5 načina da proverite razvoj vaše bebe

20 jula, 2016

Dolaskom bebe na svet počinje njen intenzivan rast i razvoj. Iako svaka beba napreduje svojim tempom, razvoj prate karakteristične promene vezane za određene mesece.
mama-beba-foto-shutterstock-1416998014-593507
Pogledajte nekoliko zabavnih testova kojima ćete moći da pratite napredovanje svoje bebe.
Odgovor pod pritiskom
Uzrast: 0- 6 meseci
Ekperiment:
Stavite bebu na leđa, a potom lagano pritiskajte svojim palčevima njene dlanove. Zadržite dve sekunde.
Hipoteza:
Vaša beba će otvoriti usta.
Istraživanje:
Istraživanja su pokazala da većina beba ima reakciju, poznatiju kao Babkin refleks, kada se primenjuje pritisak na dlanovima. Nazvan po ruskom istraživaču, Babkin refleks ima praktičnu upotrebu za roditelje – ukoliko vaša beba neće da jede samo joj pritisnite dlanove.
Uzroci i posledice
Uzrast: 2 – 4 meseci
Ekperiment:
Stavite bebu u krevetac, a jednu ručicu joj trakom labavo vežite za figurice koje su zakačene iznad krevetića strunom (muzička vrteška…). Iz bezbednosnih razloga, nadgledajte svoju bebu tokom eksperimenta, a kasnije uklonite i traku iz kreveca.
Hipoteza:
Vaša beba će uskoro shvatiti da kako pokreće ručicu, tako se pomeraju i figurice. Svakako, njeni pokreti će varirati u zavisnosti od njenog uzrasta.
Istraživanje:
Istraživači u Japanu 2006. godine sproveli su eksperiment na bebama da bi ispitali kako se njihovo razumevanje uzroka i posledice razvija vremenom. Studija je pokazala da pokreti bebe postaju precizniji sa godinama. Zato i vi svakog meseca možete da ponovite ovaj eksperiment i proverite kako se razumevanje vaše bebe menja.
Pokretljivost nogu
Uzrast: 2- 6 meseci
Ekperiment:
Zazveckajte igračkom ispred vaše bebe dovoljno blizu da može da je dohvati rukom. Onda je pomerite, kako bi mogla da je dohvati i nožicama.
Hipoteza:
Vaša beba će moći da dodirne igračku nogom mesec dana pre nego što će to moći da učini ručicama.
Istraživanje:
Dugo se smatralo da, kako napreduju, bebe imaju kontrolu nad svojim telom odozgo prema dole. Međutim studija rađena 2004. godine pokazuje da to nije tako. Kukovi imaju veći obim pokreta od ramena, tako da će vašoj bebi biti lakše da prvo pomeri nožice – što znači da može da savlada motorne veštine ranije.
Želim isto što i ti
Uzrast: 6- 12 meseci
Ekperiment:
Stavite dve slične igračke ispred vaše bebe i pustite je da vidi kako uzimate jednu od njih. Kako budete pomerali ruku prema prvoj igrački, neka vaš izraz lica bude negativan, poput mrštenja. Dok uzimate igračku koju zaista želite, smejte se. Vratite nazad igračke i podstaknite dete da uzme jednu od njih.
Hipoteza:
Vaša beba će uzeti igračku za koju ste se i vi opredelili.
Istraživanje:
U studiji iz 2008. godine, grupa sedmomesečnih beba gledala je starije kako se odlučuju između dve igračke. Bebama je potom pružena mogućnost da same izaberu koju igračku žele. Više od polovine (58 odsto) njih izabralo je istu igračku kao stariji, što pokazuje da deca još u najranijem uzrastu usvajaju model ponašanja svojih roditelja.
Izraz lica
Uzrast: 6- 24 meseci
Ekperiment:
Stavite bebu na visoku stolicu i provedite par trenutaka pored nje smejući se, pevajući i glupirajući se. Onda na kratko okrenite glavu. Kada je ponovo pogledate, neka vaš pogled bude neutralan.
Hipoteza:
Vaša beba će biti nasmejana sve dok ste i vi. Ali uskoro će postati zbunjena vašim postupkom, pa će se verovatno namrštiti, zevati ili čak i zaplakati. Međutim, ako započnete ponovo interakciju sa njom, ona će opet da se smeje.
Istraživanje:
Ovaj eksperiment pokazuje da čak i male bebe imaju osnovno razumevanje o tome kako socijalna interakcija funkcioniše, kao i da mogu da povežu izraze lica sa osećanjima. Zato koristite odgovarajuće izraze lica u komunikaciji sa njom. Često mališani nisu svesni da li će nekoga da povrede ako ga ujedu ili udare, pa slobodno pokažite da vas je zabolelo.
 
Izvor: mamaibeba.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama