Здравитасу се противи 90% наставника. „Док причамо о СМАЊЕЊУ администрације, ми добијамо још једну платформу за уношење података о ђацима“

Foto: Canva

Обавештење Министарства просвете о увођењу новог информационог система „Здравитас“ донело је много полемике претходних дана, како међу просветним радницима, тако и код родитеља.

Висина, тежина, индекс телесне масе – по плану Министарства просвете бележиће се у програму „Здравитас“, за праћење моторичких способности ученика од трећег разреда основне до краја средње школе.

Мериће се и аеробне способности, као и колико је дете скочило у даљ, за колико секунди је претрчало одређену метражу, колико трбушњака је урадило.

„Здравитас је само последњи корак, административни и јавни портал који представља информатичку подршку пре свега наставницима који раде у настави физичког рада и здравственог васпитања, али има мисију да у ствари едукује и ученике о неким здравим навикама, о важности бављења физичким активностима, вежбања за сопствено здравље“, објашњава за РТС Ивана Милановић, професорка на Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета у Београду.

Нови програм довео је до полемике која траје данима.

Истраживање Савеза учитеља Србије показало је да је скоро 90 одсто испитаних професора против оваквог начина уношења података.

„У моменту када се прича о смањењу школске администрације, уместо да добијемо нешто мање, ми смо добили још једну платформу у коју морамо да уносимо податке о својим ученицима. Скоро близу 90 одсто испитаника, а већину чине професори разредне наставе су рекли да су против оваквог начина уношења података о ученицима. Ми смо програмом наставе и учења у обавези већ били претходних 30 година да на почетку школске године и крају извршимо мерења о физичком и здравственом стању ученика“, каже Сузана Мијушковић из Савеза учитеља Србије.

Како се објашњава, свака школа би требало да има одговарајућу вагу, метар, као и телефон и интеренет уз помоћ којих би се бележили подаци у овом програму.

Унија синдиката просветних радника Србије пита се да ли се уносом личних података ученика и њихових родитеља крши Закон о заштити података о личности.

„Овде се не ради о здравственим параметрима, никаквим поверљивим подацима, већ се ради о ономе што је за нас све важно, а то је уствари да пратимо како наша нација напредује са свих тих аспеката“, истиче Ивана Милановић.

Први подаци „Здравитаса“ биће видљиви тек за пет година.

До тада, постојећи су забрињавајући. Истраживање Батута пре пет година показало је да је у Србији свако осмо дете гојазно.

Извор: 021.rs