30 Монтесори кућних активности за вашу децу

3 априла, 2020

Нико баш није планирао да остане код куће са својом децом овог пролећа. Али овај начин живота је најбоље решење за цело становништво и зато се држимо препорука стручњака. Што се мора није тешко, па хајде да се стрпимо и сачекамо безбрижније дане.

Постоји безброј начина да се деца забаве у кући са или без ваше помоћи. Нудимо вам 30 активности која ће забавити вашу децу и са којима ће им време свакако брже пролазити.

Активности из практичног живота

1. Сортирање дугмића или других ситних предмета (није препоручљиво за децу млађу од 3 године) – Дајте детету неколико чинијица и сет разноликих дугмића. Задатак је да дете разврста дугмиће по боји, а може и по величини или облику. Обезбедите онолико чинијица колико скупова дете треба да направи. Ова активност развија моторичке способности вашег детета.

2. Цветови од каранфилића – Дајте детету послужавник, каранфилиће и поморанџу или јабуку. Забодите пар каранфилића у воћку и дајте детету да настави. И ова активност развија фине моторичке способности, а дете ће направити предмет који шири пријатан мирис.

3. Прање прозора – Ово је вечито популарна активност у Монтесори учионицама. Дајте детету чисту крпу и прскалицу напуњену водом или раствором воде и сирћета.

4. Сецкање шаргарепе / рендање поврћа – Потребан вам је послужавник, кецеља и нож, тј. ренде. Старијој деци дајте љуштилицу да би сама ољуштила поврће.

5. Спајање чарапа – Када дође време да прострете веш, дајте детету задатак да споји чарапе у парове. Ова активност је одлична за развој визуелне перцепције и личне одговорности.

6. Купање лутке / аутића – Дајте детету лавор са водом и крпу како би окупало лутку, тј. аутомобилчиће. Ова активност је идеална за дете које чека брата или сестру.

Сензорне активности

7. Мистериозна торба – Убаците у платнену торбу неколико предмета из куће – играчку, кухињски предмет, итд. Нека дете затвори очи и опипава једну по једну ствар покушавајући да их погоди.

8. Миришљаве бочице – Узмите неколико малих тегли или посудица за зачин. Сипајте у сваку други зачин или по пар капи једног есенцијалног уља. Нека дете мирише бочице и покушава да погоди која је биљка у питању. За старију децу можете обезбедити 2 сета бочица са истим мирисом у по 2 од сваког пара. Нека дете споји парове према идентичним мирисима.

9. Спајање према звуку – Пронађите неколико теглица или флашица. Облепите их или обојите како се не би провиделе. Узмите и две велике тегле или флаше. Једну маркирајте црвеном, а другу плавом бојом. У теглице ставите ситне предмете: у једну жиреве, у другу звончиће, у трећу пасуљ, у четврту пиринач, у пету перле. У велике тегле, тј. флаше ставите по једну врсту предмета који стоје у теглицама. Нека дете звецкањем покуша да споји теглицу са одговарајућом теглом, тј. флашом.

Активности са крупном моториком

10. Јога – Потребна вам је подлога за вежбање. Вежбе јоге на српском можете пронаћи на Јутјубу.

11. Пешке слагалица – Узмите омиљену слагалицу свог детета и ставите је у дневну собу. Реците детету да састави слагалицу у својој соби. Дете мора да иде по делове из једне собе у другу. Ова активност се често примењује у Монтесори учионицама, јер стимулише децу да се крећу, али и да јачају памћење тако што ће покушати да запамте који им део треба.

12. Прескакање конопца – Потребан вам је само конопац и доброћудни комшија на спрату испод вас.

13. Лава – Направите детету мини полигон тако што ћете на под поставити простирке и јастуке за седење. Нека дете хода само по кревету, фотељама и простиркама, покушавајући да не упадне у лаву.

14. Корпе за кошарку – Пронађите 2 корпе или кофе и узмите чарапе. Направите лоптице од чарапа. Направите растојање између 2 корпе и ставите све чарапе у једну. Нека дете покуша да убаци све чарапе у другу корпу.

Уметност

15. Сликање воденим бојама – Ову активност могу да раде и мања деца. Само им треба дати избор од 2-3 боје и научити их како се испира четкица. Старија деца могу да испирају посуду с водом и да је на крају оперу заједно са четкицама.

16. Глина или пластелин – Ове активности воле деца свих узраста. Узмите пар кантица пластелина и калупе за колаче. Покажите детету како се извија тесто и обликује калупом.

17. Мешање боја – Узмите палету или неки други предмет у који се може ставити више различитих боја. Такође, узмите теглу и пипету, тј. кашичицу. У палету сипајте по мало од сваке боје (темпера, водене боје, боја за колаче, итд.) Дајте детету да узме по мало од боје пипетом или кашичицом и да је сипа у теглу. Циљ је да дете прати како се комбинацијом боја добијају друге боје.

Шивење

18. Низање перлица или тестенине – Потребан вам је сет перлица и конац или канап. Уместо перлица дете може да ниже и тестенину. Завежите већи чвор на крају канапа како перле не би попадале са њега.

19. Ушивање дугмета – Потребан вам је конац, игла, дугме и тканина. Покажите детету како се тканина боде иглом, како она пролази кроз рупицу и како се везује чвор концем. Већина деце је за ово спремна већ око 3 и по – 4 године, уз родитељски надзор.

20. Прављење огрлице – Потребне су вам перле, нит и игла за штрикање. Нека дете ниже перле превлачећи их преко игле на нит. Ви вежите чвор и покажите детету како се то ради.

Језичке активности

21. Прича из кутије – Ставите неколико предмета у празну кутију, нпр. снежну куглу, рукавица, украс, итд. Објасните детету да треба да осмисли причицу у којој ће се појавити сви предмети из кутије.

22. На слово, на слово – Играјте се погађања предмета из просторије. Изаберите мистериозни предмет и реците: „На слово, на слово… Т.“ Када дете погоди, његов је ред да изабере мистериозни предмет.

23. Кућне етикете – Ако ваше дете учи да чита, на папирићима испишите називе предмета по кући. Дајте детету да прочита 1 по 1 реч и да их стави на одговарајући предмет.

24. Команде – На парчићима папира напишите команде: „скачи“, „седи“, „чучни“, итд. дајте детету да извлачи 1 по 1 папир и да одглуми радњу са папира. Остали укућани треба да погоде о којој је радњи реч.

Математика

25. „Донеси ми“ – Математика за млађи узраст: ако ваше дете зна да броји, реците му: „Донеси ми 3 аутића“ или „Донеси 8 диносауруса“. Дете треба да запамти предмет и колики број предмета треба да донесе.

26. Шаблони – Прецртавање шаблона развија математичко размишљање код деце. Нацртајте различите облике и дајте детету да их прецрта.

Научни експерименти

27. Магнет / није магнет – Дајте детету различите предмете и питајте га шта од њих може да се залепи за фрижидер. Нека оно своје хипотезе провери у пракси.

28. Ваздух, копно, вода – Дајте детету различите предмете и слике које треба да сортира према томе да ли припадају ваздуху, копну или води.

29. Посматрање птица – Узмите сет картица и двоглед. Нека дете са терасе или прозора посматра птице и покушава да открије које птице види. Ако сте у могућности, поставите хранилицу за птице на тераси.

30. Плута / тоне – Узмите лавор, сипајте воду и одаберите различите предмете. Нека дете претпостави који ће да плутају, а који да потону, а затим нека провери своје мишљење у пракси.

Припредила: Мариа Милојковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама