Баке и деке који се превише мешају у васпитање својих унука – како поставити границе?

Родитељство је тешко. Када уз то покушавате да га избалансирате са сопственим родитељима – може бити и теже.

бака-дека-унука
Canva.com

Када имамо децу то може да буде узбудљива прилика да радимо ствари другачије него што су то чинили наши родитељи. Чак и ако имамо сјајан однос са својим родитељима, вероватно се нећемо око свега сложити. Само зато што их волимо, не значи да нам је увек лако да толеришемо приступ својих родитеља, нарочито када је реч о нашој деци. Некад и највољеније баке и деке имају потешкоћа да схвате да су њихова некадашња „кућна правила“ нехотице изазвала ране у нашем детињству.

„Најтежи део родитељске улоге је то што смо и сами прво били деца и што имамо цео животни пртљаг.“

Баке и деке могу приговарати нашем детету да једе, а затим му рећи да превише добија на тежини. Можда нам никада нису дозволили сладолед као детету, а сада наше дете хране шећером и разноразним слаткишима. С друге стране, можда имамо родитеље који се труде да прате наше смернице, али једноставно нису информисани о тренутним најбољим праксама.

Када су баке и деке укључени у животе наше деце, то има својих бројних предности. Могу да помогну у бризи, да плаћају неке трошкове, да буду подршка. Једна студија са Оксфордског универзитета из 2019. године показала је да деца имају мање проблема у понашању када су баке и деке укључени у њихове животе.

Иако је без сваке сумње корисно имати баке и деке у окружењу (а реално, многи од нас зависе од њих у бризи о деци), може бити поприлично изазовно укључити их неометано и без проблема у породични живот. Потребно је водити важне разговоре и одлуке о границама и приступима родитељству, тако да свачије потребе буду задовољене.

Делујте проактивно

Најбољи начин да избегнете евентуални сукоб са родитељима је да будете корак испред, тако то ћете се водити тешке дискусије пре него што се проблеми појаве. Пре него што започнете разговор о очекивањима како изгледа посета бабе или деде, одлучите о чему се не може преговарати, а која правила су флексибилна.

Можда више волите да ваша нова беба носи платнене пелене, али дозвољавате родитељима да користе оне за једнократну употребу када чувају децу, јер им је тако лакше. Можда није прихватљиво да ваша старија деца „вегетирају“ испред Јутјуба када их бака чува, али могу остати будна до касно.

Запамтите: иако је структура неопходна, флексибилност и спремност на преговоре су такође вештине које су неопходне. Било да ваши родитељи живе са вама или само сврате да чувају децу, вештине преговарања ће довести до већег мира у кући.

Препорука: Кажите баки и деки: „Ево начина на који желимо да одгајамо своју децу. Ево ствари којима их учимо. Мислите ли да можете да се укључите? Ако не, како да се нађемо на средини?“

Подесите ствари тако да олакшате родитељима

Тешко је правити промене, па питајте родитеље како да им олакшате ствари. Када вам долазе у посету или да чувају децу, постарајте се да сви буду задовољни. Ако ваше дете има посебну исхрану, оставите исправне грицкалице на пулту/столу. Ако ваша мама не може да вози након заласка сунца, не заказујте породична дружења после сумрака.

Када је реч о финансијама, обавезно разговарајте о томе ко за шта плаћа пре него што дође до сукоба. У неким породицама, када бака и деда изведу унуче у играоницу, биоскоп, ресторан родитељ плаћа ту активност. У другима би то било нечувено. Када ваши родитељи редовно чувају децу, онда је важно да се о овим детаљима расправи унапред.

Схватите да ће баке и деке правити грешке

Свака генерација ради ствари другачије и мисли је у праву, а да је претходна генерација погрешила (у свему). Будите толерантни према својим родитељима и признајте да сте испали како треба, као и да знате да њихов утицај неће бити штетан.

Ако се ваши родитељи противе породичним веровањима или правилима, важно је да се позабавите тиме што пре, да не би ваша фрустрација порасла. У исто време, ваше дете мора да види да се залажете за њега, тако да не оклевајте да у одређеном тренутку укажете свом родитељу на ствари које вам не одговарају. Није израз непоштовања ако, примера ради, деки који опсује кажете: „Ми не користимо ту реч у овој кући“.

Користите „сендвич приступ“ када упућујете критику. Почнте с позитивним,  реците својој мајци/оцу да сте захвални на њиховој помоћи, потом кажите шта вам смета, а затим завршите позитивним обраћањем – истичући опет нешто што су добро урадили.

Будите свесни својих грешака, такође

Ако откријете да размишљате о свему што ваши родитељи раде погрешно, важно је да анализирате зашто. Ваш бес и фрустрација су вероватно повезани са непрерађеним огорчењима из вашег васпитања.

Ако наш родитељ уради нешто што бисмо сматрали релативно малим, а осећамо се изузетно љуто због тога, то је вероватно заиста добар показатељ да имамо неправедна очекивања.

Први корак у превазилажењу огорчености је освешћивање, затим прихватање да се тај осећај меша у однос који ваши родитељи имају са вашом децом. Шта бисте посаветовали пријатеља који се налази у овој ситуацији?

Будите узор својим родитељима и деци

Важно је да опраштамо својим родитељима, јер ћемо и сами правити грешке. Можда замерамо родитељима неке поступке у нашем одрастању, али то су били њихови јединствени начини васпитања. То не значи да ми нећемо грешити према својој деци (вероватно). Морамо признати да је и то људски.

Наша деца ће сигурно приметити начин на који се понашамо према родитељима. То ће им послужити као модел како да се брину о нама када остаримо. Зато је важно да не говоримо лоше о својим родитељима иза њихових леђа и да им ставимо до знања да их волимо.

Битно је да будемо нежни према себи и благи према својим родитељима. Сви радимо најбоље што можемо.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.