5 stvari koje morate reći svojim učenicima već u prvim nedeljama škole

septembar 24, 2017

 
Zamislite ovo – Prvi dan škole i vi stojite ispred svog razreda i zurite u svoje nove učenike. Oni strpljivo čekaju da vi započnete sa danom, da im usadite znanje, da ih podstaknete i inspirišete. Vi otvarate usta i kažete…šta?

PRVA NEDELJA ŠKOLE je ključna za postavljanje atmosfere u vašoj učionici. Imate novu grupu učenika koje morate upoznati, inspirisati, uložiti u njih. Ono što kažete i uradite u tim prvim danima ostaviće trajan utisak na te učenike – stoga ne smete to uzeti olako.
Evo pet stvari koje svaki učenik mora da čuje tokom prve nedelje škole.
VI STE VAŽNI.
Svaki učenik mora da zna da je za njega već unapred postojalo planirano mesto u trenutku kad je ušetao u vašu učionicu. Oni su raspoređeni u vaš razred namerno – vi im trebate i oni trebaju vama. Prve nedelje škole pobrinite se da pozdravite svakog učenika njegovim imenom dok ulazi u učionicu. Potrudite se da ih upoznate – zapamtite detalje o njihovim porodicama, hobijima, sklonostima. Napravite popis ako morate. Učenici će se osećati cenjeno – i to će značiti puno u omogućavanju uspešne školske godine tom učeniku.
VAŠ GLAS SE ČUJE.
Svaki dan nađite vremena da svakom učeniku pružite priliku da porazgovara s vama – to će zahtevati vremena, ali vredi truda. Današnji učenici traže sigurno mesto na kojem mogu da nađu pouzdane odrasle osobe koje mare za njih dovoljno da bi ih poslušali – njihove nade, strahove, komentare o dnevnom životu. Vi biste mogli da budete osoba koju traže.
VI STE ODGOVORNI ZA SVOJA DELA.
Iako učenici često traže slobodu, potrebna su im dosledna očekivanja njihovih nastavnika koji će ih podržavati. Mi moramo lestvicu da postavimo visoko i držati učenike odgovornim za njihovo ponašanje. Moraju da nauče sad da njihovi izbori znače i posledice. Mi im ne činimo uslugu “okretanjem na drugu stranu” kad urade nešto loše. Uspešan učitelj pokazuje učenicima da mu je stalo do njih previše da bi dopustio da posrnu. Svaki učenik može da bude uzor – mi im samo moramo dati priliku da budu odgovorni za svoje postupke.
SVE ŠTO JE VREDNO ZAHTEVA TRUD.
Lenjost je rastuća epidemija u našoj kulturi. Mi stalno želimo prečice. Želimo trenutne rezultate. Ali u edukaciji (kao i u životu) učenici moraju da nauče da sve što je vredno –zahteva trud. Pružite im priliku da naporno rade i zatim ih nagradite za dobro obavljen posao.
U svojoj sam učionici držala veliki znak iznad table na kojem je pisalo „JOŠ“. Kad god bi se neki učenik osećao poraženo i beznadno i rekao „Ja to ne znam“ ili „Ja to ne razumem“, ja bih pokazala na znak i rekla „Ti to ne znaš…JOŠ“. Njima je to puno značilo – pokazalo im je da verujem u njihov potencijal za učenje i savlađivanje bilo koje tematike. Do kraja druge nedelje sve što sam morala da uradim bilo je da pokažem na znak i oni bi samo klimnuli glavom, shvatajući da će s vremenom shvatiti nešto novo ako ulože trud.
SVI GREŠIMO. SVAKI DAN JE NOVI POČETAK.
Istina je da svi mi POGREŠIMO. Moramo da preuzmemo odgovornost za svoje greške i izviniti se, ako je to potrebno. Ali, takođe moramo da se setimo da je svaki dan novi početak. Naši učenici trebaju da osete da imaju priliku za odlično iskustvo učenja svaki put kad uđu u učionicu. Kao učitelj, morate im spomenuti činjenicu da jučerašnje greške mogu imati posledice, ali to ne znači da učenici ne mogu bolje odlučiti već danas.
ZAPAMTITE:
• Vaši učenici su u vašem razredu s razlogom.
• Oni tamo nisu slučajno.
• Vi morate obaviti svoj posao.
• Prenesite im ovih pet stvari jer će to pomoći da školska godina bude uspešna.
• Prenesite to svom razredu tokom prve nedelje škole.
• I svake nedelje posle toga.
Izvor: ineks.hr
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama