Ауто-седиште чува живот детета у вожњи – како да знате да сте монтирали правилно

21 маја, 2019

Упркос свим напорима да се у саобраћајним незгодама на путевима Србије смањи број повређене и погинуле деце, малишани и даље страдају као пешаци, путници у аутомобилима или као бициклисти. Према званичним подацима последњих пет година у Србији је у саобраћајним незгодама погинуло 64 малишана, од тога 11 прошле године. То што малишани највише страдају као путници у аутомобилима, посматрано у односу на укупан број страдале деце, стручњаци недвосмислено доводе у везу са ниском и неправилном употребом ауто-седишта и појаса, како на задњем тако и на предњем седишту.

Неизоставан део опреме за децу

У нашој земљи се, нажалост, на дечја ауто-седишта често заборавља. Заокупљени куповином кревеца, колица и друге опреме за новорођенчад, родитељи на ауто-седиште углавном и не мисле. Иако се и у овој области последњих година напредовало, стручњаци упозоравају да је у Србији употреба ауто-седишта и појаса за децу и даље испод нивоа у развијеним и земљама које управљају безбедношћу саобраћаја.

– Иако је број погинуле и повређене деце смањен у односу на 2017, током прошле године, нажалост, погинуло је 11, а повређено 1.455 малишана – каже Душко Пешић, начелник Одељења за планирање, превенцију и едукацију Агенције за безбедност саобраћаја. – Много чинилаца, каже наш саговорник, утиче на безбедност деце у саобраћају, али спречавању повреда и смањењу последица у возилима највише доприноси одговарајуће ауто-седиште док су мали, а касније појас. Управо њихова употреба се директно одражава на број погинуле и повређене деце.

Правила ЕУ и нови Закон у Србији

– Наш Закон о безбедности саобраћаја, усклађен је са регулативом ЕУ, а од земље до земље разликују се поједини прописи – наглашава Душко Пешић. – До априла 2018. било је обавезно само да се дете до три године превози у ауто-седишту, али се то у пракси показало као неодговарајуће. По нашем новом Закону, дечја ауто-седишта су обавезна за све малишане ниже од 135 цм. Дозвољено је, такође, да се дете старије од четири године превози везано сигурносним појасом возила уз употребу хомологованог безбедносног подметача, уколико његова висина омогућује безбедно везивање појасом аутомобила и ако на месту где седи постоји уграђен наслон за главу. Деца млађа од 12 година, такође, не смеју да се превозе на предњем седишту. Изузетак су деца до три године која се могу превозити на предњем седишту окренута супротно од смера кретања возила и када аутомобил нема или је искључен безбедоносни ваздушни јастук.

Пооштрене су и казне за неправилан превоз деце. Но, казна за некоришћење одговарајућег ауто-седишта и даље је, нажалост, 5.000 динара. Уместо досадашњих 15.000-30.000 динара, казном од 20.000 до 40.000 динара или казном затвора до 30 дана, као и са шест казнених поена биће кажњени они који у крилу, на предњем седишту превозе дете млађе од 12 година. Највећа казна, од минимум 15 дана затвора или 100.000 до 120.000 динара, предвиђена је уколико се дете млађе од 12 година превози на месту које није предвиђено за седење.

Пресудна је правилна употреба

Ма колико да се последњих година повећао проценат коришћења дечјих ауто-седишта, забрињавајуће је што се и даље 90 одсто малишана неправилно превози у њима.

Ако желите да будете сасвим сигурни да се ваше дете у ауто-седишту превози безбедно, можете доћи у неку од следећих Акса радњи, у периоду од 10 до 14 часова:

Крушевац – 25. мај

Крагујевац – 1. јун

Београд (Јурија Гагарина) – 8. јун

Ниш – 15. јун

Нови Сад – 22. мај

Тада вас ће у радњама чекати стручњаци који ће проверити да ли сте добро монтирали седиште у свој аутомобил, потпуно бесплатно.

Које је критеријуме важно задовољити при куповини ауто-седишта и нових и половних дечјих ауто-седишта, како одабрати његову величину према узрасту детета, о стандардима регулације и другим питањима важним за правилан избор ауто-седишта за наше најмлађе разговарали смо са Иваном Михајловић, инструкторком за дечја ауто-седишта.

Она пре свега наглашава да сви путници у аутомобилу морају бити везани. Коришћење сигурносног појаса у аутомобилу, како каже, за више од 50 одсто смањује ризик од тешких и смртних повреда приликом саобраћајног удеса. Осим тога, будући да су појасеви у возилу дизајнирани за особе више од 150 центиметара, дечја седишта су неопходна како би дете од прве вожње, што је најчешће приликом изласка из породилишта, било правилно превезено.

Три важна критеријума

При куповини ауто-седишта за дете, било да су нова или половна, Ивана Михајловић каже да треба пазити да:

  • седиште одговара узрасту а треба гледати његове карактеристике тако да га дете не прерасте брзо;
  • седиште одговара аутомобилу. Саветујемо да се пре куповине обавезно испроба, било да се фиксира појасом или ISOFIX-ом, треба проверити и да ли се правилно и довољно чврсто може поставити у аутомобил. Да би седиште било правилно постављено, када се причвршћује појасом, појас треба провући по упутству произвођача, а онда тако снажно затегнути да када се седиште повуче лево-десно у доњем делу, не мрда више од два центиметра. Идеално би било да се не мрда уопште. Проверити да ли за аутомобил постоји car fitting lista седишта која одговарају; проверити у упутству аутомобила на којим местима је дозвољено постављање седишта, те који још систем причвршћивања има то седиште. Наиме, када се седиште причврсти за ISOFIXкуке, потребно је обезбедити и трећу тачку везивања, такозвану антиротацију. Код неких седишта то је потпорна нога, код неких каиш који се качи за посебан вез у гепеку, а код неких појас аутомобила. Све то треба пажљиво проучити у упутству произвођача дечјег седишта, а потом видети шта је од тога могуће у вашем аутомобилу;
  • када је реч о половним седиштима, важно је знати да се више не сме користити оно које је било у судару било да је у том тренутку дете било у њему или не. Наиме, током судара, чак и при малим брзинама, на пластици седишта настају микрооштећења и нема гаранције да ће оно, иако изгледа неоштећено, следећи пут издржати силе судара. Затим треба обратити пажњу на рок трајања ауто-седишта. Сваки произвођач даје рок трајања за своје седиште од пет година па навише, а датум производње утиснут је у пластици. Седиште које се дуго користи изложено је великим променама температуре у аутомобилу, силама које делују на њега код наглих кочења, а и копча и каишеви имају рок трајања. Зато саветујемо родитељима да половно седиште узимају или купују само од некога коме верују, а да и тада провере да ли оно има све оригиналне делове, да ли је неоштећено и у року трајања.

Почев од 21. маја у Акса радњама у току је посебна акција, па су цене ауто-седишта снижене и преко 40%.

Величина седишта

Како и коју величину седишта одабрати такође је врло важан критеријум при куповини.

– Величина седишта зависи од много чинилаца и нема јединственог одговора – наглашава Михајловићева. – Нека деца су висока и лака, нека се издужују у трупу, друга у ногама. Седиште се бира и према узрасту, килажи, висини. Саветујем родитељима да издвоје време и све детаљно проуче, а тек онда одлуче. Важно је знати да свака виша категорија седишта пружа процентуално мању заштиту од предходне.

Дакле, најбезбеније је превозити у седишту које се правилно користи ако су постављена супротно смеру вожње, јер оно пружа 92-процентну заштиту од смртних и тешких повреда. Осим тога, безбеднија су седишта са сопственим појасевима у пет тачака него она где се дете везује појасом аутомобила. Помоћно постоље, то јест бустер с наслоном, безбедније је од оног без… За децу од рођења до 15 месеци најбоље је такозвано јаје седиште, или неко друго које се поставља супротно смеру вожње. Већину тих седишта беба килажом неће прерасти пре 15 месеци.

За децу старију од 15 месеци, а која имају више од 10 кг и самостално ходају, постоје седишта са сопственим појасевима која се могу поставити у смеру вожње, али и седишта у којима се дете до 18 кг, чак и више, може возити уназад. За малишане теже од 18 кг и старије од четири године углавном се користе помоћна постоља с наслоном. У њима се дете везује појасом аутомобила, а седиште омогућује да му појас стоји правилно преко тела што без њега није могуће због дететове неразвијене телесне конституције и недовољне висине. На послетку, дете које има више од 36 кг и висину већу од 150 центиметара може се везивати само појасом аутомобила.

На питање која су основна правила приликом монтирања ауто-седишта за сваку групу и модел, наша саговорница каже да не постоји прецизан одговор, јер сваки произвођач ауто-седишта прописује правила за моделе који пласира на тржиште.

– Родитељима увек наглашавамо да пажљиво читају упутство – каже Михајловићева. – Код ауто-седишта која се причвршћују појасом аутомобила, када се појас провуче путањом која је означена на седишту и онда чврсто затегне, седиште не би смело да се мрда лево-десно када га снажно дрмате. Универзална правила су и да се не сме подметати ништа између седишта аутомобила и дечјег седишта, да га треба чврсто утиснути у аутомобилско седиште као и да ауто-седиште мора имати све оригиналне делове. Све остало зависи од упутства произвођача, то јест начина на који он предвиђа постављање седишта.

Најчешће грешке при монтирању ауто-седишта

Савесни родитељи обавезно купују ауто-седиште за своје малишане, али, нажалост, већини њих не полази за руком да све потребне радње које омогућују да се дете у њему безбедно превози ураде како треба. Стручњаци који се баве безбедношћу деце у саобраћају утврдили су и које су најчешће грешке.

– Углавном се понављају три – каже Михајловићева. – Прва је да седиште није добро монтирано у возилу, друга да дете није правилно везано у седишту и трећа да седиште из неког разлога не одговара детету.

За сваку од ове три грешке постоје подкатегорије.

Најчешће грешке приликом монтирања седишта су:

1. није довољно причвршћено, лабаво је, појас којим се седиште причвршћује није довољно затегнут;
2. појас је погрешно провучен неправилном путањом код ауто-седишта која се везују појасом;
3. неправилно постављен вез и потпорна нога није добро намештена код седишта која се везују ИСОФИX-ом.

Најчешће грешке приликом везивања детета су:

1. није довољно стегнуто појасевима и лабави су, па је потребно затегнути их тако да између дететове кључне кости и појаса стане само један прст;
2. везано је у зимској одећи, јакни или скафандеру. Наиме, када се дете веже у дебелој, шушкавој, пуфнастој гардероби, појасеви се никако не могу затегнути довољно. Приликом судара, од јачине сила које делују, ваздух ће се избити, појасеви ће лако склизнути са рамена, а дете полетети и испасти из седишта.

Седиште не одговара детету:

1. није за његов узраст, јер често родитељи бебе чим почну да седе стављају у седишта у смеру вожње, што је врло опасно. Понекад, такође, превелику децу задржавају у седиштима која су већ прерасла, па их и на тај начин угрожавају, јер нема гаранције да ће оно пружити адекватну заштиту малишану који га је прерастао висином или тежином
2. истекао му је рок трајања, или нема све оригиналне делове, или су родитељи због одржавања скидали навлаку и појасеве па нису добро вратили, те се појасеви не могу правилно затегнути.

Увек у ауто-седишту

У аутомобилу, како наглашава наша саговорница, дете је најсигурније у ауто-седишту. Невезано дете или беба коју неко држи у рукама у тренутку судара лети по аутомобилу, или чак испада из њега, ударајући огромном силином у све што му се нађе на путу.

Родитељи често, наравно из најбоље намере, греше кад на дужим путовањима децу стављају да леже невезана на задњем седишту, због удобности – истиче Михајловићева. – Нема те удобности коју треба ставити испред безбедности. Дуга путовања се обавезно морају планирати са паузама због свих путника у аутомобилу, па ћете тако и дете извадити из седишта да се протегне или прошета. Треба упамтити да се дете, као и остали путници, не везује да би се избегла казна, него да би се у случају удеса сачувао живот. Већина удеса се, такође, дешава на добро познатим путањама, у кругу од три километра од одредишта. Дакле. изговори за невезивање типа: идемо само до продавнице, вртића, школе или по граду – не стоје! У саобраћају има и других учесника и увек се могу догодити непредвиђене ситуације.

Више о ауто-седиштима, правилној употреби, закону и остало можете пронаћи на сајту http://www.auto-sedista.rs/

Извор: часопис Baby Planeta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама