Директорка маркетинга А1: Људи од најважнијег утицаја, они који обликују друштво, то су управо ПРОСВЕТНИ радници

Мартина Петровић, директорком маркетинга и корпоративних комуникација и ЕСГ у компанији А1

Септембар је увек у знаку школе. Неки јој се радују, другима је жао што се распуст завршава, али узбуђење је, без изузетка, колективно. Ако ових дана прођете поред неке школе, може се десити да будете те среће да наиђете баш у моменту кад се прваци, подељени по одељењима, ређају у своју колону, спремно чекајући да изађе баш њихова учитељица и уведе их у учионицу. Застаните на час и сачекајте, па кад се учитељ(ица) појави на вратима школе, ви скрените поглед ка деци. По широким осмесима и сјајним окицама препознаћете ону колону деце чија је учитељица дошла да их поведе у нове авантуре.

И то је оно што се зове утицај. Или, популарно – инфлуенс. Свака њена реч, осмех и поглед за децу су поруке и имају невероватну моћ, а задатак нас одраслих је да, кроз школовање, то сачувамо. То поштовање, поверење и љубав према школи и учитељици с којима деца седају у клупе.

На то нас је, баш уочи почетка ове школске године, подсетила кампања компаније А1 која носи назив „Мрежа најважнијих инфлуенсера“. Марија, Зора, Бранислав, Анђелка, Зоран и други сјајни учитељи и наставници, осмехују нам се овог септембра са билборда и ТВ реклама, подсећајући нас на то колико је важно да чувамо достојанство и утицај оних који раде с нашом децом.

О томе како је настала идеја за кампању, шта је циљ и како су реаговали они учитељи које су позвали да буду део кампање, разговарали смо са Мартином Петровић, директорком маркетинга и корпоративних комуникација и ЕСГ у компанији А1.

Наставници су, познато је, једна од најзначајнијих карика у процесу стварања бољег друштва, а А1 Србија је то препознао и на диван начин им указао поштовање. Како сте дошли на ову идеју?

Постоји неколико важних предуслова да би оваква идеја могла да се деси. Пре свега, ми се константно бавимо анализом улоге нашег бренда у друштву, како нас људи виде и шта од нас очекују. У томе нам помажу бројна истраживања које колеге из Market Inteligence сектора тумаче и онда нам дају кључна стратешка усмерења. Уз њихове увиде, поставили смо правац за А1, који подразумева активно учешће у широј заједници.

У исто време, приметили смо неке есктреме који се дешавају: изузетно узнемирујућа дешавања у школама и лош однос према просветним радницима, и на другој страни они позитивни, емотивни, попут видеа у којима се указује част просветарима који одлазе у пензију.

Када је дошло време планирања кампање за повратак у школу, ова сазнања су нас, уместо да се бавимо понудама за децу или родитеље, одвели у правцу учитеља, наставника и професора – па је остало „само“ да заокружимо идеју.

Шта би назив кампање „Мрежа најважнијих инфлуенсера“ требало да нам каже и на шта да нас подсети?

У времену када је све инстант, период живота који проведемо у школи врло је значајан. За неког је то осам година, али за већину деце је 12 или више. Желели смо да вратимо значај институцији образовања и да подсетимо ко су биле и треба да остану особе од утицаја. Ми смо, као иновативна компанија која нуди дигиталне сервисе, свесни утицаја који инфлуенсери на друштвеним мрежама имају на велики део популације. Он је неоспоран.

Свесно смо користили реч „инфлуенсер“, како бисмо скренули пажњу на тему, а онда подсетили ко су људи од најважнијег утицаја, који обликују друштво, генерацију по генерацију, да су то управо просветни радници.

Желели смо да скренемо пажњу на њихов значај и да помогнемо у побољшању њиховог положаја који није онакав какав заслужују да буде.

У оквиру ове кампање, креирали сте и посебну понуду управо за наставнике и учитеље. Међутим, она је некако је остала у сенци поруке коју шаљете – да сви треба да се присетимо тога колико су нам наставници важни. Да ли је то и био циљ?

Ми смо имали жељу да осветлимо важност учитеља и наставника који нас прате кроз живот, уче и васпитавају. Јавност нас је чула. У исто време, једино фер је да кад већ у фокус стављамо ову важну тему и сами дамо свој допринос. Због тога смо им у свим тарифама дали неограничен нет годину дана, или целу школску годину, који може да служи као подржавајуће средство за рад у настави, али исто тако је и позив просветним радницима да и сами уђу у онлајн простор и својим утицајем га учине бољим.

Како су на ову целу идеју реаговали просветни радници с којима сте све то реализовали? Мислим да је важно да кажемо да су све то људи који су у свом послу показали изузетне резултате.

У кампањи су различити профили – наставници носиоци награда, учитељи који се појављују у медијима, али и они које не препознају многи, али су велики хероји мањих заједница. Имамо оне на почетку каријере и неке који само што су отишли у пензију, Војвођане и Лесковчане. Одмах су били расположени да сарађују, препознали су тему и имали поверења у нас да ћемо наћи исправан начин да испричамо њихову причу. Због тога је наша одговорност била већа и имам потребу да се захвалим колегама из А1 који су изнели ову идеју и креативним агенцијама које су уз нас на сваком кораку.

Оне људе који тихо и ненаметљиво, али предано и вредно раде најважнији посао поставили сте на билборде и мале екране и подсетили све нас да они, заправо, имају најважнији утицај на нашу децу, после њихових родитеља. Кампања је међу наставницима изазвала опште одушевљење. Да ли се јављају и вама да кажу колико им значи то што је неко на глас рекао – ДА, ви сте НАЈВАЖНИЈИ инфлуенсери?

Добили смо много похвала за кампању са свих страна. Наравно, највише нам значи захвалност коју нам исказују просветни радници. Паралелно са кампањом организовали смо и својеврстан конкурс намењен свима који желе да се подсете својих наставника који су утицали на њихов живот. Судећи према броју и квалитету прича из школских дана који је дошао до нас, много је међу одраслима оних који верују да својим учитељима и наставницима дугују огромну захвалност.

Надамо се да смо у исто време мотивисали сваког појединца да размисли и потражи начин да он сам подржи људе који раде с нашом децом. Лепа реч и поштовање су сигурно добар почетак.