Kako se postiže da dete napreduje na polju matematike?

septembar 28, 2016

Kada je matematika u pitanju, mnogi misle (ili im je tako jednostavno lakše) da je najvažniji talenat. Ako ne nosiš to u sebi, trojkica i da pevaš. A pitate li sve one naše matematičare koji dovlače silne medalje iz belog sveta, svi će vam reći isto – rad, rad i samo rad.
Zato, ako želite da pomognete svom detetu da bude uspešan matematičar, ne oslanjajte se na talenat, on će se ugasiti ako ga ne budete potpirivali. Predlažemo da svom osnovcu nabavite zbirku Matematičke stepenice, koju možete poručiti na sajtu Kreativnog centra, a koja se može naći za đake od prvog do četvrtog razreda. Osnovna namena ove zbirke nije da dete „utvrdi i uvežba” već da napreduje, i to onim tempom koji odgovara njegovim mogućnostima, interesovanjima i motivaciji.
korica-mat-stepenice-1Na početku zbirke dati su kratki opisi znanja i umeća koja bi dete trebalo da usvoji i razvije u određenoj matematičkoj oblasti. Ovi opisi su osnovni alat koji vam je potreban da kao učitelj ili kao roditelj pametno planirate i postepeno, bez pritisaka, provedete dete kroz gradivo matematike.
Svaki sledeći nivo u zbirci obuhvata znanje i veštine sa prethodnih nivoa pa će biti veoma jednostavno da, služeći se nastavnim listovima, utvrdite na kom se nivou dete trenutno nalazi.
Dakle, prva namena nivoa postignuća je „dijagnostička” – utvrditi šta i koliko dete zna tokom obrade neke teme, posle obrade, na polugodištu ili na kraju školske godine. Ali, to nije kraj.
Druga namena je postepeno uvođenje i uvežbavanje zadataka koji se prirodno nadovezuju na ono što učenik već zna. Ako ste nastavnik, sigurno znate koliko opasnosti u sebi krije „uprosečena” nastava, nastava koja je jednaka za svu decu.
Ova zbirka omogućava da svako dete radi na onom nivou koji je za njega savladiv izazov. Svako dete treba da napreduje ka onom nivou koji je njegov naredni korak. Ne žurite, ne preskačite po dva stepenika.
Treće, ohrabrite dete da i samostalno koristi nastavne listove, određujući kako i koliko brzo će napredovati.
Osnovni cilj je da svi učenici, ili bar većina njih, do kraja školske godine sa lakoćom rešavaju sve zahteve koji su u ovoj zbirci označeni kao osnovni. Osnovni nivo ne znači da je učenik savladao najmanju moguću količinu gradiva već da je savladao osnovno gradivo, ono koje mu obezbeđuje da prati nastavu i savlađuje i kompleksnije sadržaje.
Zadaci su različitog tipa, što pomaže razvijanju dečje sposobnosti snalaženja u različitim situacijama. Sa različitim tipovima zadataka učenici će se susretati i u daljem školovanju, pa je bolje da se što ranije upoznaju sa njima.

Veoma je važno stalno imati na umu da između dostignutog nivoa znanja i ocene uglavnom ne postoji znak jednakosti i da ovi nastavni listovi ne treba da zamene proces ocenjivanja. Ocena koju učitelj daje iz određenog predmeta nije samo procena na kom se nivou postignuća učenik nalazi. Ocenom je ocenjen i trud koji je učenik uložio, i napredak koji je ostvario, i spremnost da se angažuje.

Drugim rečima, ocena je učiteljev pogled unapred i unazad na postignuće učenika, a ne samo procena trenutnog stanja stvari.
Ove zbirke rezultat su potrebe i spremnosti autora da svoja znanja i iskustva iz učionice podele sa kolegama. U nju su ugrađene strast prema istraživanju mogućnosti primene matematičkih znanja i potreba za pametnim, podsticajnim i razvojno logičnim načinom učenja matematike.
Evo jednog primera zadataka koji se mogu naći u zbirci za prvake:

Download (PDF, 336KB)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama