5 начина да проверите развој ваше бебе

Доласком бебе на свет почиње њен интензиван раст и развој. Иако свака беба напредује својим темпом, развој прате карактеристичне промене везане за одређене месеце.
mama-beba-foto-shutterstock-1416998014-593507
Погледајте неколико забавних тестова којима ћете моћи да пратите напредовање своје бебе.
Одговор под притиском
Узраст: 0- 6 месеци
Екперимент:
Ставите бебу на леђа, а потом лагано притискајте својим палчевима њене дланове. Задржите две секунде.
Хипотеза:
Ваша беба ће отворити уста.
Истраживање:
Истраживања су показала да вец́ина беба има реакцију, познатију као Бабкин рефлекс, када се примењује притисак на длановима. Назван по руском истраживачу, Бабкин рефлекс има практичну употребу за родитеље – уколико ваша беба неће да једе само јој притисните дланове.
Узроци и последице
Узраст: 2 – 4 месеци
Екперимент:
Ставите бебу у креветац, а једну ручицу јој траком лабаво вежите за фигурице које су закачене изнад креветића струном (музичка вртешка…). Из безбедносних разлога, надгледајте своју бебу током експеримента, а касније уклоните и траку из кревеца.
Хипотеза:
Ваша беба ће ускоро схватити да како покреће ручицу, тако се померају и фигурице. Свакако, њени покрети ће варирати у зависности од њеног узраста.
Истраживање:
Истраживачи у Јапану 2006. године спровели су експеримент на бебама да би испитали како се њихово разумевање узрока и последице развија временом. Студија је показала да покрети бебе постају прецизнији са годинама. Зато и ви сваког месеца можете да поновите овај експеримент и проверите како се разумевање ваше бебе мења.
Покретљивост ногу
Узраст: 2- 6 месеци
Екперимент:
Зазвецкајте играчком испред ваше бебе довољно близу да може да је дохвати руком. Онда је померите, како би могла да је дохвати и ножицама.
Хипотеза:
Ваша беба ће моћи да додирне играчку ногом месец дана пре него што ће то моћи да учини ручицама.
Истраживање:
Дуго се сматрало да, како напредују, бебе имају контролу над својим телом одозго према доле. Међутим студија рађена 2004. године показује да то није тако. Кукови имају већи обим покрета од рамена, тако да ће вашој беби бити лакше да прво помери ножице – што значи да може да савлада моторне вештине раније.
Желим исто што и ти
Узраст: 6- 12 месеци
Екперимент:
Ставите две сличне играчке испред ваше бебе и пустите је да види како узимате једну од њих. Како будете померали руку према првој играчки, нека ваш израз лица буде негативан, попут мрштења. Док узимате играчку коју заиста желите, смејте се. Вратите назад играчке и подстакните дете да узме једну од њих.
Хипотеза:
Ваша беба ће узети играчку за коју сте се и ви определили.
Истраживање:
У студији из 2008. године, група седмомесечних беба гледала је старије како се одлучују између две играчке. Бебама је потом пружена могућност да саме изаберу коју играчку желе. Више од половине (58 одсто) њих изабрало је исту играчку као старији, што показује да деца још у најранијем узрасту усвајају модел понашања својих родитеља.
Израз лица
Узраст: 6- 24 месеци
Екперимент:
Ставите бебу на високу столицу и проведите пар тренутака поред ње смејући се, певајући и глупирајући се. Онда на кратко окрените главу. Када је поново погледате, нека ваш поглед буде неутралан.
Хипотеза:
Ваша беба ће бити насмејана све док сте и ви. Али ускоро ће постати збуњена вашим поступком, па ће се вероватно намрштити, зевати или чак и заплакати. Међутим, ако започнете поново интеракцију са њом, она ће опет да се смеје.
Истраживање:
Овај експеримент показује да чак и мале бебе имају основно разумевање о томе како социјална интеракција функционише, као и да могу да повежу изразе лица са осец́ањима. Зато користите одговарајуће изразе лица у комуникацији са њом. Често малишани нису свесни да ли ће некога да повреде ако га уједу или ударе, па слободно покажите да вас је заболело.
 
Извор: mamaibeba.com