Zašto je važno odbiti poklonjenu ocenu

26 novembra, 2016

Da nas ne bi sve ubili lažni vukovci, treba da prestanemo da ih proizvodimo. I zato decu treba da učimo zašto je potrebno da odbiju poklonjenu ocenu. Jer ona na kraju košta mnogo.

Podatak da u svakoj generaciji ima blizu 10.000 vukovaca, ili svaki sedmi đak, u kom je najvažniji deo o uzroku “poplave vukovaca”, a to je poklanjanje petica, izaziva je burnu polemiku. Pre svega zbog neslaganje sa sistemom činjenja deci “medveđe usluge”.

Sasvim opravdano, složiće se svako ko želi da živi u normalnom društvu, u kom se rad i trud nagrađuju, u kom najbolji imaju najbolje ocene, talentovani i uspešni đaci dobijaju mesto na bilbordima (kao u Novom Sadu), operišu lekari sa diplomama koje nisu kupljene. U kom se petica ne dobija zato što se učitelju odnese prase, ili je učiteljica mamina zemljakinja ili je tata predsednik opštine ili vozi crni “džip”…

Prenošenje pravih vrednosti deci je ulaganje u njihovu budućnost i u budućnost društva.

I zato je važno da se Vukovoj diplomi vrati narušeni ugled.

Poplava vukovaca i nezasluženo odličnih đaka, devalvirala je Vukovu diplomu i uspeh. Zbog toga je pre nekoliko godina bilo predloga da se ova diploma ukine. To se nije desilo. I dobro je.
Na taj način bi se ona otela i onima koji su je zasluženo dobili. A takvih nije malo. Ali se njihov glas ne čuje dovoljno glasno. Jer oni nisu bahati, ne grabe, ne uzimaju ono što im ne pripada. Znaju da se svaka poklonjena ocena vraća kao bumerang. I onima koji su nezasluženo dobili Vukovu diplomu se vratilo ili će se vratiti. Samo što oni to još ne znaju. Ili neznaju.
To pokazuje i pomenuti izveštaj u kom piše da se može zaključiti da je znanje vukovaca dosta neujednačeno, pa u nekim okruzima pojedini vukovci ne dostižu ni republički prosek. To su oni koji prvo padnu na prijemnom ispitu. A posle padnu i na mnogim ispitima u životu.

Ako i dalje mislite da treba “žmuriti na jedno oko” i deci poklanjati ocene, praviti od njih lažne vukovce, kvazi i nabeđene talente onda zamislite sledeću situaciju. Život vam zavisi od jedne operacije. I najmanja greška lekara znači za vas sigurnu smrt. Lekar koji će vas operisati ima vaš život u svojim rukama. A taj lekar, a vi to ne znate, platio je da položi ispit iz predmeta u kojem se uči sve ono što treba da primeni na vama.

A sve bi bilo drugačije da je taj lekar uradio što bi svaki normalan čovek u normalnom društvu u kojem sistem vrednosti nije naopak – seo, naučio lekciju i položio ispit.

Zato, da nas sve ne bi ubili lažni vukovci, treba da prestanemo da ih proizvodimo. I zato decu treba da učimo zašto je potrebno da odbiju poklonjenu ocenu. Jer ona na kraju košta mnogo skuplje od jednog praseta. Vrati se kao bumerang. A tad je već kasno. Pacijent je mrtav.

Piše: Ana Mitić

Izvor: Nedeljnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Zašto je važno odbiti poklonjenu ocenu

 1. Dijana kaže:

  Kako smo došli do toga da učimo decu da odbijaju poklonjene ocene. Ovde su malo zamenjene teze. Valjda su oni koji ocenjuju decu kompetentni za to. Ili ako nisu naučiti njih da ocene ne poklanjaju. Šokirana sam ovakvim viđenjem stvari i naslovom.

 2. U knjizici petice kaže:

  Uvek je bilo i uvek ce, nazalost biti poklanjanja ocena. Iz unutrasnjosti su npr.moju skolu upisivala deca koja su imala vise bodova iz osnovne skole, a onda su poceli da padaju razrede.Govorim o jakoj sredjoj skoli koju su mogli da upisu samo vukovci i odlicni djaci sa bodovima na prijemnom preko 94.Deca nece odbiti poklonjenu ocenu, nastavnici i profesori ne treba da ih poklanjaju i tacka.

  1. Iz unutrasnjosti kaže:

   Zaista ne razumem vise podelu na decu iz unutrasnjosti i onu drugu. Verujem da je ovakva situacija u celoj Srbiji, a ne samo u “unutrasnjosti”. Samo produbljujete jaz u vec razjedinjenom narodu. Valjda smo svi Srbi. To je najvaznije. Sto se tice poklonjenih ocena, za to je potrebno menjati svest drustva iz korena. Od porodice do skole. Pa i nadalje.

 3. Vesna kaže:

  Zaista smesno! Hoce li konacno neko progovoriti istinu? Ocene se poklanjaju zato sto nastavnici nece da ih svakog meseca iz ovih ili onih razloga (koji obicno nisu po volji roditelja ) mrcvare i maltretiraju raznorazne interne i externe inspekcije. Roditeljima je dozvoljeno da se mesaju bukvalno u sve i oni to obilato koriste , a ako im se suproststavis popijes prijavu direkt u ministarstvu! Ljudi shvatili da im je bolje da napisu sta roditelj zeli i da ih svi ostave na miru.

 4. Vesna kaže:

  E…da…. i ko ce da odbije poklonjenu ocenu? Molim? Nema takvih dokle god se uci za ocenu a ne za znanje….

 5. Maja kaže:

  Ocjena nije mjerilo znanja

 6. Unitrašnjost kaže:

  Deca su mi išla u školu u unutrašnjosti, bili su odlični đaci. Prošle godine su došli u jednu beogradsku školu, gde su opet među najboljima, ali sa osetno manje rada i truda. Ne kažem da je uvek i svuda tako, ali generalizacija je pogrešan pristup.

MOŽDA TE ZANIMA
“Svim istinskim feministkinjama, svim osvešćenim ženama, želim da poručim da je OVO tema broj jedan”
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama