Будући вођа или размаженко који хоће да је све по његовом? Ево како да их разликујете

28 октобра, 2019

Да ли сте се нашли у ситуацији да ваше трогодишење дете тражи од вас нешто с таквом енергијом и убедљивошћу, да се просто чудите одакле потиче сва та довитљивост у њему? Како дете наставља да инсистира, такво понашање престаје да вам буде слатко, а онда затичете себе како беспомоћно покушавате да обуздате његову потребу да стално тражи нешто од других. Дете тражи од друге деце да се играју по његовим правилима, а правила покушава да наметне и одраслима.


Ако је дете три, четири године старо и препознајете овакав вид понашања код њега, можда ту ипак има нешто позитивно што не би требало спутавати превише рано. Можда је ваше дете будући организатор, вођа, капетан, који ће донети добро овоме свету.

Како разликовати команданта од вође? Већ са шест, седам година ту разлику можете уочити. То су године када се код деце рађа емпатија и када можете препознати ко је командант а ко вођа.

15 особина које карактеришу будуће вође

1. Вођа зна где су границе. Након неког времена вођа препусти другоме да предложи правила игре или бар прави компромисе.

2. Вођа већ у четвртој години има неког обзира према жељама других. Он ће престати да инсистира на својим правилима ако види да је неко због тога тужан.

3. Вође гаје одређену уздржаност. Они потискују своје жеље да контролишу друге, и демонстрирају осећајност и разумевање за жеље других људи.

4. Вође су искрене у својим жељама и не покушавају да манипулишу другима променама правила игре само да би добили оно што желе.

5. Вођа зна како да остане ведар и када не добије оно што жели.

6. Вођа зна када треба да стане и саслуша неког другог.

7. Вођа у детету не искоришћава стидљиву и ћутљиву децу.

8. Вође су ентузијастичне и дружељубиве, али склапају пријатељства са пасивнијим особама.

9. Вође временом мање захтевају од других а више од себе. Они су радни и истрајни.

10. Вође могу бити искрене, али не повређују људе у тој својој искрености.

11. Вођа размишља унапред, пре него што уради нешто.

12. Вође воле да буду у центру пажње, али не на уштрб других.

13. Вође прихватају добре идеје других.

14. Вођа користи свој инстинкт да оствари циљеве.

15. Вођа је доминантан, али зна како да остане вољен.

Дакле, ако ваш предшколац „шефује“ својим другарима, питајте га да ли је размислио о томе како се друга деца осећају када играју по његовим правилима. То за њега може бити нови појам и ново питање, на које неће знати да одговори, али зато ви покушајте да га доведете до правог одговора. Усмеравајте га и не кажњавајте за нешто што може бити основ за каснија достигнућа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Будући вођа или размаженко који хоће да је све по његовом? Ево како да их разликујете"

  1. Joe каже:

    Mali problem je što prave buduće vodje ne pršte od svih ovih vrlina. Samo ako vidite da vaše dete slušaju druga deca ima šanse da bude vodja.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама