Aко знате неког директора, покажите му овај чланак

Када питамо родитеље шта је то што највише желе својој деци, они ће најчешће одговорити да им желе да буду здрави, срећни, задовољни и успешни. А када ту исту децу одведу у школу, тамо их уче историју, хемију, математику… А срећа?
Замислите школу у којој у распореду часова постоји предмет СРЕЋА! Када се та деца врате из школе кући и родитељи их питају шта је данас било у школи, они могу да одговоре: „Данас смо имали срећу!” Да, таква школа постоји.
 

У немачкој гимназији, у граду Хајделбергу, директор наставе господин Ернст Фриц-Шуберт је још 2007. године увео у редовну наставу предмет СРЕЋА! То је било веома смело и иновативно. Овај необичан насмејан човек каже да је у почетку било чудно и да је како деци тако и родитељима требало времена да схвате колико је значајан овај предмет за све. Време је потврдило да је ово била изванредна идеја. Зато је до данас у Немачкој овај пример следило још око 60 школа које такође данас имају СРЕЋУ у свом распореду, као изборни предмет!

А шта се учи? Какав је програм тог предмета?

У овом пилот пројекту је пре свега планирано да се све оно што је позитивно ојача. Омладина треба да постане пријемчива за срећне моменте и да науче како да нађу пут до дуготрајне среће. Деца уче како да остваре лично задовољство, самопоуздање, сигурност у себе, самоодговорност, друштвену одговорност и још много тога.
Наука је одавно доказала да друштва не постају срећнија аутоматски са порастом материјалног богатства. За то је потребно много више: самопоштовање, саосећајност, пријатељство, љубав, спиритуалност, хумор и оптимизам. Све ове појединачне састојке среће сваки човек може да научи, ако хоће и има од кога. Бити срећан је психолошка потреба као што је храна телесна потреба, значи да је души потребна срећа, као што је телу потребна храна. Што важи у истој мери за ученике и наставнике.

Програм и предавачи

Интересантно је да је предмет СРЕЋА у ствари уведен као изборни предмет на који се деца добровољно пријављују, а предавачи су екстерни експерти. Прво је утврђен програм по коме ће се радити, а онда су изабрани стручњаци, као гостујући предавачи, људи који се у својој свакодневној пракси баве проучавањем и подучавањем на ову тему. Међу њима има глумаца, психотерапеута, мотиватора и НЛП тренера, лекара, спортиста… Сви предавачи су веома интензивно ускладили своје теме у предвиђен програм, тако да се сваки од часова надграђује на претходни. А одређен је један наставник који је координатор за тај предмет, који и сам држи неке часове, а прати и координира гостујуће предаваче.

О чему се ради?

Улога наставника је данас сведена на водича кроз планирано градиво и на учење тог градива. Данашњи начин школовања је потпуно изгубио првобитан смисао васпитања омладине, где они кроз школовање пре свега треба да постану културни и образовани људи. Предмет СРЕЋА је осмишљен управо тако да младе усмери тако да постану култивисани, културни и образовани – школовани млади људи.
На основу Aристотеловог поимања среће, овај предмет се бави људским егзистенцијалним областима као што су тело и душа, а такође и вредносно стваралачким односом према друштву. Најважније је што преноси младима да је срећа ствар избора, да може да се научи и да се она одсликава у срећном и успешном деловању.
Ученици постављају своје личне циљеве, праве планове за њихово постизање, прате и процењују процес остварења. Све задатке које пишу служе им да себе лично сагледају и по жељи коригују оно што њима самима смета. Као основа за оцењивање постигнућа појединачног ученика се само узима у обзир њихов ниво сарадње и уложен труд, никако се не узима у обзир ниво остварења њихових личних циљева, то се третира потпуно дискретно и са максималном подршком.
И неко ће можда помислити да је то код нас немогуће јер то неће дозоволити наш школски систем… Али, драги моји, није систем био покретач овога ни у Немачкој! Један, једини човек је покренуо још неколицину и то је почело да се шири, зато што се одлично показало! Хајде, ако знате неког директора школе, покажите му овај чланак и можда сви заједно овде међу нама нађемо и ми тог једног, насмејаног и необичног човека или жену, који ће без обзира на систем, у својој школи деци да понуде СРЕЋУ као изборни предмет. Зар не би било предивно да макар тим изборним предметом пошаљемо поруку и нашим младима да је СРЕЋА њихов избор и да може да се научи!
 
 
Извор: www.nlpinstitut.com