Мршаво, гојазно или оптимално? Како да израчунате да ли вам је дете нормалне тежине

1 маја, 2021

Деца су различита. Нека мало мршавија, друга мало крупнија. Нека су висока, друга спорије расту. И то је потпуно нормално. Ипак, постоје неке границе чије прелажење ипак треба да упали лампице. Да бисте израчунали индекс телесне масе свог детета и то да ли је његова тежина у нормалних оквирима, послужите се овом формулом:

 • прво, „ставите” висину на квадрат. Нпр, ако је дете високо 1,15 м, онда израчунајте 1,15 х 1,15 = 1,3225
 • затим узмите тежину у килограмима и поделите је са претходно израчунатим квадратом висине. Рецимо ако је дете високо 1,15 м, а тешко 18,4 кг, онда је формула 18,4/1,3225. То значи да је BMI 13,9.

Шта сад с тим?


Па, овде погледајте да ли се индекс вашег детета, у зависности од година, креће у оквиру кривих. Централна, подебљана крива представља оптималан индекс телесне масе, а све што је у оквирима осталих кривих исто је прихватљиво иако ни горња ни доња граница нису баш пожељне.

Овде – за дечаке.

Овде – за девојчице.

BMI има тенденцију пада у предшколском узрасту, а затим расте у одраслом добу. То се и на графиконима јасно види. Оно што је за родитеље важно да знају јесте да, ако је дете изнад највише криве (95th) на основу својих година, пола, тежине и висине, онда је оно у врло великом ризику да оболи од дијабетеса тип 2, а ако је на 85th или изнад, проверите са својим педијатром да ли можда детету треба контролисати шећер.

Ипак, имајте на уму – BMI само даје неке смернице и никако не мора да значи да ваше дете има проблем. Ако сте забринути, ево још неколико савета:

Обратите пажњу на навике свог детета, без обзира на бројке: Да ли се осећају добро у свом телу? Да ли се крећу лако, радосно, обављајући без проблема активности које воле? Да ли једу разноврсну храну? Наравно да деца увек траже колаче и грицкалице, али да ли прате неки породични образац и распоред оброка, уносећи сваког дана и довољно поврћа, воћа, житарица и меса?

Уведите неке промене као породица. Заједнички, породични оброци, планиране ужине, довољно сна неке су од важних навика које треба да усвоји свака породица.

Разговарајте са децом лепо. Нека знају да је њихово тело добро баш такво какво је, али да се у вашој породици веома цени здрава исхрана и здраве навике.

Приредила: А. И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Мршаво, гојазно или оптимално? Како да израчунате да ли вам је дете нормалне тежине

 1. Lana Glibic каже:

  Zdravo,
  Moja cerka ima 12 godina 163cm i 46kg. Za jako kratko vreme dobila je oko 4kg a ovoliko je viska vec mesecima. Malo izgleda debeljuskasto a ne mrsavo. Sta da radim?

  1. Lana Glibic каже:

   Zaboravila sam da dodam da joj se bas vidi salo, ima velik podbradak a budine su joj kao moje. Proveravala sam njen BMI i kazu da je normalan ali meni ne deluje tako.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама