10 комплимената које деца треба да чују

14 јануара, 2015

Деци је потребно охрабрење у свакодневним изазовима са којима се сусрећу. У стицању самопоуздања и вере у себе могу пуно да помогну комплименти које им удељујете. Сајт imom.com саветује које комплименте би свако дете требало да чује од својих родитеља:
dete-u-snegu

Комплименте у вези њиховог карактера

Живимо у свету у коме се не учи доследно о интегритету личности и у коме се он нажалост не очекује. Када ваше дете показује искреност, љубазност и поузданост, то је сјајна прилика да му понудите искрену похвалу.

Комплименте за послушност и поштовање

Веома је лако упасти у навику истицања само негативних дететових понашања. Уместо да чекате следећу непослушност и онда га изгрдите, потрудите се да обратите пажњу на тренутке када вас послуша и покаже поштовање. Нека чује да је дивно дете и да цените како се понаша према вама.

Комплименте за помагање породици

Помозите детету да схвати да и најмања ствар коју уради прави разлику и помаже целој породици. Кажите му да цените његов допринос када постави сто, покупи играчке и сл. Помагање је важан део породичног живота.

Комплимент када успеју да ураде нешто ново

“Браво! Одлично си савладао овај задатак.” Или “Свака част колико далеко си скочила”. Прави комплименти који истичу оно што је урађено одржавају позитивно расположење!

Комплимент за њихов стил (чак и ако немате исти укус)

Не треба да силимо децу да постану иста као и ми и наравно да им се неће свидети све што и нама. Похвалите ваше дете за комбинацију коју је сложило (“Баш имаш дара за комбиновање, види се да размишљаш о свом изгледу.” Или “Никада нисам видела овако лепо постављен сто! Баш си маштовита”). Немојте ограничавати комплименте само на оно што се вама свиђа.

Комплимент за квалитет рада

Било да му говорите “свака част” за одређену ствар коју је урадило у кући или за урађен домаћи, детету ћете показати да је важно да сваки посао схватити озбиљно. Зато увек приметите оно што је добро урађено.

Комплименте за труд (чак и ако резултат није најбољи)

Хвалећи труд који дете улаже у оно што ради учите га да не одустаје. Ово је важан део ваше улоге као учитеља. Детету преносите поруку да резултати могу да се поправе само улагањем труда као и да треба да буде истрајно и упорно.

Комплименте за кораке ка дугорочном циљу

Учите дете да се не може очекивати савршен резултат одмах тако што ћете му делити комплименте и за мале кораке које прави сваки дан. “Ето како си данас добро научио/ла лекцију. Тако ћеш имати супер оцену на крају године.” За бољу ефикасност, ентузијазам и помоћ дететовом напретку комплименат је увек добродошао.

Комплименте за друштво које бирају

Наравно, само када то стварно мислите и када сте се сами уверили да је друштво у коме се креће ваше дете поуздано! Тада слободно можете детету да кажете реченице типа: “Марко је баш фин дечко.” Или „Баш сам срећна што бираш добре пријатеље.“

Комплимент у вези тога што постоје

Нека дете чује да сте захвални што је оно део ваше породице. Дете треба да схвати да је цењено, вољено и жељено. Можете му рећи на пример “сваки пут када те видим помислим како сам срећна што сам твоја мама”. Покажите љубав.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама