Значај и место народних игара у развоју деце

2 марта, 2016

 

Народне игре имају посебну улогу и свестрани значај за развој детета. Оне задовољавају основну потребу за кретањем јер обухватају најосновније облике кретања, ходање, трчање и поскок, и тиме остварују много задатака физичког развоја детета. Народним играма се симетрично развија тело чиме се побољшава и боље коришћење слабијих екстремитета.
kolo-za-ginisa-3-696x500
Игра је значајна да би дете развило мишиће и правовремено развило све делове тела. Помоћу игара активира се дечији организам који је у процесу раста и развоја. Народне игре чине основу за развој покретљивости, координације, технике покрета, а такође омогућавају и стицање брзине, снаге, истрајности, спретности и издржљивости. Игре омогућавају нормалну покретљивост свих зглобова, спречавају лоше држање тела и подесне су за свакодневне активности. Играма се повећава динамички рад мишића јер се број дражи које благовремено делују на кору великог мозга, активирају, и самим тим побољшавају способност памћења. Народне игре стимулативно делују на развијање органа за дисање и крвоток, као и на челичење организма. На тај начин, помаже се телесни развој деце, и свесно делује на организам у циљу обављања физиолошких функција и правилног формирања организма. Такође, деца кроз народне игре обављају и активности коју су значајне за развој одређених делова тела, а које су основа за касније активно бављење спортом. Низ игара је значајан за правилно држање тела, што је здравствени и естетски проблем већине данашње деце.
Васпитни значај народних игара је веома велики. Игра је не само најбоља школа кретања, већ је и средство за развијање карактерних особина као што су смелост, издржљивост и упорност. Играјући народне игре, дете постаје сналажљивије, стиче потребну брзину и координацију покрета, ритмичко изражавање уз музику, а јавно наступајући дете осећа важност своје личности и стиче самопоуздање. Поред тога, кроз народне игре дете се упознаје са традицијом и културом свог народа. У народним играма развијају се и прве навике колективности и дисциплинарности. Повезаност игре са душевним животом ученика основних школа, посебно се одражава на емоционалност која прати збивања у процесу игре. Игре су одлично средство за развијање навика заједничког живота, те су уједно и најбољи пут стварања другарства.

 
Извор: natalijaostojic.wordpress.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама