5 ствари које морате рећи својим ученицима већ у првим недељама школе

24 септембра, 2017

 
Замислите ово – Први дан школе и ви стојите испред свог разреда и зурите у своје нове ученике. Они стрпљиво чекају да ви започнете са даном, да им усадите знање, да их подстакнете и инспиришете. Ви отварате уста и кажете…шта?

ПРВА НЕДЕЉА ШKОЛЕ је кључна за постављање атмосфере у вашој учионици. Имате нову групу ученика које морате упознати, инспирисати, уложити у њих. Оно што кажете и урадите у тим првим данима оставиће трајан утисак на те ученике – стога не смете то узети олако.
Ево пет ствари које сваки ученик мора да чује током прве недеље школе.
ВИ СТЕ ВАЖНИ.
Сваки ученик мора да зна да је за њега већ унапред постојало планирано место у тренутку кад је ушетао у вашу учионицу. Они су распоређени у ваш разред намерно – ви им требате и они требају вама. Прве недеље школе побрините се да поздравите сваког ученика његовим именом док улази у учионицу. Потрудите се да их упознате – запамтите детаље о њиховим породицама, хобијима, склоностима. Направите попис ако морате. Ученици ће се осећати цењено – и то ће значити пуно у омогућавању успешне школске године том ученику.
ВАШ ГЛАС СЕ ЧУЈЕ.
Сваки дан нађите времена да сваком ученику пружите прилику да поразговара с вама – то ће захтевати времена, али вреди труда. Данашњи ученици траже сигурно место на којем могу да нађу поуздане одрасле особе које маре за њих довољно да би их послушали – њихове наде, страхове, коментаре о дневном животу. Ви бисте могли да будете особа коју траже.
ВИ СТЕ ОДГОВОРНИ ЗА СВОЈА ДЕЛА.
Иако ученици често траже слободу, потребна су им доследна очекивања њихових наставника који ће их подржавати. Ми морамо лествицу да поставимо високо и држати ученике одговорним за њихово понашање. Морају да науче сад да њихови избори значе и последице. Ми им не чинимо услугу “окретањем на другу страну” кад ураде нешто лоше. Успешан учитељ показује ученицима да му је стало до њих превише да би допустио да посрну. Сваки ученик може да буде узор – ми им само морамо дати прилику да буду одговорни за своје поступке.
СВЕ ШТО ЈЕ ВРЕДНО ЗАХТЕВА ТРУД.
Лењост је растућа епидемија у нашој култури. Ми стално желимо пречице. Желимо тренутне резултате. Али у едукацији (као и у животу) ученици морају да науче да све што је вредно –захтева труд. Пружите им прилику да напорно раде и затим их наградите за добро обављен посао.
У својој сам учионици држала велики знак изнад табле на којем је писало „ЈОШ“. Kад год би се неки ученик осећао поражено и безнадно и рекао „Ја то не знам“ или „Ја то не разумем“, ја бих показала на знак и рекла „Ти то не знаш…ЈОШ“. Њима је то пуно значило – показало им је да верујем у њихов потенцијал за учење и савлађивање било које тематике. До краја друге недеље све што сам морала да урадим било је да покажем на знак и они би само климнули главом, схватајући да ће с временом схватити нешто ново ако уложе труд.
СВИ ГРЕШИМО. СВАKИ ДАН ЈЕ НОВИ ПОЧЕТАK.
Истина је да сви ми ПОГРЕШИМО. Морамо да преузмемо одговорност за своје грешке и извинити се, ако је то потребно. Али, такође морамо да се сетимо да је сваки дан нови почетак. Наши ученици требају да осете да имају прилику за одлично искуство учења сваки пут кад уђу у учионицу. Kао учитељ, морате им споменути чињеницу да јучерашње грешке могу имати последице, али то не значи да ученици не могу боље одлучити већ данас.
ЗАПАМТИТЕ:
• Ваши ученици су у вашем разреду с разлогом.
• Они тамо нису случајно.
• Ви морате обавити свој посао.
• Пренесите им ових пет ствари јер ће то помоћи да школска година буде успешна.
• Пренесите то свом разреду током прве недеље школе.
• И сваке недеље после тога.
Извор: инекс.хр
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама