Како ЗАБРАНЕ утичу на дете?

Задатак родитеља је да већ од прве године дете науче да толерише забране, да одлаже задовољење потреба и да се само забави неко време. Ово су, према речима психолога Светланке Кнежевић, важни услови да се дете укључи у друштво, јер уколико то не научи неће бити прихваћено од вршњака и самим тим неће бити задовољно него ће се понашати агресивно.


– Ова правила нарочито важе у свету одраслих. Тако особа која не поштује забране, односно законе, не може да функционише у друштву него одлази у свет криминала. Тако од размаженог детета добијамо незадовољну, некад чак и антисоцијалну особу. Овај став се односи на забране које могу нанети штету детету, другим људима, животињама и свету око њега – истиче психолог.

Стручњаци се слажу да деца која одрастају без забрана постају пасивна, несамостална, усмерена искључиво на себе и властите потребе, неретко лоше социјализована, слабо контролишу импулсе, нису истрајна, посебно у ситуацијама које захтевају улагање напора, неоспособљена да се носе са животним проблемима.

Да би претерано попустљиви родитељи научили како да кажу „не“ за почетак треба да промене своја уверења, а то је да поред љубави детету треба да пруже јасне границе и да му помогну да постане самостално. То ће учинити тако што ће детету поставити јасна правила, као и последице за њихово непридржавање. У том смислу, према речима психолога, важно је бити доследан и истрајан. Такође је потребно да научимо да гледамо своје дете и када је љуто, тужно или несрећно, јер ће онда и оно само научити како да се носи са различитим ситуацијама и властитим непријатним емоцијама. На тај начин дете учи да воли, поштује и прихвата себе, као и друге, али и да препознаје шта треба да мења у свом понашању и зашто.

Са друге стране, забране које се односе на кретање детета и на његово упознавање света (пази, немој,..) нису корисне, напротив, оне стварају презаштићено и несигурно дете. Презаштићено дете свет доживљава као опасно место, јер види да се неко стално мора бринути за њега иако му се никад нешто претерано страшно није догодило.

– Такво дете кад одрасте нема самопоуздања и тешко се сналази у свету. Таква особа је несамостална и постиже много мање од својих могућности – објашњава наша саговорница.

Зато никако немојте бранити детету да само једе, да боји, да реже, да учествује у кућним пословима, уз ризик полупаних чаша и тањира, јер тиме игноришете дечје стварање и занамарујете његове интересе, намећући им властите. Дете мора само да истражује и у томе има право да греши.

Како да заведете ред?

Поставите јасне границе – у свакој породици би требало да постоје забране и правила понашања, као и одређене последице за њихово непоштовање. Уколико је у вашој заједници помало хаотично и одлучили сте да коначно “заведете ред” немојте истовремено да организујете све области. Радите прво на онима за које верујете да су ургентне.

На време детету предочите и објасните последице неадекватног понашања – смирено и доследно спроводите “казнене мере”, увек образложите то што радите и објасните детету како да се понаша.

Не попуштајте пред хистеричним нападима малишана – јер ће се у том случају чешће понављати. Када дете “прави представу”, јер нешто (не)жели, немојте да га подмићујете, надвикујете се са њим, нити да му претите. Одведите га на неко мирно место и, када се смири, покушајте да му објасните због чега је такво понашање неприхватљиво.

Захтевајте од деце одређени степен одговорности за оно што раде – на пример, ако дете сломи играчку, у наступу беса или непажње, немојте му купити нову и објасните му да убудуће мора да буде пажљивије и да више води рачуна о стварима. На тај начин ћете свом малишану помоћи да схвати шта значи бити одговоран за своје понашање.

Наметните природне последице – ако ваше дете устане током ручка и почне да се шета унаоколо, упркос томе што сте одавно установили правило да се сто не напушта док се оброк не поједе, склоните његов тањир и суочите га са последицама такве одлуке. Не попуштајте ни за трен!

Немојте претеривати са забранама – јер ће деловати контрапродуктивно. Уместо тога предложите јасне опције.

Радмила Николић

Извор: Блиц жена