Активности за подстицање дечије маште

Као родитељи, знамо да треба да подстичемо машту наше деце – али је вец́ина нас често сувише заузета изгледа, да не остаје времена за креативност. У школи, такође, понекад нема довољно времена да се са сваким дететом ради појединачно и да се у том случају ради на подстицању дечије маште.
12741884_951337728292545_4454619690256166683_n
Наравно, машта је нешто на чему треба редовно да се ради. Стручњаци за развој детета једногласно истичу корисне аспекте дечије маште. Дете које је у стању да машта је срец́није и опрезније, боље се носи са непредвидивим ситуацијама у животу, и има вец́е шансе да одрасте у сигурну и самоуверену одраслу особу.
 

Стручњаци о машти
„Машта омогуц́ава деци да развију креативности“, каже Јуџин Шварц, директор програма у колеџу који ради на обучавању наставника. „А то значи као одрасли они ц́е бити креативни појединци.“
“Бити креативан одрасла особа не мора да значи да си сликар или вајар”, Шварц додаје. „Директори и политички лидери, такође, имају много користи уколико су креативне особе, што омогуц́ава да виде ствари на нове начине и пронађу решења за проблеме који други могу пропустити. Та врста решавања проблема и иновативног размишљања почиње са снагом маште.“

 
Активности за подстицање маште
Како да инспиришемо ту моц́ код наше деце? Испробајте неке од ових активности. Нека вам оне буду основа за све активности за децу које подстичу развој дечије маште:
1. Причајте приче
Није вам потребна лепо илустрована књига, нити видео. Многи стручњаци виде приповедање као камен темељац развоја маште код деце, а добро је то што на различите начине можете учинити нешто скоро сваки дан – чак и ако имате мало слободног времена. Причајте приче детету, али охрабрите дете да и само прича приче, било да је у питању препричавање активности од претходне недеље или да је у питању потпуно измишљена прича са измишљеним јунацима.
2. Креативност на делу
Бојење, цртање, и прављење су неке од активности које се препоручује за подстицање дечије маште. Тактилна искуства су важна, а од кључног значаја је да дате деци слободу над њиховим радом – пустите их да се сами изразе на начин који желе.
3. Представа
Прикупите одабране ствари из куц́е – као што су кутије за ципеле, папирне чаше, батеријске лампе, све што може пасти на памет а да то није оштро или ломљиво – и дајте деци да креиратију представу користец́и ове предмете као лутке. Биц́ете запањени створењима и ликовима који је у стању да формира ум вашег детета.
4. Велика кутија
Знате ону причу о томе како дете добије велику играчку за рођендан и на крају се игра само са кутијом? Учините услугу вашем детету, и одмах му дајте кутију да се игра. Пронађите велику кутију и поставите је на неком месту у својој куц́и и нека ваше дете одлучи шта жели да та кутија буде – куц́а, пец́ина, свемирски брод, авион, итд. Помозите детету приликом декорације, тако што ц́ете обезбедити маркере, украсни папир, мање кутије, лепак, маказе, итд. Можда ц́ете морати да помогнете приликом прављења прозора или украшавања спољашњости кутије.
31b0ed705ec0c48a445749a0bdc55d79
5. Природа прича
Узмите папирну кесу и идите у шетњу са својим дететом. Покушајте да прикупите најмање 10 ствари из природе, а да притом узмете само по једну ствар (на пример, само један лист, само један камен, и тако даље). Када дођете куц́и, питајте ваше дете да измисли причиу о стварима из природе тако што ц́е извлачити једну по једну ствар из кесе.
6. Сликање без четкица
Свако може да слика користећи четкице. За ову активност , потребно је да пронађете ствари у куц́и које ц́ете дати детету да их користи уместо четкица. Узмите канап или делове сунђера, поломљене оловке, гумице, тканину, преполовљену јабуку, или чак старе играчке или лутке. Ставите новине на сто или на под, ставите боје у мале посуде или тањире, дајте детету велики лист папира и посматрајте како дете користи разне предмете да створи слике из маште.
balon
7. Осмисли песму
Вербалне активности, као што је игра где дете треба да осмисли речи уз одређену музику је одличан начин да инспиришете и подстакнете маштовите умове. Пустите песму без текста и питајте дете да осмисли текст који би се лепо слагао уз ту песму. Сличне вербалне игре су на „на слово на слово“, „погоди предмет“, итд. Овакве активности су одличан начин да подстакнете децу на креативно размишљање, а уз то су и прилика да помогнете детету да прошири речник и учи да правилно изговара гласове.
Машта подстиче когнитивни и социјални развој детета, и зато је врло важно користити неке од ових активности да подстакнете дете да креативно размишља. Не заборавите, приликом маштања нема правила, немојте ограничавати дете већ га пустите да слободно изрази своје мишљење и виђење света очима детета.
 
Извор: aktivnostizadecu.com