Zašto treba da podstičete decu da se penju UZ tobogan

2 jula, 2015

Penjanje uz tobogan, po delu za spuštanje, obično je tabu tema oko koje mame lome koplja. Zlatno pravilo tobogana je penjanje stepenicama i spuštanje po toboganu, pa zašto onda neke mame, uključujući i mene, krše to pravilo? Ja dopuštam, čak i podstičem penjanje po toboganu jer sam shvatila da, uprkos lošem glasu, ima brojne prednosti za decu.

juego-el-tobogan-1
Naravno, za penjanje po toboganu po delu za spuštanje postoji vreme i mesto: mi se penjemo po toboganu samo na manje posećenim igralištima, kad nema druge dece na toboganu. Pre penjanja smo donele pravilo da nikad ne smemo ometati drugu decu u igri te da moramo prvo propustiti decu koja žele da se spustite, a onda se možemo penjati, samo kad nikome ne smetamo.

Zašto treba dopustiti penjanje po toboganu:

1. Odlična vežba!
Penjanje po toboganu nije nimalo lako: treba se držati rukama za rub tobogana i istovremeno penjati nogama. Sve to zahteva puno fizičke snage, koordinacije tela i koncentracije.

2. Rizično je.
Deca tokom svog odrastanja moraju naučiti i kako da se nose s rizičnim situacijama. Penjanje po toboganu je rizično, ali jednako tako je rizično i pravilno spuštanje, kao i svaka druga igra. Na nama je da budemo u blizini i pratimo situaciju.

3. Rešavanje sukoba
Penjanje po toboganu uključuje potencijalan sukob kad jedno dete želi da se spusti, a drugo da se penje, što je izvrsna prilika za vežbanje komunikacije i rešavanje sukoba.

4. Nošenje s neuspehom
Penjanje obično završava neuspehom što je odlična prilika da deca shvate da sve ne uspeva iz prvog pokušaja i da za neke stvari treba vanredno mnogo truda. Bez odlučnosti i upornosti teško je osvojiti vrh tobogana.

5. Jačanje timskog duha
Ako se dete penje na tobogan u društvu druge dece, to je izvrsna prilika za timski rad: deca će se ubrzo dogovarati, međusobno pomagati i pokazivati jedni drugima kako se najlakše popeti na vrh.

6. Jačanje samopouzadnja
Pri penjanju deca stiču poverenje u sopstvene sposobnosti i telo. Ako ih ohrabrimo, pokazujemo im i da i mi verujemo u njih da mogu osvojiti vrh tobogana, čak i Mount Everest, ako se potrude.

Izvor: Girotondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama