6 васпитних метода које знатно утичу на живот детета

5 августа, 2016

У какве ће људе израсти наша деца зависи највише од родитеља који често заборављају да се карактер деце, као и њихове социјалне и друштвене вештине кроје управо по ономе чему их сами подуче. Оне кључне црте карактера управо се стичу кроз свакодневни живот у чему главну улогу имају ситни потези којих најчешће нисмо ни свесни. Стога, прочитајте ових седам савета који су важни за одрастање ваше деце и који могу утицати на живот вашег детета.

Питајте их за мишљење

Саслушајте децу и питајте их за мишљење око неких породичних одлука попут: „Шта мислиш које би боје требало да буде зид у соби?” или „Хоћемо ли посадити ново цвеће” или „Шта ћемо купити баки за рођендан?”. На овај начин дете ће се осећати важним фактором у породици, знаће да има утицај на заједничке одлуке, а осим тога, одгајћете дете које ће једнога дана лакше доносити кључне одлуке за свој живот.

Нека сами обављају ствари

То у почетку могу бити мали задаци од поспремања играчака, слагања гардеробе и кревета до припреме лаганог доручка. Ако дете од малих ногу подучите радним навикама и обвези да неке задатке морају да извршавају, код њих ћете развијати вештине које ће их пратити кроз цео живот. Осим тога, на тај начин јачате и поверење у своју децу што ће она осетити.

Слушајте их очима, ушима и срцем

Пажљиво слушајте дечје снове, потребе и њихова питања како би их боље упознали. Када дете осети да их разумете у потпуности оно ће се осећати вољеним, биће вам приврженије и имаће поверења у вас.

Пољубите их у чело

Премда неки на први спомен сматрају да је интимнији пољубац у образ, пољубац у чело јача осећај заштићености и бриге код деце. Исти осећај који можете доживети сада уколико вас пољуби деда или отац, деца ће осетити већ у ранијој доби, па га често користите, посебно када осетите да је детету потребна јача заштита, односно, када крене први дан у школу или вртић, када је болесно и слично.

Објавите да имате време намењено само њима

Одвојте време за децу и јасно им истакните да имате време које желите посветити искључиво њима. Реците им да имате 5, 10, 30 минута или сат времена само за њих и питајте их што желе, како да их искористите. Премда ово може звучати доста службено и строго, у  суштини је ефектно, јер су и родитељи и деца свеснији да имају време једно за друго током којег ће се максимално посветити међусобном односу, а не да са стране крадомице гледају ТВ, мобилни телефон…

Дајте им простора да дишу

Како деца буду одрастала наилазиће на све више потешкоћа и проблема па ће требати и више времена да се носе са својим емоцијама. Када дођу такви дани дајте деци простора да буду сами, да о свему на миру размисле и проживе те емоционалне тренутке на свој начин. Наравно да треба деци дати подршку, но најважније им је дати добре савете и ставити се на располагање, али ако желе мир, немојте им упадати у лични простор и тражити да баш све деле с вама.

Из ведра неба им говорите да их волите

Уместо да речи „волим те”, говорите само у одређеним тренуцима попут стављања на спавање, покушајте их изговорити чешће, током обичних дневних догађања и активности. Уместо штедње на љубави, „волим те” изговорите када шетате парком, купујете хлеб, возите се у вртић или школу. Наиме, кад се речи „волим те” не вежу за одређену ситуацију или постигнуће онда се боље нагласе, дете их боље чује, упије и осети.

Извор: Дјечјапосла

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама