Зашто нам деца кидају живце сваки дан?

Родитељи мале деце знају о чему је реч. Иако са децом долази и нешто дивно, неочекивано и лепо, свакодневна натезања, ситне битке и надмудривања знају узроковати праву олују.

 
Сва знања и уверења пре родитељства расплинула су се са првим грчевима и наступом беса, а свакодневна надмудривања око тривијалних ствари попут облачења и излазака из куће постала су окидачи за губљење живаца.
А мислили сте да неке ствари никада неће бити могуће у вашој кући. У мојој кући, ма ни случајно…
Са чиме се сваки дан по неколико пута боре родитељи мале деце:
Излазак из куће. Дете мами: “Твоје време је моје”
Сетите се како је то изгледало пре деце. Е, сада је ситуација потпуно другачија. Пре изласка треба проверити да ли имате пелене, резервну гардеробу, влажне марамице, пиће, нешто за јело. Уколико нешто од тога заборавите, сигурно ће затребати. И наравно, ту је изазов наговарања малог детета да се обуче, да обуче оно што ви хоћете, да не урла због ципелица, мајице… И кад их обучете, да напокон кренете. А увек је и могућ сценарио: “пишки ми се”, “каки ми се” …
Отићи у купатило сам. Мама, где си?!
Шансе да будете сами у купатилу када имате малу децу равне су нули. Увек бар једно, обично најмлађе, стоји испред врата, чупајући кваку и не одустаје док га не пустите унутра.
Спавање ноћу. Срећно са тим
То се једноставно не дешава тако често, али кажу да са временом постаје све боље. А сан је обично оно што свима највише недостаје. Ах, та божанствена РЕМ фаза. Ипак, уз малишана није могућа. И још дуго неће бити: ноћна буђења, одласци на тоалет, “жедан сам”, “не спава ми се”, а да не помињемо дане када су болесни … Не очајавајте, за коју годину биће боље. И можда успете да одспавате неколико ноћи у комаду.
Обући се на миру
Понекад бисте требали окинути коју селфие слику само како бисте имали доказ да још увек знате бити лепо дотерани и скоцкани као и пре деце. Али облачење у миру посебна је част. Наравно, кад имате малу децу, немате ту привилегију, јер док све припремите, остане вам обично тек толико минута времена да изгледате пристојно. Уколико се и планирате устати мало пре своје деце како бисте се на миру обукли, гарантујемо да ће и пре него се окренете бар једно од њих бити иза вас. “Пишки ми се”, “хоћу млеко”, “цртани, цртани”…
Стићи на време било где немогућа је мисија
Деца не би требала бити изговор за кашњење, али знајте да идете на живце готово свима који немају малу децу или су заборавили како је то имати децу. Али знате шта, кога брига? То је једноставно тако. А уколико ипак желите стићи на време, потребно се почети спремати бар два сата раније. А за то, руку на срце, нико нема времена.
Пронаћи две исте чарапе
Пронаћи два пара истих чарапа и рукавица прави је изазов. Где ли су само “патуљци” који их свакога дана негде заметну, загубе … Озбиљно, сигурно постоји неко ко краде те мале чарапе.
Појести јело док је још топло
Било што топло на вашем тањиру припада детету, а све што је на његовом не свиђа му се. Све се скоро па своди на то да једете дечје отпатке или чекате да оду у кревет те да можете у миру уживају у храни. Понекад су дани мање хаотични, али стварно само понекад.
Имати неометан и смислен разговор са одраслима
Kада сте у друштву мале деце, разговор одраслих скоро па је немогућ. Могуће га је водити једино уз константно прекидање деце, понекад ће бити тешко изговорити целу, смислену, пуну реченицу. Kоме се још спава кад су стигле мамине пријатељице?
Остати смирен
Највећи изазов готово свим родитеља је остати смирен док се двоје малишана свакодневно натежу, рву, мање играју, а више свађају и гурају. Ипак, увек постоји нада да ће све постати лакше када бар мало одрасту и да ће се смислено, концентрисано играти. Заједно. Без ваше константне интервенције. “Пусти га”, “немој га”, “дај му”, “врати му” … Ааааа. Настојите игнорисати и искључити се – нека сами реше свој проблем. Не петљајте се, осим ако нема “крви”.
Лепа уметност преговарања
Мислили сте да никада нећете преговарати са својом децом? Поставићете правила, они ће их схватати и држаће их се. Знаће које су последице за лоше понашање. Али, правила су нешто што њихови мали мозгови не могу тако лако схватити. Треба пуно стрпљења да бисте се спустили на њихов ниво и да бисте их научили дисциплини. Е да, то зна бити мрвицу компликовано и изазован задатак коју морате понављати из дана у дан и по неколико пута.
Бити добар пример
Бити пример одраслог, смиреног, позитивног понашања. Пренети им праве вредности. Увек стрпљиви, увек љубазни. Те мале окице све прате и упијају као сунђери. Можете ли заиста цео дан, сваки дан бити пример свега позитивног? То је врло велик изазов.
Држати аутомобил чистим
Луксуз је имати чист ауто када имаш малу децу. У вратима аутомобила редовно су остаци хране, полуотворене кесе, папирићи, играчке. Савет: не замарајте се. Можда да вам приоритет ипак буде кућа?
Имати леп намештај
Ох, како би било лепо опет имати фино покућство! Дневни боравак је потпуно уништен, а зидови и подови су ишарани. На који начин неки родитељи успевају да имају тако беле зидове, у чему је тајна? Имају ли неко специјално средство за чишћење, допуштају ли деци да се играју само у једној соби?
Не бити као своји родитељи
Kолико смо пута пре деце помислили да нећемо бити као наши родитељи те да неке ствари никада нећемо изговорити ни урадити. Али сваки дан изненадимо сами себе и прекршимо то правило. Да, ми који смо се клели да нећемо бити као наши родитељи. И сада, након толико година, напокон их разумемо.
 
Извор: Мојпедијатар/T portal