4 ствари које можда нисте знали о потешкоћама у учењу код деце

18 децембра, 2017

Када крену у школу, деца често добијају савет „Само учи, труди се и добићеш петицу“. Ипак, шта када поједини ученици не могу да савладају предвиђени школски програм и не постижу оцене које би одговарале њиховим способностима? Стручњаци истичу да се у тим случајевима не ради о лењости и неинтелигенцији, већ указују на постојање потешкоћа односно сметњи у учењу код деце и како оне треба да се третирају.

Потешкоће у учењу могу да отежавају усвајање основних академских вештина као што су читање, писање и математичке радње или чак и оних сложенијих когнитивних попут организације, планирања времена, апстрактног размишљања, дугорочног и краткорочног памћења и пажње. Из тог разлога потешкоће у учењу могу да оставе последице не само на академски већ и на друштвени живот појединца (однос са члановима породице, пријатељима и колегама на послу).
Важно је да се на време открије да ли дете има потешкоће у учењу и савладавању градива, како би добило потребну помоћ и подршку, што доводи до не само бољег успеха у школи већ и у животу.
1. Рани знаци упозорења могу да прођу неопажено
Родитељи не могу да спрече потешкоће у учењу код својих малишана, сматрају стручњаци, јер су предиспозиције за њихову појаву присутне и пре рођења детета (наследни фактор) или је фетус током трудноће био изложен токсинима као што је олово.
Знаци потешкоћа у учењу могу да се испоље у предшколском узрасту, иако их је у том периоду лако превидети, с обзиром на то да деца уче нове ствари темпом којим њима одговара и пролазе кроз различите фазе развоја. С друге стране, многи малишани с потешкоћама у учењу имају проблем с једноставним римама и песмицама, бројањем, препознавањем слова и дана у недељи, изговарањем нових речи и памћењем рутинских, свакодневних радњи као што је закопчавање јакне.
Родитељи морају да се ослоне на оно што им инстинкт говори, јер своју децу познају боље него било ко други. Чим посумњате да ваше дете има проблем са учењем, поразговарајте с његовим наставником и нека дете обави потребно тестирање. Што се сметња у учењу раније идентификује, то дете може пре да добије помоћ од стране школе или додатно ангажованог специјалисте.
2. Потешкоће у учењу немају никакве везе са интелигенцијом
Деца са потешкоћама у учењу неоправдано су етикетирана као глупа или лења, иако су многа од њих заправо натпросечно интелигентна. Када дете има потешкоће у учењу, то значи да оно може да учи али на другачији начин, чему морају да се прилагоде и наставници и родитељи како би дете остварило свој потенцијал и напредовало.
Скенерски снимци мозга показују да дислексична деца углавном користе десну страну мозга када читају, уместо леву, која контролише способност говора, читања и писања. Када деца дешифрују речи, информација мора дуже да путује (здесна налево) пре него што могу да је разумеју. То је делимично разлог због чега дислексични малишани спорије читају. Дете које пати од овог поремећаја углавном застаје пре него што прочита реч, понавља прво слово више пута, „сецка“ вишесложне речи на слогове, одвојено чита реч по реч и не поштује знаке интерпункције. Поједина дислексична деца могу чак да „протрче“ кроз дугачке речи али се муче са изговарањем кратких као што су „на“ или „за“.
Разлике у начину на који мозак функционише могу да утичу на још један вид потешкоћа у учењу познат као поремећај слушног процесуирања (ПСП). Овај поремећај обухвата скуп симптома који се јављају код особа уредног слуха, али које имају потешкоће слушања због начина на који мозак обрађује слушне информације. Чак и најједноставније инструкције ова деца тешко дешифрују, посебно када учионица постане превише бучна.
3. Потешкоће у учењу утичу на живот у учионици и ван ње
Потешкоће у учењу не нестају неком магијом када школско звоно огласи крај последњег часа. Деца која читав дан имају потешкоће да испрате наставу у школи могу агресивно да се понашају код куће, буду нервозна или да се повлаче у себе. Уколико не успевају да остану организована на часу, исти проблем ће наставити да их прати и када прекораче кућни праг.
Деци са потешкоћама у учењу може да буде тешко да запамте свакодневне радње, као што је везивање пертли. Због тога неки родитељи малишанима дају „урадити“ листу за следеће јутро која обухвата радње које већина деце извршава аутоматски, попут „обуј се“, и то тако да дете сваки пут понови шта треба да уради пре него што изведе саму радњу. Листа је приказана у виду табеле тако да малишан може лакше да прати и сам уради оно што се од њега тражи.
Ваша очекивања треба да буду реалистична када је реч о стварима које за дете представљају изазов. Ипак, од детета можете више да очекујете уколико оно покаже снагу и вољу да се избори с проблемом. То је још један од начина да подстакнете његово самопоуздање.
4. Деца са потешкоћама у учењу имају светлу будућност
Природно је да се родитељи осећају забринуто, изнервирано или психички клонуло када се детету дијагностикује овакав проблем. Статистика у том смислу сигурно не иде у прилог: 20 одсто деце са поремећајем у учењу напушта средњу школу, у поређењу са осам одсто осталих ученика, наводи америчко Министарство образовања. Скоро половина свих средњошколаца са потешкоћама у учењу заостају три разреда по знању из математике и способности читања у односу на остале вршњаке.
Ипак, стручњаци апелују на родитеље да не посматрају све тако црно. Иако сметње у учењу не могу да се излече, уз одговарајуће методе деца могу да напредују и буду успешна, каже др Ајхенштајн.
Деца са потешкоћама у учењу имају потенцијал да промене свет и ураде значајне ствари, управо због свог креативног, несвакидашњег размишљања. Изазов је одржати њихово самопоштовање јаким и помоћи им да пронађу таленте који их чине јединственим.
Потешкоће – привремени проблем с учењем
Потешкоћа да се савлада градиво из одређеног предмета не значи нужно да постоји неуролошки заснован поремећај у учењу. Др Рита Ајхенштајн, педијатријски неуропсихолог, објашњава како ове две ствари могу да се разликују:
Вероватно се не ради о потешкоћама у учењу уколико
Вашем детету је добро ишло у школи. Развод, породични проблеми, смртни случај у породици, малтретирање од стране вршњака или привикавање на нову школу могу да проузрокују да иначе добар ђак одједном почне да попушта у школи.
Код вашег детета су видљиве предности краткорочне помоћи. Додатна подршка од стране наставника или недељни састанци с ментором помажу многим малишанима да се изборе с највећим изазовима.
Ваше дете може да прати сложене инструкције. Иако деца с времена на време нешто забораве, углавном знају шта да раде када им родитељи или едукатори то кажу или покажу.
Вероватно се ради о потешкоћама у учењу ако…
Ваше дете има проблем са радом на часу од првог дана. Дете са потешкоћама у учењу има проблем да савлада кључне академске вештине, од разумевања прочитаног до решавања задатка из математике.
Вашем детету не помаже рад с ментором. Оваквој деци су потребне чешће сесије с посебно обученим наставницима и ефикасније методе учења да остану на добром путу.
Ваше дете се не сналази с низом инструкција. Деци је тешко да запамте све кораке како би испратила упутства.
Како помоћи детету са потешкоћама у учењу
Пре свега је важно да се детету омогући да савлада школски програм који одговара његовим способностима и могућностима, на основу индивидуалног образовног плана који се у таквим случајевима саставља појединачно за сваког ученика. Уколико ученик има потешкоће у учењу, онда се уз посебну помоћ стручњака спроводе вежбе које би ублажиле потешкоће или помоћу којих би на другачији начин усвојио потребну вештину. Такође, оцењивање знања у школи треба да се прилагоди детету без кажњавања за оно што не може. У случају недовољне мотивације, ученицима треба понудити занимљивије, забавније начине учења, више их награђивати и похвалити њихова постигнућа.
Уз интервенцију, већина деце са потешкоћама у учењу постиже успехе, позитивне помаке у друштвеним односима и стиче боље мишљење о себи. Када се уочи да дете има проблем, важна је тимска обрада и утврђивање индивидуалних потреба детета. У данашње време у многим школама са наставницима сарађују и дефектолози, психолози, педагози и логопеди, који осмишљавају методе како да се детету помогне да функционише на најбољи начин упркос некој од потешкоћа које има, док се по потреби ученик шаље на додатна тестирања и процене способности изван школе.
 
Извор: https://novakdjokovicfoundation.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама