Aktivnosti za podsticanje dečije mašte

Kao roditelji, znamo da treba da podstičemo maštu naše dece – ali je većina nas često suviše zauzeta izgleda, da ne ostaje vremena za kreativnost. U školi, takođe, ponekad nema dovoljno vremena da se sa svakim detetom radi pojedinačno i da se u tom slučaju radi na podsticanju dečije mašte.
12741884_951337728292545_4454619690256166683_n
Naravno, mašta je nešto na čemu treba redovno da se radi. Stručnjaci za razvoj deteta jednoglasno ističu korisne aspekte dečije mašte. Dete koje je u stanju da mašta je srećnije i opreznije, bolje se nosi sa nepredvidivim situacijama u životu, i ima veće šanse da odraste u sigurnu i samouverenu odraslu osobu.
 

Stručnjaci o mašti
„Mašta omogućava deci da razviju kreativnosti“, kaže Judžin Švarc, direktor programa u koledžu koji radi na obučavanju nastavnika. „A to znači kao odrasli oni će biti kreativni pojedinci.“
“Biti kreativan odrasla osoba ne mora da znači da si slikar ili vajar”, Švarc dodaje. „Direktori i politički lideri, takođe, imaju mnogo koristi ukoliko su kreativne osobe, što omogućava da vide stvari na nove načine i pronađu rešenja za probleme koji drugi mogu propustiti. Ta vrsta rešavanja problema i inovativnog razmišljanja počinje sa snagom mašte.“

 
Aktivnosti za podsticanje mašte
Kako da inspirišemo tu moć kod naše dece? Isprobajte neke od ovih aktivnosti. Neka vam one budu osnova za sve aktivnosti za decu koje podstiču razvoj dečije mašte:
1. Pričajte priče
Nije vam potrebna lepo ilustrovana knjiga, niti video. Mnogi stručnjaci vide pripovedanje kao kamen temeljac razvoja mašte kod dece, a dobro je to što na različite načine možete učiniti nešto skoro svaki dan – čak i ako imate malo slobodnog vremena. Pričajte priče detetu, ali ohrabrite dete da i samo priča priče, bilo da je u pitanju prepričavanje aktivnosti od prethodne nedelje ili da je u pitanju potpuno izmišljena priča sa izmišljenim junacima.
2. Kreativnost na delu
Bojenje, crtanje, i pravljenje su neke od aktivnosti koje se preporučuje za podsticanje dečije mašte. Taktilna iskustva su važna, a od ključnog značaja je da date deci slobodu nad njihovim radom – pustite ih da se sami izraze na način koji žele.
3. Predstava
Prikupite odabrane stvari iz kuće – kao što su kutije za cipele, papirne čaše, baterijske lampe, sve što može pasti na pamet a da to nije oštro ili lomljivo – i dajte deci da kreiratiju predstavu koristeći ove predmete kao lutke. Bićete zapanjeni stvorenjima i likovima koji je u stanju da formira um vašeg deteta.
4. Velika kutija
Znate onu priču o tome kako dete dobije veliku igračku za rođendan i na kraju se igra samo sa kutijom? Učinite uslugu vašem detetu, i odmah mu dajte kutiju da se igra. Pronađite veliku kutiju i postavite je na nekom mestu u svojoj kući i neka vaše dete odluči šta želi da ta kutija bude – kuća, pećina, svemirski brod, avion, itd. Pomozite detetu prilikom dekoracije, tako što ćete obezbediti markere, ukrasni papir, manje kutije, lepak, makaze, itd. Možda ćete morati da pomognete prilikom pravljenja prozora ili ukrašavanja spoljašnjosti kutije.
31b0ed705ec0c48a445749a0bdc55d79
5. Priroda priča
Uzmite papirnu kesu i idite u šetnju sa svojim detetom. Pokušajte da prikupite najmanje 10 stvari iz prirode, a da pritom uzmete samo po jednu stvar (na primer, samo jedan list, samo jedan kamen, i tako dalje). Kada dođete kući, pitajte vaše dete da izmisli pričiu o stvarima iz prirode tako što će izvlačiti jednu po jednu stvar iz kese.
6. Slikanje bez četkica
Svako može da slika koristeći četkice. Za ovu aktivnost , potrebno je da pronađete stvari u kući koje ćete dati detetu da ih koristi umesto četkica. Uzmite kanap ili delove sunđera, polomljene olovke, gumice, tkaninu, prepolovljenu jabuku, ili čak stare igračke ili lutke. Stavite novine na sto ili na pod, stavite boje u male posude ili tanjire, dajte detetu veliki list papira i posmatrajte kako dete koristi razne predmete da stvori slike iz mašte.
balon
7. Osmisli pesmu
Verbalne aktivnosti, kao što je igra gde dete treba da osmisli reči uz određenu muziku je odličan način da inspirišete i podstaknete maštovite umove. Pustite pesmu bez teksta i pitajte dete da osmisli tekst koji bi se lepo slagao uz tu pesmu. Slične verbalne igre su na „na slovo na slovo“, „pogodi predmet“, itd. Ovakve aktivnosti su odličan način da podstaknete decu na kreativno razmišljanje, a uz to su i prilika da pomognete detetu da proširi rečnik i uči da pravilno izgovara glasove.
Mašta podstiče kognitivni i socijalni razvoj deteta, i zato je vrlo važno koristiti neke od ovih aktivnosti da podstaknete dete da kreativno razmišlja. Ne zaboravite, prilikom maštanja nema pravila, nemojte ograničavati dete već ga pustite da slobodno izrazi svoje mišljenje i viđenje sveta očima deteta.
 
Izvor: aktivnostizadecu.com