Жена која је одгајила три изузетно успешне ћерке: Родитељи заборављају да код деце развију једну ВРЛО важну вештину

Развој вештина попут радозналости, емоционалне интелигенције и толеранције у врло раном узрасту помоћи ће деци да буду успешни и срећни одрасли људи. Али, постоји још једна, врло важна вештина, коју родитељи често заборављају: саморегулација.

Ово је вештина која је за мене била приоритет док сам подизала своје ћерке, каже Esther Wojcicki, мајка три изузетно успешне младе жене. Једна од њих, Сузан, данас је извршна директорка YouTube-а, Џенет је докторка, а Ана оснивач компаније за генетска истраживања 23andMe.

Све три дошле су у сам врх у својим професијама и изградиле врло озбиљне каријере.

Ево шта каже њихова мајка, учитељица, новинарка и ауторка књиге “Како одгајити успешне људе” о томе коју вештину родитељи неизоставно треба да развијају код своје деце.

Деци је данас потребније него икад да се науче вештини саморегулације

Пре 20 година, деца су се налазила с пријатељима да се играју, излазила напоље, слагала слагалице, читала књиге.

Ствари су се, од тад, промениле много. Непрестано смо испред екрана. Деца су изразито вична са технологијама. Виђала сам и осмогодишњаке који имају своје телефоне, фотографишу се и то каче на друштвене мреже.

Али није сам приступ који деца имају свему томе оно што ме највише брине. Не. Оно што ме брине је мањак самоконтроле када је реч управо о том приступу технологијама. Колико би деца времена требало да проводе испред екрана? Колико често? Шта су садржаји које би требало да конзумирају?

Саморегулација не тиче се само времена проведеног у коришћењу уређаја. Ова вештина деци помаже да постану способнија и самоуверена у свим аспектима својих живота.

Шта родитељи могу да ураде да деци усаде ову вештину?

Природно, саморегулација почиње да се развија прилично брзо у раном предшколском узрасту. Дакле, што раније почнете да радите на томе, то боље.

1. Будите модел здравог односа према технологијама.

Сетите се – кад сте последњи пут вечерали, истовремено куцкајући имејл и слушајући подкаст? Свима нам се догађало.

Деци може бити тешко да усвоје вештину саморегулације јер родитељи не показују да је сами имају. Не заборавите да нас деца непрестано посматрају и опонашају!

Да ствари буду горе, истраживање које је обухватило 6000 учесника открило је да 54% деце сматра да њихови родитељи пречесто користе своје телефоне. А чак 32% рекло је да се осећају као да они нису важни док родитељи гледају у своје уређаје.

Да нису важни. Колико то само тужно звучи. Колико сте се пута и сами тако осетили кад неко проверава телефон док с њим разговарате? Да, телефони јесу примамљиви, али за добро наше деце и нас самих, морамо прво себи поставити границе.

Учите их да буду стрпљиви

Саморегулацију чини много различитих вештина, а једна од њих је и стрпљење. Истраживање о одложеном задовољству открило је да деца која су у стању да дуже одлажу награде и задовољства, у животу постигну веће успехе.

А шта је супротно од учења стрпљења? Кад децу пустите да буду испред екрана стално – у чекаоници, у ресторану, у аутомобилу, за вечером.

За моје девојчице, чекање и штедња били су део свакодневице. Нисмо имали баш много новца док су оне одрастале, тако да смо за оно што желимо морали да штедимо. Свака од њих имала је своју касицу у коју би сакупљала новац, а недељом смо секли купоне из новина.

А кад би коначно сакупиле новац за нешто што су дуго желеле, поред задовољства што то коначно имају, испунио би их и осећај постигнућа и поноса.

Дозволите им да се досађују

Радим као наставник и дешавало ми се да ми се ученици пожале да су лекције које им предајем досадне и да им не држе пажњу. Али то ме никад не би узнемирило ни увредило.

Ухватила бих ту прилику и рекла им: “Желим да данас, кад одете кућама, питате своје родитеље да ли им је на послу некад досадно. Ако се вратите са одговором да није, имате моју дозволу да прескочите час.”

Досада је припрема за живот, а ви сада вежбате, рекла бих својим ђацима. Смејали су се, али су разумели. Живот је понекад, а можда и често – досадан.

Али током тих момената досаде можете много да научите. Можете се ухватити телефона и скроловати бесомучно, а можете и сањати: Шта су ми циљеви у животу? Који су ми наредни кораци? Које су ми препреке на путу? Како ћу их превазићи?

Поставите правила

Ово и није нека новост, али веровали или не, много, баш много родитеља заправо уопште не поставља правила.

Ово су нека од мојих када је реч о технологијама:

  • Направите план СА децом, не за њих.
  • Нема телефона током оброка, без обзира на то где се руча (у гостима, ресторану, код куће)
  • Нема телефона кад се крене на спавање. Објасните деци важност здравог развоја мозга и колико је квалитетан сан важан за њих.
  • Научите их, врло рано, већ са четири године, да користе телефон за хитне случајеве.
  • Разговарајте о томе какве слике и видео-снимци су прикладни за дељење на друштвеним мрежама. Објасните им да све што поставе остаје заувек. Чак и ако се предомисле и пожеле да обришу.
  • Помозите им да разумеју шта је сајбер-насиље и који су негативни ефекти. Ја увек говорим: “Смејте се СА својим пријатељима, никако њима.”
  • Учите их да не одају своје личне податке, ником.

А циљ је да их оспособите да буду одговорни за своје поступке и разумеју последице. Кад су деца у стању да регулишу своје понашање САМА, већа је шанса да ће у животу моћи да граде успешне везе са другим људима.