Ако ваше дете ово ради, свака част!

Ако деца заволе књигу у најранијем узрасту, поставили сте сјајне темеље, поклањајући им читаве нове светове који се крије између корица. Ево како да знате да ли одгајате малог „читача“.


Ево како да знате да ли сте на правом путу и да ли уз вас расте мали љубитељ писане речи…

Дете ужива када му читате

Многи родитељи уживају у времену које проводе читајући деци, и радују се томе с разлогом, јер читање је једна од најзначајнијих ствари коју можете да урадите за клинце. Можда ће вам бити чудно да то радите, нарочито ако ви сами немате навику да читате, али кад добијете дете… потрудите се. Нађите начин да у томе уживате и ви ваше дете, нека то буде прекретница за све.

Користи књиге да учи

Први пут кад вам дете донесе сликовницу, показујући прстом неку илустрацију и тражећи да му кажете шта је на слици, прославите то. Стварно. Истраживање спроведено на Корнел универзитету доказало је да учење по моделу „именовања предмета“ има огроман значај за формирање речника сасвим мале деце. Књиге су најмоћније оружје које вам је на располагању.

Дете вам доноси књиге и тражи да му читате

Имате посла преко главе, наравно, као и сви родитељи. Посао, кућа, набавка, прање, пеглање… Али кад вам дете приђе, носећи књжицу у рукама… Оставите све што радите. И читајте му. Никакав кућни посао није важнији од тога.

Дете само ужива у књигама

Кад дете почне само да се „бави“ књигама, чак и ако још не зна да чита, имате сигуран знак да сте на добром путу. Први пут кад затекнете дете да само листа сликовницу, или прича неку своју, измишљену причу, радујте се. И покажите му колико сте срећни и поносни. Деца уче кроз игру, а кад се играју читања, направе важан корак ка томе да једног дана и постану читаоци.

Дете препознаје слова и речи у свету

Ако вас дете запиткује које је које слово док пролазите поред излога, ако вас пита „зашто на оном знаку пише слово р“, радујте се и одговарајте увек. Колико год да журите, колико год да сте уморни.

Кад деца почну да примећују слова и натписе у окружењу, то је важан корак ка препознавању и у књигама.

Обратите пажњу и имајте стрпљења увек, то је једна од најважнијих ствари коју можете да урадите за своје дете.

Бајка пред спавање много је више од пуког начина да децу спакујете у кревет.

Ако деци читате наглас, омогућавате им да језик осете и доживе на један нов, посебан начин, другачији од свакодневног. Осим тога, читање код клинаца развија осећај за причу са узрочно-последичним следом.

Читање ствара посебну везу између детета и особе која му чита, а сећања на тај ритуал касније у животу постају драгоцен извор топлине и нежности.

Дакле, читајте детету сваки дан, читајте чак и ако имате само пет минута. Образац понашања који подразумева свакодневно читање је сјајан васпитни модел. Имајте у виду да мала деца воле рутину, тако да ће се унапред радовати уживању у бајкама у вашем загрљају. Можете одабрати и ваше „посебно место“ за читање – фотељу, кревет или чак гомилу јастука на поду.

Пустите дете да само изабере књигу, али се побрините да увек завршите ону коју сте започели. Можете му рећи и понешто о писцу, а обавезно му скрените пажњу на илустрације, и оставите му довољно времена да ужива у цртежима пре него што пређете на следећу страну.

„Мењајте“ глас, тако да одговара карактеру јунака и радњи.

Важно је, такође, да водите рачуна да не читате сувише брзо, тако да дете може да прати радњу. Ако наиђете на неку реч која је детету непозната, потрудите се да му објасните њено значење пре него што наставите.

Када завршите са читањем, разговарајте о књизи. Вратите се да заједно погледате илустрације, пустите дете да вам исприча како је доживело причу. Нека вам каже шта је научило, шта му је било смешно, шта је било најлепше…

Ако читате деци, „заразићете“ их, претворићете их у „доживотне“ читаоце, а то је драгоцен, најлепши поклон који можете да им дате.

Без обзира на то колико је дете, читајте му. И док је толико мало да „ништа не разуме“, читајте му. Па и кад порасте, дорасте до тога да само може да чита, читајте му понекад. Зато што ће ти драгоцени тренуци бити прилика да ужива у топлини, у вашем гласу, дикцији, у тону матерњег језика. И зато што ће, ако му некад буде тешко у животу, моћи да призове тај осећај сигурности вечери обојених маминим или татиним гласом.

Извор: Мондо