Зелена учионица препоручује – шта деца да прочитају овог лета

Распуст је у пуном јеку, деца су имала времена да се изиграју, опусте, забораве на обавезе. Али, да се не би баш потпуно одвикли од књиге, доносимо неколико предлога за читање за предшколце и основце.
Размрдајмо вијуге током лета!

ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ

matematika kao igra 1Математика као игра 1 и 2 (Мирко Дејић)
Ове књиге намењене су деци предшколског узраста. У њима се налазе разноврсни задаци који побуђују пажњу детета и подстичу његове мисаоне, математичке и логичке способности. Деца ће уживати решавајући ове задатке јер су забавни, али с обзиром на то да су истовремено и изазовни, она ће све време ангажовати своје мисаоне способности. Решавајући разноврсне математичке проблеме, подстиче се логичко мишљење и креативност. За родитеље је то лепа прилика за дружење с децом. Ова издања добиле су награду Најбољи европски уџбеник у категорији предшколских књига на Сајму књига у Франкфурту 2012. године.
 
 
Oko Sveta - Kroz Lavirinte - Korice_resizeОко света кроз лавиринте (Ана Брет)
Одлична књига за летњу забаву и учење кроз игру! Ова књига води децу на узбудљив и занимљив пут око света кроз 48 лавирината, који се налазе на подељеним страницама у књизи. Кад пронађе излаз из једног лавиринта, дете мора листати подељене стране све док не пронађе одговарајући улаз у следећи лавиринт.
Решавајући задатке у лавиринтима, наићи ће на многе занимљиве податке о бројним земљама света са свих континената.
 
 
 
najbolje igre na papiruНајбоље игре на папиру (Сајмон Тадхоп)
Идеална књига за дружење са вршњацима, а може бити и одлична забава за целу породицу! Од добро познатих (вешање, минско поље, подморнице…) до давно заборављених (ловац на блато, откривање шифре, кошница…) – у овој књизи децу очекује мноштво игрица које пружају добру забаву и много изазова.
 
 
 
 
 
Mala Radionica - Korice_Page_1Мала радионица (Мирјана Живковић)
На готово 80 страна с разноврсним задацима и материјалима описане су занимљиве и корисне креативне игре које ће допринети развоју деце у области ликовног стваралаштва, као и у другим областима (графомоторичкој, сазнајној и социјално-емоционалној).
Богатство идеја и активности пружа могућност праћења развоја одређених вештина и способности сваког детета.
 
 
 
 
 
Kofa bez dna_resizeКофа без дна (Сања Маријашевић)
Хајде да се играмо и да учимо заједно! Шта желиш да будеш? Радознали научник, велики математичар или истраживач? На страницама ове књиге децу очекују мали експерименти, предлози за игре и забавни задаци помоћу којих ће открити разне занимљивости из чудесног света који их окружује. Ове забавне активности смишљене су тако да их деца могу извести код куће – сама или уз малу помоћ неке одрасле особе.
Књига Кофа без дна једна је од књига из едиције Избаци досаду из куће које су намењене предшколцима и млађим основцима, као родитељима који желе да на квалитетан начин проведу слободно време са својом децом.

 

ЗА ОСНОВЦЕ

Leto kada sam naučila da letimЛето када сам научила да летим (Јасминка Петровић)
Одлазак на море с баком у посету код друге баке свакако не звучи као летовање из снова једне тинејџерке. А када се све дешава на Хвару, где не познајеш никог и не разумеш речи и обичаје, па ни зашто твоја бака плаче при сусрету са сестром, летовање почиње да личи на кошмар. Главна јунакиња Софија повлачи се у књиге, музику и сањарење у нади да ће јој тако брже проћи време. Али лето је пуно изненађења и Софија полако открива да и у малом месту има људских прича достојних романа, а да се некад с баком и рођацима које једва познајеш може лепше испричати него с најбољом другарицом из одељења.
Уз карактеристичну мешавину хумора, живописних ликова и аутентичног приказа људског искуства, Јасминка Петровић се у овом роману бави универзалним темама одрастања, пријатељства и породице, у којима ће се вероватно препознати сваки млади читалац или читатељка. За роман Лето када сам научила да летим у марту 2016. године Јасминка Петровић добила је награду Плави чуперак. Ову награду додељују Међународни центар књижевности за децу – Змајеве дечје игре и часопис Невен који позивају писце, критичаре и оне који изучавају књижевност за децу да номинују најбоља дела из области књижевности за децу за ту годину.
Pustolovina na ostrvu ptica KoricaПустоловина на острву птица (Александар Секулов)
Мало грчко острво зароњено у блештаво Егејско море, кликтање галебова, сенке испод дрвећа маслина, благ летњи поветарац који доноси мирис борова и смоле и беле куће с дрвеним шкурама – све то чини оквир у који Александар Секулов смешта причу о незаборавном лету и авантури тројице дечака.
Изразито сугестивно приповедање о драматичним догађајима на мору, сукобима око острва и међу дечацима, преплетено је са изванредним лирским пасажима који ће читаоцима, између осталог, пружити и један од најлепших описа прве љубави и свега онога што она доноси у живот једног тринаестогодишњака. Сликама, звуцима и мирисима овај роман ће вас подсетити на лето, али и на прву љубав, важност пријатељства и тога да не посустајемо пред препрекама у животу.
 
 
 
Rumini - KoriceРУМИНИ. Авантуре миша морепловца (Јудит Берг)
Румини, сналажљиви мали миш, живи на улици и жарко жели да постане најславнији капетан брода на свету! Жели да се придружи банди мангупа, али, срећом, постаје мали од палубе на броду Краљица ветра, најбржем једрењаку у земљи Мишезији. Али Румини не воли да риба палубу! Више му се свиђа да дрема и машта о пустоловинама. С најбољим другом Баликом, другим бродским шегртом, дели авантуре и слаткише, али и казне. Краљица ветра, брод на којем плове, на необичном је и опасном путовању. Шта ће се десити кад наиђе на морско чудовиште, чудна створења Иверке, гусаре и трговце робљем на дугом путу пуном неизвесности и тајни?
Ауторка романа Румини Јудита Берг досад је написала 26 књига за децу. Захваљујући изузетном дару да говори језиком деце, њена дела веома су омиљена код младих читалаца свих узраста. Уз роман Румини написала је још четири наставка те књиге. Роман Румини је 2010. године проглашен књигом деценије у Мађарској.
 
 
 
Zauvek drugarice_koricaЗаувек другарице (Силвија Ронкаља)
Захваљујући једној необичној опклади, четири девојчице постају нераздвојне другарице. Катерина, Барбара, Алесандра и Валентина зује и брбљају попут Четири Муве, забављају се и поверавају једна другој. Тајне акције које организују створиће им бројне неприлике, али се оне са свим тим суочавају заједно и сложно попут четири мускетара.
Тајне, смех и сломљена срца – једино правило је ЈЕДНА ЗА ЧЕТИРИ и ЧЕТИРИ ЗА ЈЕДНУ!
Кад не путује по Италији да би се сусрела са својим читаоцима, Силвија Ронкаља, ауторка ове књиге, са пријатељима глумцима воли да организује анимирано читање својих књига, уз музику и слике, да би своја дела дочарала на неуобичајен начин. Објавила је много књига у највећим италијанским издавачким кућама и добила значајне награде.