10 ствари које деци НЕ требају и 10 које су им НЕОПХОДНЕ

Деци је потребно непрекидно породично време. Детету су најважнији они људи који су под истим кровом са њим. Нека породично време буде сврсисходно и заштићено.

Foto: Canva

Дечији терапеут са више од 30 година искуства, Каyла Стрет Сабала, направила је списак 10 ствари за које верује да су деци неопходне, као и списак 10 ствари које им нису потребне.
Она лично би волела да неке од њих може да исправи на свом примеру.

Шта деци није потребно:

1. Мобилни телефони у основној школи. Да ли постоји једна добра ствар која може произићи из овога? Ако знате, наведите молимо вас.

2. Неограничен приступ друштвеним мрежама. На друштвеним мрежама је врло мало здравог за децу, и постаје све је горе.

3. Толико играчака да за рођендане или празнике не могу ни да смисле шта желе. Превише свега оставља децу неспособном да буду сита. Постају као канте из којих зјапи рупа.

4. Телевизори у њиховим собама. Собе су за спавање. Добра хигијена спавања изумире.

5. Могућност да контролишу емоционалну климу куће. Ћудљиви клинци не би смели да држе целу кућу као таоца. Детету морамо помоћи да упозна своје емоције, али не и дозволити да те емоције буду нешто чега ћемо се плашити.

6. Превише времена у затвореном. Наша деца су постала пустињаци на друштвеним мрежама и играма високе технологије. То уништава њихове социјалне вештине. То такође узима данак њиховом физичком благостању.

7. Превише активности ван школе. Није ни чудо што је ова генерација толико анксиозна. Преоптерећени су. Ако желимо да их научимо да се брину о себи како старе, морамо их научити својим примером и ограничавањем њихових ваннаставних активности. Свето писмо чак препознаје потребу за одмором.

8. Да не поштују ауторитет. И даље треба поштовати ауторитет, чак и онај који ви као родитељ не волите или дете не воли. То, наравно, не значи да ауторитет не смеју да преиспитују, да питају и траже од нас да будемо бољи. Значи да то све смеју да раде, уз поштовање.

9. Давати им превелику моћ избора. Деца која увек бирају где ће јести, где ће се играти и шта ће породица радити, на крају заврше као безобразна.

10. Стално одобравање и тапшање по леђима. Нећете увек бити ту да то чините. Деца треба да науче да буду поносна на себе када учине нешто добро без обзира на то да ли ће неко то видети и похвалити.

Шта је деци потребно:

1. Одмор. Играње је напорно. Њиховим телима је потребан одмор да би расли и развијали се.

2. Непрекидно породично време. Детету су најважнији они људи који су под истим кровом са њим. Нека породично време буде сврсисходно и заштићено.

3. Време за игру на отвореном где могу истраживати и стварати. Сва деца требају слободно време за маштање.

4. Правила и очекивања. Будите јасни. Будите концизни. И не бојте се да их поставите.

5. Доследна дисциплина. Ако се неко правило прекрши, дете мора да зна шта може да очекује. Страх није увек лоша ствар. Постоји страх који може представљати поштовање.

6. Родитељи који их воле и који се воле. Овде почиње сигурност.

7. Да ви као родитељ понекад кажете „не“. Вашем детету није потребна лизалица или нова кошуља сваки пут кад одете у продавницу.

8. Загрљаји. Физички додир утиче на развој деце.

9. Право да поделе своја осећања о било чему.

10. Најдрагоценији поклон који родитељ може дати било ком детету је вера у добро и доследно подучавање детета на примеру својих поступака.

Извор: Рингераја.рс