Odnos deteta s roditeljima daje obrazac za sve buduće odnose

25 januara, 2017

Fizička i emocionalna veza između mame i bebe nije važna samo za regulisanje njezinog fiziološkog stanja, već je ključna za bebin emocionalni, psihološki i intelektualni razvoj

Svi znamo da male bebe ne pristaju na odgađanje zadovoljavanja njihovih potreba. Plaču, viču, tužno zavijaju, privlače pažnju na sve načine koje mogu i znaju ne bi li dobile ono što u tom trenutku stvarno trebaju. No jeste li znali da osim primarnih potreba o kojima se naveliko priča, kao što su potreba za hranom i snom, postoje i one manje opipljive, no fiziološki jednako važne? Potreba za nježnošću, dodirom, fizičkim kontaktom, majčinim prisustvom nužna je za bebino preživljavanje i celoviti razvoj.
Nažalost, tek se nedavno otkrivena činjenica da fizička i emocionalna veza između mame i bebe nije važna samo za regulisanje njenog fiziološkog stanja, već je ključna za bebin emocionalni, psihološki i intelektualni razvoj. Mamina telesna prisutnost umiruje otkucaje bebinog srca, usporava i produbljuje njeno disanje, ispunjava bebino telo osećajem mira, ugode i sigurnosti. Upravo je taj osećaj sigurnosti, blažene prepuštenosti, i poverenja, ključan za formiranje emocionalno i psihološki stabilne odrasle osobe.
Sedam načina zbližavanja s bebom
Kroz zadovoljavanje bebinih primarnih emocionalnih potreba mama dete hrani osećajem sigurnosti i spokoja – beba upija to stanje i ono s vremenom postaje celoživotni deo nje. Kroz roditeljsko maženje, grljenje, masiranje i dodirivanje beba polako upoznaje vlastito telo. Fizička bliskost i kontakt koža na kožu su toliko važni upravo zato što pomažu bebama da “osvoje” svoje telo i počnu se osećati “dobro u svojoj koži”.
Četvrto tromesečje – mama i beba su stopljene, njihove potrebe su isprepletene
U periodu intenzivne povezanosti koji sledi odmah nakon rođenja bebi je teško razaznati gde završava ona, a počinje mama. To se razdoblje često naziva i četvrto tromjesečje trudnoće – mama i beba su stopljene, a njihove su potrebe isprepletene. Nježnost, toplina tela i bliskost u tom su periodu našim malim sisavcima važniji i od same hrane.
Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu
Jedan od najslikovitijih primera koji opisuje ovaj fenomen je poznati eksperiment psihologa H.F. Harlova izveden na rezus majmunčićima. Kada se malenim majmunčićima ponudio izbor između dve limene mame – jedne, koja je nudila hranu, i druge koja je pružala toplinu, majmunčići su bez iznimke birali onu drugu. Komad meke tkanine postavljen na limenu “mamu” bio im je toliko važan jer je replicirao jedan od ključnih elemenata nužnih za normalan razvoj – toplinu i mekoću maminog krzna. Dok su od prve mame trčeći uzimali hranu, cijeli su dan visili na drugoj mami, pokušavali je dozvati u kontakt i pobuditi njezin interes.
Dve velike istine o bebi i mami nakon porođaja
Kada god su bili preplašeni, bežali su “mekanoj” mami, ne bi li im njezina toplina i mekoća pomogla regulirati stanja tenzije i stresa. Majmunčići koji su bili zakinuti za kontakt s mamom – koji nikada nisu osetili maminu bliskost i nježnost, izrasli su u socijalno neprilagođene jedinke. Pošto je glavni odnos – onaj mame i mladunčeta – po čijem se uzoru formiraju svi drugi – podbacio, mladi majmunčići nisu dobili potrebne alate koji bi im omogućili normalno socijalno funkcionisanje. Bili su agresivni, ustrašeni, i nesposobni da ostvare bilo kakav kontakt. Ignorisanje deteta opasnije je od fizičkog zlostavljanja
Odnos s našim roditeljima daje nam obrazac za sve buduće
Ovaj primer možemo videti kao zanimljiv eksperiment razvojne psihologije, no on priča i dublju priču. Odnos s našim roditeljima daje nam obrazac koji ćemo instinktivno unositi u sve buduće odnose. Mama i tata nas uče kako se voli, kako se izražavaju emocije; od njih učimo što znači biti sretan, tužan, ljut – oni su naš putokaz i naša vodilja. Ono što oni kažu, ne kažu i pokažu ostaje dio nas.
Pokažite detetu svoju sreću, ali i ljutnju i tugu
Ne bi li bili što bolji roditelji našoj deci važno je da osvestimo svoje obrasce, da odlučimo što želimo prenositi dalje, a što želimo menjati. Važno je da razumemo dečje razvojne faze, da se pokušavamo povezati s mislima i osećajima naše dece, da se stavljamo u njihove cipele, čak i kada se to čini jako teškim.
 
Izvor: klokanica.24sata.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama