Zelena učionica preporučuje – šta deca da pročitaju ovog leta

3 avgusta, 2016

Raspust je u punom jeku, deca su imala vremena da se izigraju, opuste, zaborave na obaveze. Ali, da se ne bi baš potpuno odvikli od knjige, donosimo nekoliko predloga za čitanje za predškolce i osnovce.
Razmrdajmo vijuge tokom leta!

ZA PREDŠKOLCE

matematika kao igra 1Matematika kao igra 1 i 2 (Mirko Dejić)
Ove knjige namenjene su deci predškolskog uzrasta. U njima se nalaze raznovrsni zadaci koji pobuđuju pažnju deteta i podstiču njegove misaone, matematičke i logičke sposobnosti. Deca će uživati rešavajući ove zadatke jer su zabavni, ali s obzirom na to da su istovremeno i izazovni, ona će sve vreme angažovati svoje misaone sposobnosti. Rešavajući raznovrsne matematičke probleme, podstiče se logičko mišljenje i kreativnost. Za roditelje je to lepa prilika za druženje s decom. Ova izdanja dobile su nagradu Najbolji evropski udžbenik u kategoriji predškolskih knjiga na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2012. godine.
 
 
Oko Sveta - Kroz Lavirinte - Korice_resizeOko sveta kroz lavirinte (Ana Bret)
Odlična knjiga za letnju zabavu i učenje kroz igru! Ova knjiga vodi decu na uzbudljiv i zanimljiv put oko sveta kroz 48 lavirinata, koji se nalaze na podeljenim stranicama u knjizi. Kad pronađe izlaz iz jednog lavirinta, dete mora listati podeljene strane sve dok ne pronađe odgovarajući ulaz u sledeći lavirint.
Rešavajući zadatke u lavirintima, naići će na mnoge zanimljive podatke o brojnim zemljama sveta sa svih kontinenata.
 
 
 
najbolje igre na papiruNajbolje igre na papiru (Sajmon Tadhop)
Idealna knjiga za druženje sa vršnjacima, a može biti i odlična zabava za celu porodicu! Od dobro poznatih (vešanje, minsko polje, podmornice…) do davno zaboravljenih (lovac na blato, otkrivanje šifre, košnica…) – u ovoj knjizi decu očekuje mnoštvo igrica koje pružaju dobru zabavu i mnogo izazova.
 
 
 
 
 
Mala Radionica - Korice_Page_1Mala radionica (Mirjana Živković)
Na gotovo 80 strana s raznovrsnim zadacima i materijalima opisane su zanimljive i korisne kreativne igre koje će doprineti razvoju dece u oblasti likovnog stvaralaštva, kao i u drugim oblastima (grafomotoričkoj, saznajnoj i socijalno-emocionalnoj).
Bogatstvo ideja i aktivnosti pruža mogućnost praćenja razvoja određenih veština i sposobnosti svakog deteta.
 
 
 
 
 
Kofa bez dna_resizeKofa bez dna (Sanja Marijašević)
Hajde da se igramo i da učimo zajedno! Šta želiš da budeš? Radoznali naučnik, veliki matematičar ili istraživač? Na stranicama ove knjige decu očekuju mali eksperimenti, predlozi za igre i zabavni zadaci pomoću kojih će otkriti razne zanimljivosti iz čudesnog sveta koji ih okružuje. Ove zabavne aktivnosti smišljene su tako da ih deca mogu izvesti kod kuće – sama ili uz malu pomoć neke odrasle osobe.
Knjiga Kofa bez dna jedna je od knjiga iz edicije Izbaci dosadu iz kuće koje su namenjene predškolcima i mlađim osnovcima, kao roditeljima koji žele da na kvalitetan način provedu slobodno vreme sa svojom decom.

 

ZA OSNOVCE

Leto kada sam naučila da letimLeto kada sam naučila da letim (Jasminka Petrović)
Odlazak na more s bakom u posetu kod druge bake svakako ne zvuči kao letovanje iz snova jedne tinejdžerke. A kada se sve dešava na Hvaru, gde ne poznaješ nikog i ne razumeš reči i običaje, pa ni zašto tvoja baka plače pri susretu sa sestrom, letovanje počinje da liči na košmar. Glavna junakinja Sofija povlači se u knjige, muziku i sanjarenje u nadi da će joj tako brže proći vreme. Ali leto je puno iznenađenja i Sofija polako otkriva da i u malom mestu ima ljudskih priča dostojnih romana, a da se nekad s bakom i rođacima koje jedva poznaješ može lepše ispričati nego s najboljom drugaricom iz odeljenja.
Uz karakterističnu mešavinu humora, živopisnih likova i autentičnog prikaza ljudskog iskustva, Jasminka Petrović se u ovom romanu bavi univerzalnim temama odrastanja, prijateljstva i porodice, u kojima će se verovatno prepoznati svaki mladi čitalac ili čitateljka. Za roman Leto kada sam naučila da letim u martu 2016. godine Jasminka Petrović dobila je nagradu Plavi čuperak. Ovu nagradu dodeljuju Međunarodni centar književnosti za decu – Zmajeve dečje igre i časopis Neven koji pozivaju pisce, kritičare i one koji izučavaju književnost za decu da nominuju najbolja dela iz oblasti književnosti za decu za tu godinu.
Pustolovina na ostrvu ptica KoricaPustolovina na ostrvu ptica (Aleksandar Sekulov)
Malo grčko ostrvo zaronjeno u bleštavo Egejsko more, kliktanje galebova, senke ispod drveća maslina, blag letnji povetarac koji donosi miris borova i smole i bele kuće s drvenim škurama – sve to čini okvir u koji Aleksandar Sekulov smešta priču o nezaboravnom letu i avanturi trojice dečaka.
Izrazito sugestivno pripovedanje o dramatičnim događajima na moru, sukobima oko ostrva i među dečacima, prepleteno je sa izvanrednim lirskim pasažima koji će čitaocima, između ostalog, pružiti i jedan od najlepših opisa prve ljubavi i svega onoga što ona donosi u život jednog trinaestogodišnjaka. Slikama, zvucima i mirisima ovaj roman će vas podsetiti na leto, ali i na prvu ljubav, važnost prijateljstva i toga da ne posustajemo pred preprekama u životu.
 
 
 
Rumini - KoriceRUMINI. Avanture miša moreplovca (Judit Berg)
Rumini, snalažljivi mali miš, živi na ulici i žarko želi da postane najslavniji kapetan broda na svetu! Želi da se pridruži bandi mangupa, ali, srećom, postaje mali od palube na brodu Kraljica vetra, najbržem jedrenjaku u zemlji Mišeziji. Ali Rumini ne voli da riba palubu! Više mu se sviđa da drema i mašta o pustolovinama. S najboljim drugom Balikom, drugim brodskim šegrtom, deli avanture i slatkiše, ali i kazne. Kraljica vetra, brod na kojem plove, na neobičnom je i opasnom putovanju. Šta će se desiti kad naiđe na morsko čudovište, čudna stvorenja Iverke, gusare i trgovce robljem na dugom putu punom neizvesnosti i tajni?
Autorka romana Rumini Judita Berg dosad je napisala 26 knjiga za decu. Zahvaljujući izuzetnom daru da govori jezikom dece, njena dela veoma su omiljena kod mladih čitalaca svih uzrasta. Uz roman Rumini napisala je još četiri nastavka te knjige. Roman Rumini je 2010. godine proglašen knjigom decenije u Mađarskoj.
 
 
 
Zauvek drugarice_koricaZauvek drugarice (Silvija Ronkalja)
Zahvaljujući jednoj neobičnoj opkladi, četiri devojčice postaju nerazdvojne drugarice. Katerina, Barbara, Alesandra i Valentina zuje i brbljaju poput Četiri Muve, zabavljaju se i poveravaju jedna drugoj. Tajne akcije koje organizuju stvoriće im brojne neprilike, ali se one sa svim tim suočavaju zajedno i složno poput četiri musketara.
Tajne, smeh i slomljena srca – jedino pravilo je JEDNA ZA ČETIRI i ČETIRI ZA JEDNU!
Kad ne putuje po Italiji da bi se susrela sa svojim čitaocima, Silvija Ronkalja, autorka ove knjige, sa prijateljima glumcima voli da organizuje animirano čitanje svojih knjiga, uz muziku i slike, da bi svoja dela dočarala na neuobičajen način. Objavila je mnogo knjiga u najvećim italijanskim izdavačkim kućama i dobila značajne nagrade.
 
 
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama