Зашто нам је потребна мала матура: „Пљуште“ петице у основним школама

22 јуна, 2019

Ако би се укинула мала матура упис у један број средњих школа, нарочито најтраженијих, практично би био немогућ, јер би се појавило много више ученика са истим бројем поена, од предвиђене уписне квоте.

То би довело у неравноправну позицију ђаке који су своје оцене заслужили искључиво радом и трудом и којима наставници нису поклањали оцене зарад просека и Вукове дипломе. Тиме би били оштећени и ученици који су похађали осмолетке са „јаким“ критеријумом оцењивања, с обзиром да бројне анализе указују да су ти критеријуми врло различити по школама.

Због тога не чуди податак да ђаци са различитим оценама постижу сличне резултате на завршном испиту, као и да постоје велике разлике у знању ђака који су из осмолетке изашли са истим оценама. О томе колико вреде школске петице сведочи и чињеница да добар део вуковаца у неким окрузима на завршном испиту не успе да „добаци“ ни до републичког просека.

– Упис у средње школе само на основу оцена из основне је најгоре могуће решење, али је у оваквој ситуацији, када постоји сумња у регуларност завршног испита, једино фер. Какве су гаранције да и завршни испит из српског језика није, како то каже министар, „проваљен“? Можда не на нивоу државе, али је довољно да је хиљаду ученика имало решења пре тестирања – каже за Данас Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Указује да проблем поклањања оцена постоји више од деценије и да је присутан, како у основним тако и у средњим школама. Марков оцењује да је у ситуацији када сви јуре за просеком, знање потпуно обезвређено.

– Али нико не јури, рецимо, просек 3,90 или 4,40 већ искључиво 4,50 или 5,00. То је најчешће случај у основним школама док се у средњим стручним школама које кубуре са бројем ученика не јури за петицама већ за двојкама, па мали број ђака понавља разред или иде на поправни испит. Ни гимназије нису изузете од овог проблема, али се тамо углавном ученици боре за просек 4,5 – наводи Марков.

Држава никад није обелоданила податке о успеху ученика у средњим школама, али је зато статистика у основним поразна. Подаци за прошлу генерацију малих матураната (а врло су слични и ранијих година) сведоче да је скоро половина од њих око 70.000 била одлична на крају осмог разреда, а сваки пети је имао све петице.

Око 42 одсто је завршило осми разред са одличним успехом, трећина је била врлодобра, око 22 одсто добри, а свега један одсто је имало довољан успех. Просечан општи успех у осмом разреду за ту генерацију је 4,09. Статистика показује да се мали број ученика налази непосредно испод границе врлодоброг и одличног успеха (просек 3,30 и 3,40 односно 4,30 и 4,40). С друге стране, значајно већи број ученика има просек 3,50 и 4,50.

Сваки седми ученик у Србији завршио је основну школу као вуковац. Другим речима, сваки десети дечак и свака пета девојчица се у генерацији издвајају као изузетни, не само у погледу знања, односно одличног познавања наставних садржаја (имају све петице од петог до осмог разреда), већ и у смислу додатног ангажовања вреднованог кроз минимално једно признање или награду на такмичењу. Према броју вуковаца предњаче школске управе Лесковац (20 одсто), Ниш (18), Косовска Митровица и Јагодина (16).

Директорка XИВ београдске гимназије Марија Милетић каже за Данас да је толики број вуковаца нереалан и да по генерацији објективно треба да их буде највише 10 одсто. Од 262 матуранта ове гимназије свега 22 су вуковци, а готово сви су се с тим признањем или јаким одличним успехом уписали у ту школу.

– Створио се страховит притисак родитеља да ако ниси одличан, ти си не само лош ђак већ и лоше дете. Деца пуцају јер не могу да издрже тај темпо – истиче Милетић.

Сматра да ученици треба да се уписују у средње школе на основу успеха из осмолетке и резултата на малој матури и да „систем не може да се руши“, а да онај ко је довео до овакве ситуације мора да одговара.

Александар Марков каже да притисци да се оцене поклањају долазе са различитих страна, између осталог од родитеља и директора, али да добар део одговорности сносе и наставници који иду линијом мањег отпора. На питање чему служи одредба у правилницима о оцењивању да предметни наставник само предлаже закључне оцене, а да их утврђује одељењско веће (које може да прегласа наставника и поправи оцену), Марков одговара да је то својеврсна аномалија система.

– Та одредба је унета да би се ученик заштитио од самовоље наставника. Али пошто ђак има право да се жали и да одговара пред комисијом мислим да је тиме довољно заштићен – указује Марков.

Марија Милетић тврди да у гимназији на чијем је челу нема „навлачења“ просека, па је број вуковаца у односу на друге школе релативно мали. Случајеви да одељењско веће утврди другачију оцену од оне коју је предложио предметни наставник су, како каже, спорадични (један до два по разреду, не одељењу), а ђацима се изађе у сусрет само уз оправдан разлог. Одељенско веће може ученику поправити оцену само једном током школовања и то се евидентира у напоменама.

Пише: Весна Андрић

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Зашто нам је потребна мала матура: „Пљуште“ петице у основним школама

  1. Aleksandra каже:

    Umesto da nadlezno ministarstvo ozbiljno poradi na reviziji i eventualno korekciji sistema ocenjivanja, usaglasavanja kriterijuma ocenjivanja ili jednostavno poboljsanja Pravilnika o ocenjivanju, ono uvodi maturu kako bi otklonilo nepravilnosti ocenjivanja?!?. Meni nije prihvatljivo da se zbog nemocnosti sistema da obezbedi objektivnije ocenjivanje ili mehanizme za zabranu uticaja na ocenjivanje ili jednostavno za pocetak samo strikno sprovodjenje pravilnika o ocenjivanju, uvodi matura kojoj je jedini cilj da ispravi sistem loseg ocenjivanja. Znaci matura se koristi kao korektivni mehanizam, a ne kao sredstvo za unapredjenje nacina i sistema obrazovanja, odnosno utvrdjivanja oblasti koje se u nekim duzim vremenskim distancama ispoljavaju kao losije obradjene / savaladane. To nije normalno ukoliko zelimo da razvijamo sistem obrazovanja po principu unapredjenja njegovog kvaliteta.

  2. Katarina каже:

    A zasto na primer deca ne polazu test na kraju svakog razreda I da to bude zakljucna ocena,I samim tim ocenjuje se I rad nastavnika koliko je on sposoban da prenese znanje deci.Uvek postoji resenje za onoga ko hoce da ga nadje…..

  3. Ljilja каже:

    U ovoj zemlji kompletan sistem skolovanja nije dobar, pa samim tim covek nije pametan da li ukinuti polaganje male mature za upis u srednju skolu ili ne. S jedne strane ako se polazu ispiti, ispada da sumnjamo u ocenjivanje nastavnika, a sa druge strane bogami imamo i nastavnike, koji odredjenojj deci jako lako daju petice. Bilo je situacija da odlican ucenik nije osvojio ni jedan bod na zavrsnim testovima iz male mature! U nasem skolstvu treba puno toga da se promeni. Pocevsi od nastavniku omiljenih djaka, maminih i tatinih kceri i sinova, pa nadalje!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама