Zašto je detetu potreban TATA?

jun 22, 2016

Decenije istraživanja i na stotine naučnih studija su dokazale ono što je oduvek bilo očigledno: Što je otac uključeniji u vaspitavanje deteta, dete će biti uspešnije. Očeva prisutnost može uticati na detetov društveni život, ocene u školi i dostignuća u budućnosti.

Uključen tata = uspešno dete

Uticaj tata počinje već od rođenja. Bebe čiji je otac bio aktivno uključen u njihovo detinjstvo, emotivno su sigurnije, samouverenije u novim situacijama i bez straha prilikom istraživanja svog okruženja. Takve bebe, odnosno deca su društvenija tokom rasta, bolja su u rešavanju problema i čak imaju više nivo inteligencije u trećoj godini. Spremniji su za polazak u školu i lakše se suočavaju sa stresom zbog celodnevnog boravka u školi.

U školi, deca sa aktivnijim očevima su akademski bolja. Deca sa aktivnim tatama imaju 43 posto veće šanse da budu Vukovci i 33 posto manje šanse da ponavljaju razred. Takođe, oni će imate manje problema u ponašanju i biće mnogo manje depresivni. Kada odrastu, takva deca imaju veće šanse da budu tolerantna i puna razumevanja, imaju više bliskih prijatelja i imaju dugoročne uspešne brakove.

Različiti pristupi

Ali kako se uticaj oca razlikuje od majke? Zar nije jedan dobar roditelj dovoljan? „Očevi i majke imaju jedinstvene i komplementarne uloge u kucći”, kaže Bret Koplend, klinički psiholog. „Očevi podstiču konkurenciju, nezavisnost i postignuća, a majke ohrabruju jednakost, bezbednost i saradnju.”
V. Bredford Vilkoks , direktor Nacionalnog bračnog projekta i profesor sociologije na Univerzitetu Virdžinija, kaže da se očev uticaj razlikuje se od majčinog u najmanje četiri načina: igranje, podsticanje rizika, zaštita i disciplinovanje.

Igranje

Pitajući roditelje iz 390 porodica kako se igraju sa svojom decom, psiholog Ros Parke je utvrdio da je kod odojčadi i male dece obeležje očinske interakcije fizička igra koju odlikuju uzbuđenja i nepredvidivosti. Majkesu, s druge strane, bile nežnije i manje izazivajuće. Jedna majka, koja je učestvovala u studiji je rekla da su joj se posle muževljevog odlaska na duži službeni put, deca žalila da ih nikad ne golica i ne rve se s njima. Nameće se zaključak da deca od očeva uče kako da se fizički nose sa agresivnim impulsima bez gubitka kontrole nad svojim emocijama.

Ohrabrivanje rizika

Majke uglavnom imaju tendenciju da brinu o bezbednosti svoje dece i dobrobiti, dok očevi ohrabruju svoju decu da preuzmu rizik. Psiholog Daniel Paket je utvrdio da očevi više podstiču svoju decu da prevaziđu prepreke, da razgovaraju sa strancima, da plivaju u dubinu… Baš što se plivanja tiče, jedna studija je pokazala da u većini slučajeva očevi stoje deci iza leđa i govore im da plivaju napred, a majke stoje ispred dece i navode ih da plivaju ka njima, uspostavljajući vizuelni kontakt. Interesantno, zar ne?

Zaštita

Da li zbog njihove veličine, snage, ili sklonosti ka zaštiti, ispostavilo se da su očevi da su bolji u otklanjanju loših uticaja iz života svoje dece. Kada su očevi uključeni oni bolje mogu da prate šta se dešava u životima njihove dece, uključujucći i interakciju sa vršnjacima i odraslima.

Disciplina

Iako majke disciplinuju češće, očevi disciplinuju čvršće. Očevi imaju veću tendenciju da se suprtstave detetu i uvedu disciplinu, ostavljajući svoju decu sa utiskom da imaju veći autoritet. Majke će, s druge strane, pokušati da razgovorom sa decom i oslanjajući se na dečju emocionalnu vezanost za njih da utiču na njihovo ponašanje. Iako možda tako ne izgleda da su mama i tata na istoj strani, ovaj raznoliki pristup može biti veoma efikasan u disciplinovanju dece i čak ojačati celu porodicu.

Umesto zaključka

Detetu su potrebna oba roditelja da bi odrastalo srećno i zdravo. Ma koji da ste od roditelja, nikad nemojte preuzimati primat i gurati ovog drugog u stranu. Čak i ako ste sa svojim bračnim drugom-drugaricom možda i razvedeni, ohrabrujte dete da neguje dobar odnos sa drugim roditeljem. To će se višestruko isplatiti kroz dobrobit i buduću sreću vašeg deteta.
Priredila: Andrijana Maksimović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Zašto je detetu potreban TATA?

  1. ana kaže:

    Ah te tate…zaboravise na svoju decu… 🙁 . Izvinjavam se onoj manjini koja se ruku pod ruku sa majkama staraju o svojoj deci…

    1. vesna kaže:

      E draga moja da samo znas kakvih majki ima ne bi to rekla . Neka deca bolje da nemaju majku nazalost. ima i toga. izvinjavam se finim i dobrim mamama.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama