Zašto nije dobro bebama često govoriti „Ne, neeee”

18 juna, 2015

Na stranici Aha!Parenting pronašli smo pitanje jedne posvećene mame koja je želela da dobije neki savet o tome kako je najbolje da provodi vreme sa svojom ćerkom koja ima sedam meseci. Koje igračke da koriste i na koji način, koliko da se u toku dana igra s njom a koliko da je podstiče da se sama igra itd.

Evo šta je doktorka odgovorila:

„Blago vašem detetu s majkom kao što ste vi! Divim se vašoj odlučnosti da joj se potpuno posvetite i učinite ono što je najbolje za nju.
bebe
Ono što je bebama najpotrebnije u ranom razvoju jeste odrasla osoba koja će uvek u kratkom roku odgovoriti na njihove potrebe, ALI koja neće apsolutno sve podrediti detetu. Bebe su rođene s potrebom da se razvijaju kroz komunikaciju s ljudima koji ih okružuju i da uče kroz posmatranje našeg svakodnevnog života. To znači da je vašoj bebi najpotrebnije da zna da ste vi uvek tu za nju, ali isto tako i da ne posvetite njoj svaki trenutak, već da joj omogućite da uči tako što će posmatrati kako vi obavljate svakodnevne aktivnosti. Zato, molim vas, aktivno uključite bebu u svoj svakodnevni život, ali se ne fokusirajte na nju u svakom trenutku svakog dana.

Možda vam to deluje kao odgovorno roditeljstvo, ali, posvećivanje svakog trenutka detetu neće pomoći njenom razvoju! Na njene potrebe ćete najbolje odgovoriti tako što ćete u kući ili stanu stvoriti pogodno okruženje za nju da istražuje.

Dakle, ako želite najbolje za svoju bebu, važno je da vodite računa o njenim potrebama – da je nahranite kad je gladna, prepoznate kad je umorna, dozvolite joj da istražuje posmatrajući mravinjak u parkiću. Naravno da izvesno vreme treba da odvojite i za igru s njom – sakrivajte se, pa se pojavljujte, ubacujte manje predmete u veće, slažite kockice dok ona posmatra i, najvažnije, pričajte joj. Ali, molim vas, nemojte se opterećivati i neprekidno tražiti čime biste mogli da je zabavite. Umesto toga, pokušajte da uspostavite neki ritam – recimo, navikavajte bebu da se ujutru kad ustane, dok mama sprema doručak, ona igra igračkama, a posle doručka sledi šetnja.

Onda tokom dana, komunicirajte učestalo sa svojom bebom, s puno nežnosti i ljubavi. Mnogi to ne znaju, ali, od igranja raznim edukativnim igračkama, za intelektualni razvoj bebe mnogo je važnija emocionalna sigurnost. To znači da bi prvenstveno trebalo da se fokusirate na uživanje sa svojom bebom, komunikaciju i odgovaranje na njene potrebe, na to da joj pokazujete svakog dana nešto novo i reagujete pružanjem ljubavi i nežnosti uvek kada osetite da je uznemirena.

Dakle, nije vreme da učite bebu da broji niti da joj dajete intelektualne zadatke klasičnog tipa. Sjajna intelektualna stimulacija za nju će biti igra skrivalice, rušenje svega što može da dohvati, upoznavanje sveta kroz posmatranje šarenila na pijaci dok mama kupuje, interakcija s drugim ljudima i decom. I, da na zaboravim, pričatjte svojoj bebi. Dok obavljate kućne poslove, dok je hranite, nosite, slažete veš. Stalno joj pričajte i nećete morati da brinete za njen intelektualni podsticaj.

Uskoro će vaša beba doći i u fazu puzanja pa će istraživanje tek tad postati prava zabava. Želeće da istraži sve ono što do sada nije imala priliku, a vi tada pazite da ne ponavljate prečesto reč “NE”. To je zamka u koju upadaju mnogi roditelji u želji da zaštite svoje dete, ne znajući da ih pritom uče da ne treba da istražuju i da treba da se igraju samo onim što je već poznato. Dakle, ako želite da pomognete svojoj bebi da se intelektualno razvije, samo joj dozvolite da istražuje i neka vam ne bude teško da svakog dana po više puta vraćate srušene knjige u policu. Brzo će ona preći u sledeću fazu i shvatiti koliko toga na ovom svetu ima što treba istražiti.

Kad ste već pitali, da napomenem da bebe vole promenu scenarija. Kad joj dosadi da puzi po sobi i igra se igračkama, odvedite je u šetnju. Ako se unervozila u ljuljašci, pustite je da se igra na podu. Ako ne želi da se igra sama dok vi obavljate kućne poslove – posvetite joj pažnju i dozvolite joj da se uključi u ono što radite. Možete joj pokazati kako se pušta i zatvara voda. Bebe obožavaju da gledaju kako stvari funkcionišu, to im je druga omiljena aktivnost posle druženja s mamom i tatom.

Koje su to igre koje možete igrati s njom? Pevajte joj, zajedno mazite igračke, masirajte je, puštajte joj muziku, igrajte s njom. I pronađite način da provodi vreme i s drugom decom i bebama.

Da li bi trebalo da joj puštate edukativne video-snimke za bebe? Stručnjaci se tome protive. Prvenstveno zbog toga što bebe koje gledaju u ekran provode manje vremena u interakciji s ljudima, što znači da mogu kasniti u razvoju govornih veština. Drugo, gledanje u ekran menja proces moždanog razvoja. Još ne postoje egzaktni podaci, ali svaka upotreba ekrana u ranom dobu, kada se mozak tako brzo razvija, povezuje se sa slabijom koncentracijom kod dece.

Dakle, želja da se potpuno posvetite svom detetu je divna, ali nemojte učiti dete da u svakom trenutku svakog dana mora biti produktivno. Učiniti svaki trenutak dana vašeg deteta kvalitetnim, nije isto što i učiniti svaki trenutak produktivnim. Bebe nemaju koristi od preterane stimulacije. Tačno je da im je potrebna svakodnevna i kvalitetna komunikacija s roditeljima, ali isto tako im je potrebno da se igraju svojim prstićima, slušaju muziku i jednostavno upoznaju svet oko sebe. Svakom detetu je potrebno da zna da ste vi tu dok se igra, ali vaše mešanje u igru nije neophodno baš svaki put. Kada naučite svoju ćerku da se sama igra, postigli ste ozbiljan uspeh.

Vaša ćerka je srećno dete. Uživajte u njoj i cenite svaki trenutak koji provodite zajedno. Taj osećaj da uživate s njom sigurno je za vašu ćerku najdragocenija stvar na svetu.”

Prevod i obrada: Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama