Zašto bi deca obavezno trebalo da nose naočare za sunce (i kako da odaberete prave)

21 jula, 2020

U svetlim, sunčanim danima, većina odraslih će staviti naočare za sunce dok je na otvorenom. To više nije toliko stvar mode, koliko potreba. Sunce nam smeta, mrštimo se, dobijamo bore, a UV zraci štete našim očima. 

Nikad više nego danas nije bilo važno čuvati se od UV zračenja, ali kako za kožu, to važi i za oči. A šta je sa decom? Svi smo prilično odgovorni kada je reč o zaštiti njihove kože od sunca jer se rezultati nemara tu vide vrlo brzo, već nakon nekoliko sati, dok o zaštiti očiju kod mislimo samo onda kada im ograničavamo upotrebu ekrana.

Možda niste znali, ali sunce je ozbiljan neprijatelj zdravlja očiju. Dečjih naročito. Ali negativan efekat sunčevih zraka na oči ne vidi se odmah, već on svoje pravo lice pokazuje tek kroz duži period izlaganja. 

Oči su, zapravo, čak 10 puta osetljivije na UV zračenje od kože, a deca su pod još većim rizikom jer njihove oči imaju veće zenice i prozirnija sočiva, pa propuštaju čak 70% više UV zraka nego što je to slučaj kod odraslih.

A koje probleme može da izazove kumulativno izlaganje dečjih očiju UV zracima?

– Fotokeratitis – poznatiji kao snežno slepilo, nakon dužeg izlaganja očiju svetlosti može doći do slepila koje traje do 48 sati. Fotokeratitis može se definisati i kao opekotina oka.

– Katarakta – obično se javlja tek u kasnijem životnom dobu i izaziva postepen gubitak vida.

– Oštećenje mišića oka – UV zraci mogu da oštete očne mišiće, što može dovesti do zamućenja vida.

– Tumor – UV zraci mogu uzrokovati pojavu tumora na oku ili očnom kapku.

Dakle, jasno je da je izuzetno važno da deca nose naočare za sunce, naročito onda kada je UV zračenje visoko. Ali kako ih motivisati?

– Budite uzor. Deca imitiraju odrasle. Ako vi nosite naočare za sunce i brinete o svom vidu, biće lakše da ubedite i njih.

– Dozvolite im da sami izaberu. Dizajn i oblik neka budu njihov izbor, ali vi morate voditi računa o tome da to budu naočare koje blokiraju 99% do 100% UVA i UVB zraka.

– Izaberite naočare koje im odgovaraju po obliku i veličini. Predlažemo neki od modela iz nove Chicco kolekcije (link). Svi imaju stopostotnu zaštitu od sunca i postoje modeli za sve uzraste.

O zaštiti kože smo već pisali (tekst je OVDE).

Autor: A. Cvjetić

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama