6 техника управљања разредом које ће помоћи да заведете ред

26 јуна, 2019

За управљање разредом, као за управљање било којим тимом, потребне су вештине, искуство, стрпљење, знање. Али добра ствар је да се све може научити. Читањем о управљању разредом, посматрањем и разговором са искуснијим колегама који то добро раде можете унапредити своје способности. Доносимо седам ствари које треба да размотрите да бисте унапредили своју вештину управљања:

1. Градите везе

Ово је најважније. Када ученик верује наставнику, уложиће више труда да поштује успостављена правила. Онда када наставник покаже вољу да упозна свако дете и потруди се да открије његове специфичности и само подучавање ће ићи лакше. Заправо би сваки разред требало да функционише као породица. Ако грешите имена деце, често сте саркастични, чините да се деца осећају глупо кад поставе неко питање или дају погрешан одговор на ваше, онда прво морате да мењате себе.

2. Позовите родитеље и кад имате да кажете нешто лепо

Друга важна техника управљања разредом је позитиван „фидбек”. Лако се упадне у замку позивања родитеља само кад нешто није како треба. Премда су ови позиви, наравно, неопходни, ништа мање није важно ни позвати родитеља да му кажете да је његово дете данас урадило неку сјајну ствар. Сваки родитељ воли да чује позитивне ствари о свом детету, а наставнику се ово у огромном проценту враћа кроз још боље понашање ђака. Обавите један позитиван позив дневно. То ће вам одузети неколико минута сваког дана, а видећете колико ће значити. Па макар то било да испричате неки духовит коментар или сасвим мали гест који је нечије дете направило. Не бисте веровали колико то може да поправи дан и родитељу и ученику.

Не устручавајте се да отворено покажете да су код вас рад и труд увек на цени. Поставите јасне циљеве сваког дана, а једном недељно истакните неког ученика или тим да исприча своју причу о томе шта га мотивише на рад. Врло су вредне лекције које деца уче слушајући од својих вршњака о томе зашто су мотивисани да уче и раде. Деца која знају да ће бити примећен њихов труд, а не само њихове оцене, биће више фокусирана и боље мотивисана.

4. Одржавајте ауторитет током целе године

Сви се на почетку године крену са пуно елана и воље да успоставе ред и дисциплину у учионици. Али како школска година промиче, тако и елан опада. Када кажете деци да престану да причају и врате се раду, ако не истрајете у свом захтеву, тиме им говорите да оно што од њих тражите заправо и није много важно. И онда кад оду предалеко, ви почнете да вичете и чак можда кажете нешто због чега ће вам касније бити криво. Нема потребе да будете груби, битно је да то што кажете стварно и мислите. Зато припремите листу правила која су ефикасна и заиста важна за добро функционисање вашег разреда и о томе разговарајте са ђацима. Поставите правила на видно место и свакодневно се подсећајте.

5. Важно је да ђаци знају шта значе правила која сте успоставили

Кад сте установили правила, упознали ђаке с њима, иштампали и залепили на видно место – посао ни изблиза није готов. Деца још не знају шта та правила значе и зашто они морају да их поштују. На пример, ваша верзија оног чувеног „без приче” није исто што и њихова. Важно је да све буде објашњено и да сте сигурни да су деца разумела.

6. Будите увек спремни за час.

Чак и ако вам се чини да вам за поједине часове не треба никаква припрема, потрудите се да је имате. Наставници током дана имају јако много ствари које морају да обаве, последње што им треба је да се изгубе у планирању часа. Развијте планове који су у складу са вашим стилом рада, прилагодите се ђацима и трудите се да пробудите у њима радозналост. Верујте – добро испланиран дан чини велику разлику, којим год послом да се бавите.

Извор: We are teachers / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама