Da li je filozofija potrebna ili je višak u obrazovanju?

19 jula, 2022

Već neko vreme, svedoci smo postepenog uklanjanja filozofije iz obrazovnog sistema.

Polako ali sigurno, reformom i kreiranjem novih programa u okviru smerova stručnih škola, filozofije kao predmet nestaje.

Kao zamena je dat izborni predmet “Logika sa etikom” koji je prilično nevešto koncipiran.

Ukratko – ukoliko vaše dete nije u gimnaziji – sva je prilika da se nikada u svom životu neće susresti sa osnovom mišljenja, sa temeljom i bazom svih nauka, sa okosnicom razumevanja problema prirode, društva, života, dobra i zla, vere i nastanka sveta – sa filozofijom.
Zamislite da ste u svom životu propustili detinjstvo, igru, maštu, čuđenje te zamislite da ste odmah po rođenju smešteni u nekakvu kancelariju sa hrpom papira ispred sebe. Eto, tako izgleda život i obrazovanje u kojem nikada niste imali priliku da svoje mišljenje protegnete kroz pregršt mogućnosti a da, mišljenje koje zastupate, pokušate da argumentovano odbranite dok ga sa svih strana napadaju.

Ukoliko dozvolimo da se filozofija isključi iz obrazovanja – dobićemo generacije nesposobne za formiranje argumentovanog mišljenja a pritom će, intelektualni deo istorije čovečanstva, ostati nepoznanica u potpunosti.

“Čovek je čovek samo dok se igra” – rekao je jednom prilikom filozof Fridrih Šiler.
Razmislimo malo o tome.

Autor: Ivan Vučković, filozof

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama