Зашто је важно одбити поклоњену оцену

26 новембра, 2016

Да нас не би све убили лажни вуковци, треба да престанемо да их производимо. И зато децу треба да учимо зашто је потребно да одбију поклоњену оцену. Јер она на крају кошта много.

Податак да у свакој генерацији има близу 10.000 вуковаца, или сваки седми ђак, у ком је најважнији део о узроку “поплаве вуковаца”, а то је поклањање петица, изазива је бурну полемику. Пре свега због неслагање са системом чињења деци “медвеђе услуге”.

Сасвим оправдано, сложиће се свако ко жели да живи у нормалном друштву, у ком се рад и труд награђују, у ком најбољи имају најбоље оцене, талентовани и успешни ђаци добијају место на билбордима (као у Новом Саду), оперишу лекари са дипломама које нису купљене. У ком се петица не добија зато што се учитељу однесе прасе, или је учитељица мамина земљакиња или је тата председник општине или вози црни “џип”…

Преношење правих вредности деци је улагање у њихову будућност и у будућност друштва.

И зато је важно да се Вуковој дипломи врати нарушени углед.

Поплава вуковаца и незаслужено одличних ђака, девалвирала је Вукову диплому и успех. Због тога је пре неколико година било предлога да се ова диплома укине. То се није десило. И добро је.
На тај начин би се она отела и онима који су је заслужено добили. А таквих није мало. Али се њихов глас не чује довољно гласно. Јер они нису бахати, не грабе, не узимају оно што им не припада. Знају да се свака поклоњена оцена враћа као бумеранг. И онима који су незаслужено добили Вукову диплому се вратило или ће се вратити. Само што они то још не знају. Или незнају.
То показује и поменути извештај у ком пише да се може закључити да је знање вуковаца доста неуједначено, па у неким окрузима поједини вуковци не достижу ни републички просек. То су они који прво падну на пријемном испиту. А после падну и на многим испитима у животу.

Ако и даље мислите да треба “жмурити на једно око” и деци поклањати оцене, правити од њих лажне вуковце, квази и набеђене таленте онда замислите следећу ситуацију. Живот вам зависи од једне операције. И најмања грешка лекара значи за вас сигурну смрт. Лекар који ће вас оперисати има ваш живот у својим рукама. А тај лекар, а ви то не знате, платио је да положи испит из предмета у којем се учи све оно што треба да примени на вама.

А све би било другачије да је тај лекар урадио што би сваки нормалан човек у нормалном друштву у којем систем вредности није наопак – сео, научио лекцију и положио испит.

Зато, да нас све не би убили лажни вуковци, треба да престанемо да их производимо. И зато децу треба да учимо зашто је потребно да одбију поклоњену оцену. Јер она на крају кошта много скупље од једног прасета. Врати се као бумеранг. А тад је већ касно. Пацијент је мртав.

Пише: Ана Митић

Извор: Недељник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


7 коментара на "Зашто је важно одбити поклоњену оцену

 1. Dijana каже:

  Kako smo došli do toga da učimo decu da odbijaju poklonjene ocene. Ovde su malo zamenjene teze. Valjda su oni koji ocenjuju decu kompetentni za to. Ili ako nisu naučiti njih da ocene ne poklanjaju. Šokirana sam ovakvim viđenjem stvari i naslovom.

 2. U knjizici petice каже:

  Uvek je bilo i uvek ce, nazalost biti poklanjanja ocena. Iz unutrasnjosti su npr.moju skolu upisivala deca koja su imala vise bodova iz osnovne skole, a onda su poceli da padaju razrede.Govorim o jakoj sredjoj skoli koju su mogli da upisu samo vukovci i odlicni djaci sa bodovima na prijemnom preko 94.Deca nece odbiti poklonjenu ocenu, nastavnici i profesori ne treba da ih poklanjaju i tacka.

  1. Iz unutrasnjosti каже:

   Zaista ne razumem vise podelu na decu iz unutrasnjosti i onu drugu. Verujem da je ovakva situacija u celoj Srbiji, a ne samo u “unutrasnjosti”. Samo produbljujete jaz u vec razjedinjenom narodu. Valjda smo svi Srbi. To je najvaznije. Sto se tice poklonjenih ocena, za to je potrebno menjati svest drustva iz korena. Od porodice do skole. Pa i nadalje.

 3. Vesna каже:

  Zaista smesno! Hoce li konacno neko progovoriti istinu? Ocene se poklanjaju zato sto nastavnici nece da ih svakog meseca iz ovih ili onih razloga (koji obicno nisu po volji roditelja ) mrcvare i maltretiraju raznorazne interne i externe inspekcije. Roditeljima je dozvoljeno da se mesaju bukvalno u sve i oni to obilato koriste , a ako im se suproststavis popijes prijavu direkt u ministarstvu! Ljudi shvatili da im je bolje da napisu sta roditelj zeli i da ih svi ostave na miru.

 4. Vesna каже:

  E…da…. i ko ce da odbije poklonjenu ocenu? Molim? Nema takvih dokle god se uci za ocenu a ne za znanje….

 5. Maja каже:

  Ocjena nije mjerilo znanja

 6. Unitrašnjost каже:

  Deca su mi išla u školu u unutrašnjosti, bili su odlični đaci. Prošle godine su došli u jednu beogradsku školu, gde su opet među najboljima, ali sa osetno manje rada i truda. Ne kažem da je uvek i svuda tako, ali generalizacija je pogrešan pristup.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама