Аутићи које ће дечаци обожавати – у игри се распадају и поново склапају!

2 децембра, 2019

Била сам од оних жена које су убеђене да је чиста предрасуда и друштвено наметнута норма то да дечаци морају да се играју аутићима и оружјем, а девојчице луткама. А онда сам добила 2у1. И дечака и девојчицу. И као што то обично бива, све оно што сам мислила да не мора да буде, било је.

Мој син је оно, што се каже, прави дечак. Осим опсесије четвороточкашима, мачевима и пушкама, ту је још једна уско повезана пасија посебно резервисана за мушки пол – рашрафити, а ако не може да се рашрафи – уништити.

Мој ујак је педесетих уништио ауто који му је мој деда донео са службеног пута у Словенији: “Хтео сам да видим како ради.”

Мој брат је покварио сваки ауто на даљински.

А мој син… Због њега је измишљена реч уништити.

Нешто мора да се искриви, ишара, сломи. И ок, наравно да му није све дозвољено, али та потреба је нормална развојна фаза и треба им дати прилику да испробају и истраже ствари.

Можда је до мушких хормона, можда до жеље да (као што су то радили и Варвари) наши дечаци оставе било какав траг. Можда експериментишу како функционишу ствари у природи – вежбају основне законе физике. А можда и све три ове ствари.

Шта онда да радите с њима до априла када деца поново буду изашла из хибернације у паркове?
Не скачи по кући. Није лопта за стан. Не можеш да гледаш цртани по цео дан. Узми коцке. Онда слажи слагалицу…

Можда вам ово да идеју (тон можете искључити, осим ако знате бугарски језик):

Chrash-ems су тркачки аутићи. Њихова основна сврха је баш та – да деца имају шта да дрндају. Ови аутићи се слободно распадају и изнова састављају. Можете их пуштати по паркету или тркачкој стази док не ударе у неку препреку или заштитну ограду.

Нису им потребне батерије да би се кретали – они раде на фрикциони погон. Када ударе у препреку, распадну се на делове – као прави аутомобили у америчким акционим филмовима (Хм… Ова потреба за уништавањем изгледа остаје и кад дечаци порасту). Можете поново да их саставите и пустите да иду док се опет не распадну.

Мислите да је спинер-чигра боље решење? Стави спинер на лансер, окрени га и заааааврти! Деца су у стању да га врте сатима. Износе напоље пластичне кутије или бабине тацне, спуштају га низ тобоган. Гледају и тај цртани који баш и нема неку радњу… Crash-ems по својим особинама не заостаје за овом заразном играчком. Напротив! Сваки пут кад се распадне, дете ће морати да га састави. И верујте то му неће бити тешко, само да би могао опет да га растури. И опет. И опет.

Постоје 24 различита Chrash-ems аутомобилчића: обичан ауто, пикап, џип – плави, црвени, жути, црни, зелени, наранџасти… Нису ни скупи у поређењу да другим играчкама, па им можете купити неколико и правити сударе. Пробајте их.

Иде зима, биће пуно породичног времена у кући. За разбијање. Али коначно нечег што сме да се разбије.

Аутор: Мариа Милојковић

(ПР)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама