajedništva. Zamislite da su dva stola omotana električnom žicom u visini otprilike jednog metra. Ako ga dodirnete, mrtvi ste. Što je još gore, svi su članovi vaše grupe mrtvi, jer grupa mora ostati povezana. Zadatak je preći preko ograde držeći se za ruke. To je pravi izazov, jer ne može svako lako da prekorači ogradu, pa je za uspeh potreban pravi timski rad.

Ljudski čvor

Još jedna klasična igra za izgradnju zajedništva. Poređajte učenike u krug u stojećem položaju. Učenici pružaju desnu ruku prema sredini. Uhvate se desnom rukom s osobom preko puta, a zatim na isti način levom rukom uhvate ruku novog partnera. Sad se moraju „odmrsiti” provlačeći se pored, ispod ili iznad kolega ne ispuštajući ruke.

Učionica se smanjila

Učenici moraju da se organizuju tako da se uklope u prostor koji se ubrzano smanjuje. Podelite učenike u dve grupe koje će se međusobno nadmetati. Obe grupe stoje u prethodno određenom prostoru u učionici. Učitelj zatim smanjuje prostor konopcem ili recimo malim čunjevima. Učenici moraju naći način da se smeste unutar ograničenog prostora. Grupa čiji članovi uspeju da se svi smeste u najmanji prostor pobjeđuje.

Ostani na hoklici

Za ovu igru u učionici učenici moraju biti fleksibilni i uravnoteženi. Obezbedite stolicu ili još bolje hoklicu za svakog učenika. Sve stolice treba da budu poređane u nizu. Svaki učenik stoji na jednoj stolici. Tad im učitelj da zadatak, da se poređaju po određenom redosledu. Na primer: „Sad se poređajte s leva na desno, od najmlađeg do najstarijeg.” Učenici moraju da promene mesta ne silazeći sa stolice i ne dotičući tlo. Na ovaj način učenici imaju priliku da se bolje upoznaju. Učitelj može reći učenicima da se poređaju po visini ili abecednom redu. Učenici moraju da promene poziciju pazeći da ne gurnu drugara sa stolice. Zajednički rad je ključan.

Obrni tepih

Podelite učenike u tri tima. Svaki tim stoji na jednom tepihu ili ćebencetu, ostavljajući oko četvrtinu površine tepiha praznim. Zadatak je preokrenuti tepih na drugu stranu ne napuštajući ga. To znači da moraju delovati zajedno kako bi svaki član tima na kraju stajao na drugoj strani tepiha.

Minsko polje

Odaberite površinu oblika kvadrata u vašoj učionici i označite je, recimo, lepljivom trakom. Zatim unutar omeđenog prostora rasporedite plastične čunjeve ili čaše, pa će tako prostor postati „minsko polje”. Podelite učenike u parove. Jedan učenik s povezom na očima mora preći „minsko polje” pazeći da ne sruši plastične čunjeve. Drugi učenik ga navodi preciznim uputstvima kako ne bi aktivirao „minu”.

Slepi umetnik

Podelite učenike u parove. Jedan učenik dobija crtež koji ste prethodno pripremili. U idealnom slučaju, crtež bi trebalo da bude povezan s gradivom koje trenutno prelazite.

Učenik koji drži crtež daje uputstva svom partneru koji mora da nacrta isti crtež, s tim da ne sme da vidi izvornu sliku. Ako želite da igru učinite zanimljivijom, možete postaviti razne uslove, poput toga da nije dopušteno postavljati pitanja ili da se mora crtati rukom kojom se ne piše.

Pronađite vremena za aktivnosti koje potiču izgradnju zajedništva, a koje jačaju poverenje među učenicima. Ne samo prvog dan škole, već svakih nekoliko nedelja tokom cele godine.

Izvor: www.bookwidgets.com

Priredila: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama