Зависност од телефона одговорна за мождани дисбаланс

27 фебруара, 2018

Технолошки напредак цивилизације је, као и сви напреци у њеној историји, мач са две оштрице. Наиме, иако звучи помало сулудо, напредак се никад није остварио, а да се нешто није (бесповратно) уништило. У ери интернета и паметних телефона, још је приметније бесповратно уништавање старог, на уштрб новог. Најновија студија, представљена на годишњем састанку друштва радиолога Северне Америке, је доказала да зависност од паметних телефона и интернета ствара хемијску неравнотежу у мозгу.

Подаци истраживачког центра говоре да 46% Американаца верује да не би могли да живе без својих паметних телефона.

Иако је овакав став Американаца можда помало претеран, број људи који постају овисни о преносивим електронским уређајима и подацима које могу добити у сваком тренутку, дефинитивно је у порасту. Оправдано расте забринутост што млади више времена проводе зурећи у електронске кутије него интеракујући са својим вршњацима. Такође се потеже питање о непосредном ефекту на мозак и евентуалним дугорочним последицама.

Да би се постигао што бољи увид у зависност од паметних телефона истраживачки тим из Кореје је користио магнетну резонанцу. Мерењем хемијског састава мозга добија се најбољи увид у његово функционисање. Узето је 19 добровољаца, просечне старости 15 година, код којих је дијагностикована зависност од паметних телефона и 19 особа, које немају дијагнозу овисности.

Студија је укључила 12, од 19 малолетних зависника, у когнитивно-бихејвиоралну терапију, која се примењује код зависника од видео игрица. А за утврђивање зависности, истраживачки тим је користио неколико параметара. Колико паметни телефони утичу на дневну рутину, активност у друштвеном животу, несаница, продуктивност и осећај користи заједници су само неки њих. Вођа тима је изјавио да млади код којих је примећена зависност, показују знаке повећане анксиозности, депресије, напада беса и инсомније.

Некада су телефони били глупи, а људи паметни. Данас живимо у ери паметних телефона и глупих људи.

Снимци магнетне резонанце групе зависних и контролне групе показују да се ниво гама аминобутерне киселине (GABА), неуротрансмитера који инхибира и успорава мождане сигнеле и глутамат глутамин (GLX), трансмитера који повећава електричну активност неурона, знатно разликује код ове две групе. Истраживање је показало да зависност од паметних телефона повећава лучење GABA. А повећан GABA је примећен код пацијената који пате од депресије и анксиозности.

Такође, када је зависност од телефона у питању, GABA преузима примат над GLX. Зато нам људи који су овисни углавном изгледају успавано, тромо и одсутно.

Међутим, оно што је најалармантније јесте да је повећано лучење трансмитера који успорава мождане сигнале одговорно за немогућност емоционалне и когнитивне прераде. То, у преводу, значи да паметни телефони креирају генерацију безумних и безосећајних зомбија који корачају овом планетом.  Толико о напретку цивилизације.

Извор: Пасреала

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама