Знакови који показују да детету недостаје родитељска пажња

Деца неизоставно показују недостатак пажње на себи својствене начине. Проверите да ли и вашем детету недостаје родитељска пажња.


Родитељи треба да препознају знакове код деце и да одреагују на одговарајући начин уколико деци недостаје пажња.

Дете је често непослушно. То можда указује да се осећа игнорисаним. Време на поду ће му показати да не треба да се понаша непослушно или агресивно да би било видљиво у породици. Док сте са дететом, схватићете да вам је стало до њега, а можда и откријете прави узрок таквог понашања.

Дете је често плачљиво или је непрестано уз родитеље. То може указивати на његову несигурност. Свакодневно, пола саста неподељене пажње увериће дете да је вољено и сигурно у окриљу своје породице и помоћи ће му да поврати самопоуздање.

Дете често удара, виршти и показује друге знакове беса. Кроз игре претварања или разговор, оно ће научити да постоје и адекватнији начини изражавања љутње.

Дете се теже сналази у новим ситутуацијама, нпр. када пође у вртић/школу, прелазак из родитељске у своју собу и сл. Процес одрастања је понекад заиста тежак јер пред дете поставља тешке задатке. Такви изазови могу му подстаћи сумњу у сопствене способности. Помоћ родитеља један на један омогући ће детету да се опусти и стекне потребно самопоуздање.

Извор: Новости