Бити родитељ је најтежи „посао“ на свету.

Иако сваки родитељ пружа свом детету највише што може и што зна, увек има недоумица, дилема да ли баш тако треба, да ли је требало другачије… И сваки родитељ жели да његово дете буде сигурно и безбрижно.

deca-porodica-roditeljstvo-sreća
Canva

У тој жељи да заштите своју децу, родитељи их често уче да је свет у коме живе једно опасно место мислећи да ће тако они постати опрезнији.
Међутим, неколико студија је показало управо супротно – да људи који верују да је свет сигурно место имају боље ментално здравље и да су успешнији од оних који верују да је овај свет опасан. А деца могу да верују да су људи добри и да живе у пријатељском окружењу, а да се ипак заштите од онога што није добро када је то потребно.

Clifton&Meindl са Универзитета у Пенсилванији, одсек за психологију, након спроведене студије закључују да људи који виде друге људе и свет у коме живе као највећим делом добре и пријатељске имају 99,7% више изгледа за успех – такви студенти се ређе суочавају са депресијом, одрасли су задовољнији својим животом, а запослени (адвокати, продавци, полицајци) су продуктивнији.

Изазов је васпитавати дете да је свет добар, а истовремено и да зна да се заштити када је то потребно, али је могуће.

Могуће је за родитеља који има цоацхинг вештине и који у свом родитељству користи цоацхинг технике како би своје дете учио да самостално доноси паметне одлуке, да сагледава ситуације из различитих углова, да се не боји да се заузме за себе и постави своје границе.

А са тим се може кренути прилично рано, на малим стварима.

Извор: Coaching