Наука: Улога оца у развоју језичких вештина бебе

22 септембра, 2019

Наука је одавно утврдила да бебе науче бројне вештине пре него што се роде. Једна је способност да науче звуке и речи језика својих родитеља. То се догађа захваљујући мајкама које често разговарају са својим нерођеним бебама.

Новорођенчад такође имају способност препознавања гласова (које су чули током последњег тромесечја трудноће) након рођења и дефинитивно више воле да чују мамин глас, нарочито  после рођења.

Међутим, татин глас није мање значајан. Нарочито када је у питању развој језичких вештина бебе.

Студија из Универзитетске лабораторије за савремену антропологију Фудан у Кини открила је да оба родитеља заправо утичу на начин на који беба учи свој сопствени језик, али сваки родитељ другачије пружа свом детету сет могућности за учење језичких опција које има.

Научници су открили да, док се беба може смирити само на звук мајчиног гласа, више запамти речи које је чуло од оца. Студија такође показује да постоје снажне везе између очевих гена и лексичких способности, док су мајке снажно повезане са фонетским карактеристикама говора.

Тај утицај на језички развој беба може се најуспешније остварити када деца имају од 2 до 3 године. Деца чији очеви користе разноврснији и богатији вокабулар имају стабилнији и бржи језички напредак, док мајчин речник утиче подједнако на развој дететовог говора.

Студије су нагласиле важност родитеља када је у питању одгајање деце. Они такође показују важност очеве присутности у свим фазама дететовог развоја.

Одличан почетак успешне вербалне комуникације између очева и беба из првих дана њиховог живота јесте подстицање тата да се баве наследницима. У каснијој фази ова једноставна акција ће имати позитивну улогу у односу отац-дете, док ће у каснијој фази загрљај подстаћи способност да се апсорбују нова знања.

Од великог значаја је време које очеви проводе играјући се са својом децом. Певање песама, говорење у римама – то подстиче децу да пажљиво слушају, а када пажљиво слушају, оне чују речи и на тај начин им олакшавају учење.

Научници такође кажу да никада није прерано да беба почне да учи.

Богаћење речника вашег детета само је једна од предности које очеви могу допринети развоју и благостању детета. Присуство оца даје беби сигурност, мирније је, ређе се брине и то је предуслов за лакше учење нових вештина.

Закључно, истраживачи додају да деца чији су очеви активно укључени у њихов одгој и развој, постају активнија и паметнија као студенти и успешнија су и сазрела као одрасли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама