Зашто би требало да „крадемо” савете о родитељству од Јапанаца

Деца у Јапану су најздравија на свету, ако ћемо веровати истраживањима. И пошто здраво дете значи и срећно дете, можда није лоша идеја да од Јапанаца позајмимо пар идеја које се тичу васпитања и одгајања деце.

 

Ево неколико битних ствари које они раде…

Похваљују труд, а не знање и способност

У Јапану, дете добија похвалу од својих родитеља онда када у нешто уложи озбиљан труд, не зато што нешто зна или уме. И ово охрабрење и похвала због упорности, чак и ако се дете мучи и не постиже савршен резултат, чини да они онда раде још преданије и упорније да би постигли циљ.

Покушајте следећи пут кад ваше дете буде радило домаћи задатак.

Уче децу поштовању

Страшно су мале шансе да ћете видети неко дете у Јапану како се ваља по супермаркету. Од малих ногу, малтене од рођења, велика се пажња посвећује томе да деца науче да поштују старије и да размишљају о томе како њихово понашање утиче на друге људе. То се постиже првенствено учењем по моделу. Морају видети родитеље који поштују друге људе да би и сами показали поштовање.

Шетња до школе

У Јапану није ништа необично видети децу од шест или седам година како пешаче до школе – сама. Више од 98% јапанске деце у школу одлази пешака, каже СЗО.

Никад не вичу на децу

У Јапану за дисциплину кажу ‘shitsuke‘. Најгрубљи превод ове речи био би одгој, васпитање. Тај посао поверен је углавном мамама и њих ћете јако ретко чути да вичу на децу. Уместо тога, детету ће мирно рећи да размисли о последицама тога што ради. Што би могао да буде добар родитељски савет за неки следећи пут када дете одбије вечеру или отме играчку млађем брату.

Врло су блиски са децом

Јапанци практикују такозвано повезујуће родитељство, али не воле да јавно исказују нежност према деци.

Маме буквално свуда иду са својим бебама, носећи их у носиљкама, чак и кад возе бицикл. На овај начин они деци радије показују љубав, него загрљајима и пољупцима. Они најчешће спавају са својом децом далеко након предшколских дана.

Припрема оброка је страшно важна за јапанске маме

Јапанске маме су, за разлику од већине модерних мама широм света, страшно посвећене припреми здравих оброка за децу. Јако им је важно да њихова деца не једу индустријску храну у школи, па им није проблем ни да устану много пре свих осталих како би деци припремиле здрав ручак. Оне иду толико далеко да чак планирају оброке тако да изгледају лепо и шарено, па пазе да комбинација боја у кутији за ручак детету буде примамвљива па да поједе све.

Уче децу да буду независна

Од најранијег узраста Јапанци уче децу да буду независна и сигурна у себе. Због тога јапански родитељи очекују од деце да им помажу у кући од малена. А сигурно сте већ чули да се од њих и у школи очекује да увек склоне иза себе и да никако не остављају неред. Ако могу Јапанци, што не бисмо могли и ми?

Приредила: А. Цвјетић