Бејблејд (Beyblade) правила игре и зашто су дечаци толико опседнути овом играчком

3 новембра, 2020

Моје дете обожава Бејблејд. Игра се њим све време. Звук испаљивања чигре која пада и удара у пластичну арену је прва ствар коју чујем ујутру, пре него што отворим очи. Понекад јако рано. И викендом. Не знам да ли сте знали, али пластика појачава звук. Испаљује Бејблејд и кад дође из вртића. Сећам се да нам је бака дошла у посету пре месец дана. Муж је позвао да види да ли је стигла. Кажем јесте, пре пет минута. И шта ради? А, шта ради, ено је врти беј са Огијем.

Дакле, улазница у нашу кућу је неколико партија Бејблејда.

Не сећам се тачно како је та магична чигра ушла у наше животе, али је његова пасија према њима из дана у дан све већа. У почетку сам мислила да ће престати брзо, као и сваки пут кад се дете заинтересује за нешто ново, али је овог пута било другачије. Не само да се игра њима, већ их редовно пере, гланца и слаже!

Горе лево су испаљивачи, испод њих везице, а десно елементи за склапање чигри

Видевши толику љубав, пожелела сам да сазнам зашто је та играчка толико посебна.

Не знајући много о правилима игрe, решила сам да истражим, а како на домаћим страницама нема нити једног текста на ту тему, чинило ми се да је корисно да овде и другим родитељима чија деца обожавају Бејблејд откријем у чему је штос.

Прво – шта је то Бејблејд

То је, укратко – чигра. Али веома комплексна. Састоји се из три дела – горњи део који се качи на испаљивач, затим метални прстен и доњи део чигре који се врти и од ког зависи тип чигре. Четврти део је поменути испаљивач на који се чигра качи и повлачењем везице – испаљује.

Лепота игре је у томе што се ови делови међусобно могу комбиновати, па ако дете има неколико чигри, заправо сваког дана може направити нову и другачију играчку и испробати њене могућности.

А сад правила…

У игри може учествовати два или више играча, али је већ четири гужва, ако користе једну арену.

По правилу, игра се на три добијене, односно до три освојена поена. Пре меча, сваки играч може бирати до три Бејблејда од оних који су на располагању. Тачније од делова који су му на располагању може правити чигре какве жели, али кад једном игра почне, нема враћања и мењања.

Игра почиње тако што сви играчи испаљују чигре истовремено, а онај чија остаје најдуже да се врти, побеђује.

  • Ако је чигра излетела из арене – противник добија поен
  • Ако упадне у угао арене – противник добија поен
  • Ако престане да се врти прва – противник добија поен
  • Ако се распадне – противник добија два поена.
Типови чигри

Сећам се да сам за прошлогодишње празнике ишла у куповину новогодишњих поклона, а поред мене је стајала мама са десетогодишњим сином и бирали су Бејблејд. Сећам се да му је рекла “Али ови су ти сви одбрамбени, нема нападачких.” и сећам се да сам помислила “Боже, ови данашњи родитељи само што се не играју уместо деце.”

И ево ме данас, ни годину дана касније, објашњавам вам шта су нападачки, шта одбрамбени, а шта издржљиви Бејблејдови.

Дакле, постоје три основна типа Бејблејд чигре и функционишу по принципу папир-камен-маказе. То значи да су нападачки слабији од одбрамбених, одбрамбени од издржљивих, а издржљиви од нападачких. Али, ово правило не важи увек и дизајн саме чигре може учинити да се овај однос промени.

На крају, ту је и баланс-тип чигре (Balance) који може бити слабији или јачи од ова три поменута, у зависности од делова који га чине.

Нападачки тип: Они у игри нападају друге Бејблејдове. Крећу у офанзиву свом снагом, не би ли брзо савладали противника, али то значи да на другој страни имају слабију издржљивост. Нападачки теже да надвладају издржљиве типове чигри, јер они обично имају слабу одбрану.

Одбрамбени тип: Специјализовани су да се бране од напада других Бејблејдова. Спорије се крећу и тежи су од осталих типова чигри, па могу да им скрену пут. Због своје тежине се и спорије лансирају па имају мању издржљивост. Најчешће могу да се изборе са нападачким чиграма, али су слабији од издржљивих.

Издржљиви тип: Као што им и само име каже, ове чигре су најиздржљивије. Просто могу најдуже да се врте у идеалним условима, што им надомешћује недостатак моћи, јер нису добри ни у нападу ни у одбрани.

Баланс-тип: Овај тип је нека врста микса претходне три врсте чигри, али опет ни у чему није најбољи. Против овог типа најбоље се бори издржљиви тип.

Можда вам све ово звучи компликовано (и јесте), запетљано (и јесте), али може да буде бескрајно занимљиво ако се потрудите да укључите логику и размишљате аналитички.

Ове чигре пружају безброј могућности за игру. Љубитељи Бејблејда проводе сате тражећи идеалну комбинацију, расклапају их и склапају, вежбајући тако логичко размишљање, аналитичност и фину моторику.

Усвајају и прва знања о физици.

Моје дете рекло ми је неколико ствари, језиком ускоро петогодишњака, а на језику одраслих то би значило отприлике ово:

“Од тога на који начин испаљујеш, зависи то како ће се вртети.”

“Баланс-тип беја може најдуже да се врти у средини јер најдуже може да одржи равнотежу.”

“Метални бејеви су тежи, па се више клате, а пластични су лакши, мање се клате, али су слабији.”

Све ово је разумео, не знајући да је то физика и да је научио неке важне ствари. Њутнов други закон каже – што је већа снага, веће је и убрзање, а што већа маса, већа је снага потребна да би се објекат покренуо. Ово са децом можете тестирати тако што ћете мењати снагу којом испаљујете Бејблејд. Коришћењем различитих материјала у једном беју можете мењати и масу и тако им објаснити да маса зависи од материјала.

Могућности су неограничене. Зато, ако и вас почне да буди звук чигре и ударање пластике о пластику, реците себи да ваше дете учи нешто важно, па из нападачког, пређите у издржљиви мод 😉

А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама