Video od 90 sekundi koji pokazuje kako svet izgleda u očima deteta sa autizmom. „Ja NISAM nevaspitan. Ja sam autističan.“

Nacionalno društvo za autizam iz Velike Britanije napravilo je vrlo kratak, ali veoma efektan video koji u 90 sekundi objašnjava kako izgleda svet u očima autističnog deteta.

Za osobe sa autizmom, obične, svakodnevne stvari mogu biti izvor velikog stresa. Oni nisu razmaženi, nisu bezobrazni, oni samo doživljavaju svet na drugi način. Čula su im neprestano napeta i neke situacije koje su nama krajnje jednostavne, za njih su teško podnošljive. Da stvari budu još komplikovanije, svako dete sa autizmom je drugačije, svako je priča za sebe i roditelj je taj koji mora sam da otkriva i upoznaje svoje dete, kako bi mu pomogao. Univerzalni recept ne postoji.

Ovaj konkretan video prikazuje kako jedna svakodnevna situacija, kao što je ulazak u tržni centar, može izgledati iz perspektive dečaka s autizmom. Nakon što ga preplave emocije i nadražaji iz okruženja, dečak pokuša da se umiri sam, na različite načine. Kada mu to ne uspeva, nadražaji postaju prejaki, gotovo nepodnošljivi, pa zato pokušava da se otrgne, pokrije uši i zapravo pravi ono što bi mnogi prolaznici nazvali – histerijom, napadom besa.

Video prikazuje i nerazumevanje okoline s kojim se roditelji ove dece susreću gotovo na svakom koraku i koje je naročito bolno.

Cilj je osvešćivanje celokupnog društva na temu autizma. To nisu nevaspitana, već deca sa hiljadu puta osetljivijim čulima.