Četiri projekta srpskih nastavnika na Evropskom festivalu u Finskoj – “Nauka na sceni”

U subotu, 23 septembra, u Beogradu je održan nacionalni festival “Science on Stage Srbija”, a pod sloganom „STE(A)M obrazovanje za (n)ovo doba”.

Ovo je drugi po redu festival u organizaciji Science on Stage Serbia i Instituta za moderno obrazovanje na koji su pozvali sve vaspitače, učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola koji imaju originalne ideje za prenošenje znanja iz naučnih predmeta da se odazovu na konkurs. Cilj je bio odabrati najbolju ideju koja će Srbiju predstavljati na 13. Evropskom festivalu „Science on Stage” 2024. godine u Finskoj.

Učiteljice Ljiljana i Jelena

Prijavljeno je 55 projekata iz cele Srbije od kojih je potom 20 odabrano za takmičenje. Među odabranim radovima našao se i onaj čije su autorke Jelena Babić (OŠ “Milić Rakić Mirko”) i Ljiljana Sokolović (OŠ “Nikodije Stojanović Tatko”), obe iz Prokuplja.

Projekat nosi naziv „Magična jabuka”, a naše učiteljice će sa tim radom leteti u Finsku iduće godine.

– U okviru projekta, plod i pojam jabuke implementirale smo u sve nastavne predmete. Prioritet su bili “STE(A)M” predmeti, ali su u okviru toga podržani i ostali predmeti razredne nastave. Na primer, radile smo eksperiment Vulkan jabuka, zatim Semena koja plešu, otkrivali Šta se krije unutar jabuke. Naravno, važno je bilo u projektu naglasiti i simbol jabuke u narodnoj i umetničkoj književnosti, a govorile smo i o ulozi jabuke u matematici i još mnogo toga. – kažu Jelena i Ljiljana.

Ono na šta su posebno ponosne je činjenica da je projekat održiv, ekonomičan i što je važno – ne zagađuje životnu sredinu.

– Malo je reći da smo prezadovoljne, jer su naš trud i rad zapaženi i nagrađeni na pravi način. Veliku zahvalnost dugujemo našoj Opštini Prokuplje i Većniku za prosvetu i obrazovanje naše Opštine Nebojši Radenkoviću za svestranu pomoć i podršku – rekla je učiteljica Babić.

Na festivalu „Science of Stage” u Finskoj biće predstavljeno još nekoliko projekata iz prakse nastavnika, a među njima će biti i tri projekta nastavnika iz Srbije: „Fizika kao bajka” nastavnika Dragana Golubovića i Slaviše Sušulića , „Baci svetlost na fiziku” učiteljice Vesele Mačkić i nastavnice Biljane Jokić i „Genetika goluba” nastavnice Vesne Hlavati Širka.