10 највећих грешака које праве модерни родитељи

Сви мисле да се разумеју у родитељство, осим када треба сами да буду родитељи! Колико пута смо се уплашили кад се дете бацака по продавници у наступу беса? Убеђени смо да „родитељи ових дана немају појма“. Али, у највећем броју случајева, тај сироти родитељ покушава да успостави неке границе и требало би мање да га осуђујемо и покушамо да га подржимо.

Време је да се суочимо са 10 грешака у савременој породици које стално виђамо:

1. Грешка: Смиривање ситуације

Власници супермаркета нису пријатељи родитеља, открила сам. На крају крајева, те бомбоне и грицкалице су намерно стављене испред дечјег носа на благајни. Многи родитељи попуштају јер морају да нађу картицу, пакују ствари у кесе, колица и обуздавају дете које вришти. Једини проблем у попуштању зарад мирног живота јесте то што је дете научило нову стратегију. То ће користити поново и поново јер успева.
Најбољи начин да избегнете било шта од овога је да:

  • нахраните дете пре куповине
  • избегавате куповину са дететом у колицима
  • користите услуге доставе што је више могуће

Супермаркети би стварно морали да прекину с позиционирањем џанк-хране поред касе!

2. Грешка: Не инсистирате на границама

Ако је дете размажено, последице ће бити да ће он или она одрастати као прилично захтевна и себична одрасла особа. Ако наиђе на неуспех у школи или касније на радном месту, родитељ је тај кога треба окривити.

Савет: Уверите дете да постоје ограничења и последице за неприхватљиво понашање.

3. Грешка: Немојте бити против других који раде са вашим дететом

Сећам се када је мој школски друг кажњен због пушења у школи. Његов отац је пожурио да брани свог сина и окривио је директора и водио рат против човека неколико месеци. Тај дечак је порастао и постао тежак пушач и пијанац. То је у оно време била прилично ретка појава, док данас родитељи хрле да спрече учитеље и васпитаче да дисциплинују њихову децу. Наставници и остали педагози морају имати вашу пуну подршку како би ваша деца постала одговорни грађани.

Савет: Родитеље треба уверити да педагози желе добро њиховој деци.
4. Грешка: Нисте доследни

Рецимо да сте утврдили да постоје одређене границе, али и да постоје последице када се оне не поштују. Проблем са којим се суочавају многи родитељи јесте то што они нису доследни. Резултат је да је контрола изгубљена и деца почињу да је преузимају.
Савет: Побрините се да примените казну за лоше понашање чим се оно догоди.

5. Грешка: Не саосећате са својим дететом

Време у коме се солидаришете са својим дететом је велика инвестиција. Када ствари постану тешке у школи или током домаћег задатка, потребно је да изразите солидарност и саучешће. То не значи да морате ви да радите задатке уместо њега. Али бар, када се солидаришете, повезујете се са својим дететом. То је много боље од викања или инсистирања да се задаци морају обавити у одређено време.

Савет: Када се дете наљути, вербална и саосећајна комуникација је много боља од физичког кажњавања.

6. Грешка: моделирате родитељство према томе како су вас родитељи подигли

Ово може имати два облика. Један је ако сте васпитани у строгом духу, онда ћете пратити тај образац. Друга опција је побунити се против те ужасне дисциплине и ићи у други екстрем, омогућавајући вашој деци да владају светом!
Савет: Родитељство није ракетна наука. Употребљавајте здрав разум и потрудите се да не морате да побеђујете своју децу, вичете на њих или користите мито.

7. Грешка: Ви сте лош пример свом детету.

Родитељи су узори. Ако падате у ватру и на најмању провокацију, онда ће ваша деца претпоставити да је то нормално понашање. Узнемиравање и вређање људи ће постати уобичајени пример. Слично томе, навике у исхрани ће се неизбежно копирати, посебно ако је у питању брза храна.
Савет: Омогућите деци да доносе мудре одлуке о свом понашању и исхрани. Објасните им зашто је нешто добро а нешто не, без захтева да слепо слушају то што им ви говорите.

8. Грешка: не проводите довољно квалитетног времена са децом

Да ли стварно дајете својој деци пуну пажњу када проводите квалитетно време с њима? Неизбежно, изгледа да су телефони и компјутери конкуренти деци
Савет: Искључите рачунаре, паметне телефоне и телевизоре – нема бољег трика ако заиста желимо провести квалитетно време са децом.

9. Грешка: не учите децу да буду стрпљива

Многи родитељи одмах стављају дечје потребе на прво место уместо да их науче да мало сачекају. Док чека, дете учи да користи свој мозак. Без обзира на то да ли чека на купатило,аутобус или дугачке вожње, свако дете мора научити како да буде стрпљиво.
Савет: Најбољи начин је поменути да задатак, игра или шта год захтева стрпљење, може трајати дуго. Учење стрпљења ће дати огромне награде у одраслом животу.

10. Грешка: нисте добар вoдич свом детету

Родитељски посао је такав да се највећи део времена проведе у давању наређења и упутстава. Само размислите о негативној енергији коју емитујете. Толико времена проводите у наређивању да вам мало остане за ангажовање, повезивање и солидарност.
Савет: Ако родитељ мирно и сталожено даје одговарајуће смернице, онда то одашиље позитивну енергију. Подсећајући их да је правило А, и да ми не радимо Б због В, а замолимо да уради Г уместо Д, благотворно утичемо на њих.
Данашње грешке у родитељству лако се избегавају постављањем граница и последица. Изнад свега, водите, подржавајте и волите своје дете, а ваша деца ће то вишеструко вратити и себи и вама.
Приредила: Андријана Максимовић